2010’lardan Albümler #13

Albüm İncelemeleri

Modern Müzik Tarihinden 250 Albüm kitabıyla 19. yüzyıl sonundan günümüze kadar gelen süreçte modern müziğin öyküsünü, albümlerden örneklerle okuyucuya sunan müzisyen ve müzik yazarı Mustafa Şardan, 2010-2019 yılları arasında yayınlanmış hip-hop’tan punk’a, elektronikten indie’ye farklı türleri içinde barındıran, unutulmayan albümleri birbabaindie.com okuyucuları için derliyor.

Her çarşamba, 2010’lardan Albümler ismiyle yayınlanan seride ilk albüm incelemesi 2010-2015, ikinci inceleme ise 2015-2019 yılları arasında yayınlanmış albümler arasından seçiliyor.


QUEENS OF THE STONE AGE – …LIKE CLOCKWORK (3 HAZİRAN 2013)

Albüm kapak çalışması: Birleşik Krallık’tan sanatçı Boneface’e aittir. Ayrıca albüm için çeşitli görseller ve animasyonlar da üretmiştir1.

Queens of the Stone Stage (QOTSA), kült stoner grup Kyuss’ın dağılmasının ardından grup arkadaşları gitarist Josh Homme ve davulcu Alfredo Hernandez tarafından 1996’da kurulmuştur. Gruptan kimler gelmiş kimler geçmiştir. 20 seneyi aşkın süredir değişmeyen tek üye ve kurucu olarak stoner rock’ın Elvis’i Josh Homme haliyle grubun yüzü ve lideridir. Dünyanın en değer görmemiş kendi ismini taşıyan ilk albümünden beri stoner ve alternatif rock’ın muhteşem karışımının gizli formülünü hala elinde tutan grup, 6. stüdyo albümü …Like Clockwork ile istikrarın sembolü olduğunun altını çiziyor. İstikrardaki faktör, dönem dönem değişen piyasadaki müzikal yönelimler içinde grubun kast sistemi içindeki yerini korumayı başarmış nadir isimlerden olması. 90’ların sonundan günümüze brit-pop’tan, post-punk revival’a, indie rock’tan, saykedelik rock revival’a türler şahlandı söndü; kimi gruplar pop, hiphop, elektronik dalgalarına kapılıp belini doğrultamadı, kimileri bu dalgaların üzerinde sörf yaptı. QOTSA ise …Like Clockwork ile bir kez daha Yunan tanrısı misali okyanusun dev dalgalarını yumrukluyor.

Esasen …Like Clockwork’ten önce QOTSA en son 2007’de Era Vulgaris’i çıkarmıştı fakat Homme bu arada Arctic Monkeys’in Humbug albümünü kaydetti, Them Crooked Vultures ve Eagles of Death Metal ile albüm çıkardı ve doğrultusunu tekrardan QOTSA’ya çevirdiğinde grubun 6 yıllık suskunluğuna bir tür şölenle son vermek istermişçesine …Like Clockwork’e Trent Reznor’dan Dave Grohl’a, Elton John’dan Mark Lanegan’a birçok ismi dahil ediyor. QOTSA ruhuyla dolup taşan, grubun geçmişte ustalıkla yaptığını çok kez gösterdiği melankoliye sürükleyen yavaş parçaların yanında sert klasiklerini de aratmayan yüksek tempo şarkılarla da aynı zamanda iyi şarkı yazmanın kraliçesi olduğunu kanıtlıyor.

Elton John albümün son 5-6 yılda çıkmış en iyi rock albümü olduğunu söylemiş2. Düşününce daha geniş bir zaman aralığını kapsıyor bile olabilir.

Referanslar:

1. https://www.boneface.co.uk/like-clockwork

2. https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news/sir-elton-john-revelling-in-queens-of-the-stone-age-rock-collaboration-8648777.html


YAZZ AHMED – POLYHYMNIA (11 EKİM 2019)

Albüm kapak çalışması: Sophie Bass’a aittir1.

İtiraf etmeli ve utanç duymalıyım ki Yazz Ahmed’in bir önceki albümü La Saboteuse’yü kendisini erkek zannederek dinlemiştim. Kadınların müzik sektöründe singer/songwriter kavramı ile eşleştirilmesinden başka bir seçeneğe algım çok açık değildi sanırım ve kendisi doğu-batı karışımı spiritual jazz ortaya koyan bir trompet sanatçısı olunca zihnim belli ki daha da kapanıyordu. Tabii bunda sanatçının isminin bana bir erkeği çağrıştırmış olması muhtemel diye üstümden yükü atmaya çalışsam da aşırı beğendiğim Polyhymnia albümünün beni sanatçıyı araştırmaya itmesiyle İngiltere caz endüstrisinde bile trompet çalan bir kadın olmanın zorluklarını anlamam bir oldu.

Bahreyn doğumlu olan ve 9 yaşında iken İngiltere’ye taşınan, profesyonel kariyerinde 12 yılı deviren Ahmed’in müzikal dilini batı müziği oluştururken; zihninde küçüklüğünden kalma seslerin dürtmesiyle kökleri olan Arap müziğine de yıllar sonra ilgisi artmış ve birden kendini Arap müziği üzerine kitaplar okurken, araştırmalar yaparken bulmuş. Müzikte doğu-batı sentezlerine, bunlardan özellikle batılının doğuya yaklaştığı versiyonlarına karşı ayrı düşkün biri olarak, Polyhymnia’da bu sentezin harika bir dengesini tecrübe etmekteyim. Doğu ve batı iki farklı dil ise, Ahmed’in albümde çift anadili sergilediğini söylemeliyim. Modern caz’ın dinamikliği ile Arap saykedelia’sının sarı tonlarını birbiri içine işleyen sanatçı, albümü kadın cesaretinin, kararlılığının ve yaratıcılığının kutlaması diye tabir ediyor1. Öyle ki albümde çalan müzisyenlerin de çoğu kadın2 ve şarkıların hikayeleri rol model kadınlar ile ilişkilendirilmiş3. Polyhymnia ise Yunan mitolojisinde müzik, dans ve sanatın ilham perisi tanrıça demekmiş4.

Yazz Ahmed, kadın caz sanatçısı olarak genç kuşaklara ve kadınlara ilham vermek istediğini söylüyor. Son dönemde ilham aldıklarının ise Aphex Twin’in elektronik işleri ve Tunuslu art-rock sanatçısı Emel Mathlouthi olduğundan bahsediyor5.

Referanslar:

1. https://yazzahmed.bandcamp.com/album/polyhymnia

2. https://www.jazzwise.com/features/article/yazz-ahmed-interview-music-has-helped-me-identify-who-i-am

3. https://jazzineurope.mfmmedia.nl/2018/11/interview-yazz-ahmed-and-music-of-the-people/

4. https://downbeat.com/news/detail/yazz-ahmed-strength-across-generations-polyhymnia

5. https://kiteeyewear.com/blogs/news/an-interview-with-yazz-ahmed

Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Bir Baba Indie Lokal #62 | Yerli Mix Özel Programı
BBI Yerli #165 | Gökçe Coşkun