BBI Yerli #165 | Gökçe Coşkun

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Gökçe Coşkun

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

12.05.2016

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Çanakkale

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Çekirdek kadromuz şimdilik şu şekilde;

Umut Burkay Coşkun – Düzenleme, elektrik gitar, akustik gitar

Gökçe Coşkun – Vokal

Yeşim Özşen – Menajer

Ateş Erkoç (Vana Papa Records) – Dağıtımcı

Katkı sağlayan arkadaşlarım ise;

Berkay Küçükbaşlar – Davul

Umut Çetin – Bas Gitar, kayıt

Deniz Aydemir – Akustik gitar, elektrik gitar, bas gitar

Deniz Cem Demir – Klavye

Can Aydınoğlu – Back vokal, kayıt

Nilipek – Back vokal

Emre Malikler: Miks, mastering

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Umut Burkay Coşkun

Berkay Küçükbaşlar – (Nilipek, Can Güngör, Kalben, Birkan Nasuhoğlu)

Umut Çetin – (Umut Çetin, Can Güngör, Nilipek)

Deniz Aydemir – (Deniz of the Bees)

Can Aydınoğlu – (Nilipek, Can Güngör)

Nilipek: (Nilipek:)

Deniz Cem Demir

Grubunuzun tarzı nedir?

Indie

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Bu kısmı Spotify’dan kopya çekerek yanıtlamış olayım; Efe Demiral, Sunset Stream, Lara Di Lara, Batuhan Polat, Can Güngör, Su İdil…

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Kadıköy Dunia – 2016

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Şunu söyleyebilirim; verdiğimiz ilk konser (ve tek konser aynı zamanda) Kadıköy Dunia’daydı ve Eray Düzgünsoy’un desteği ve emeği olmasaydı projenin ilk adımını atmak daha zor olabilirdi. O yüzden konser mekanlarının, bu konuda söz sahibi olan kişilerin, müzisyenlerle kurduğu ilişkinin önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde tam tersinin de tabii. O ilişkiyi ne kadar şeffaf ve samimiyetle inşa ederseniz, tarafların da kendini güvende ve mutlu hissettiği bir iş ortamı yaratmış oluyorsunuz.

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Artılar: Dunia’nın sahnesi küçük bir sahneydi, mekan da öyle. Ve şarkılarımı söylerken dinleyiciye o denli yakın olmak beni çok heyecanlandırmıştı.

Eksikler: O an fark etmesem de fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla sahnenin bir kısmı hep karanlıktı, ışıklandırmayla ilgili bir düzenleme yapılabilir.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Bugüne kadar bu alanda çok fazla deneyimim olmadığı için pas diyorum.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Başka projelerde keman çalarken çeşitli festivallerde çalma deneyimim oldu. Öyle bir kalabalığın önünde farklı bir sorumlulukla hareket ediyor insan. Henüz kendi projemle bir festivalde yer almadım. Umarım bir gün.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

İlk konserimizde yaşları 18 ile 25 arasında değişen bir çok genç dinleyici gelmişti konsere. Onların “yeni” olana duydukları meraktan, önyargısız ve sabırlı hallerinden, zihinlerinin berraklığından hepimize bir miktar geçsin dilerim ki.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Henüz bir konsere ücret alarak çıkmadım. Bu sorunun bence farklı çerçevelerden farklı cevapları var. Herkesin eşit şartlarda o işi yürüteceğini bilmek mühim olan. Yani eğer grup üyeleri bir konserde, verilen düşük bütçeye rağmen çalmayı kabul ediyorsa, o konseri düzenleyen organizatör ya da mekan sahiplerinin de müzisyenlerle, ses sistemcileriyle, ışıkçılarla ,yani müzik emekçileriyle eşit şartlar ve koşullarda o konseri yapacağından emin olmak gerekiyor diye düşünüyorum. Aksi takdirde sizin üzerinizden; daha da önemlisi size sahnede eşlik eden müzisyen arkadaşlarınızın emeği üzerinden yapılan bir sömürü söz konusu. Benim açımdan bu kısmın net olması oldukça önemli.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Alıştım Ben – Tekli – 2019

Kaçış – Tekli – 2019

Dünya Bir Kabuk – Kısa çalar – 2020

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Geceleri uyumanızı sağlayan, yaşamınızı devam ettirebilmeniz için gerekli olan iç huzurun; zaman zaman kaybolsa da, kendini yeniden ve umutla var etme çabası. Elektrik gitarların, şarkıların ruhunu yansıtan en önemli öge olduğunu düşünüyorum.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bunu tamamen bir tercih olarak görüyorum. Şahsi görüşüm ve ihtiyacını hissettiğim şey ise; kendi şarkılarını yazıp söyleyen bir müzisyen olmak. Nadiren de olsa çok sevdiğim bazı şarkılara selam göndermek güzel olur tabii.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

İlk teklim “Alıştım Ben”i Fadeout Stüdyoları’nda kaydettik. Ondan sonrasındaki bütün kayıt süreçlerini Şen Bakkal Stüdyoları’nda gerçekleştirdik.

https://www.youtube.com/watch?v=qtTY3HoMSBI

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

2016 senesinden beri yazdığım 16-17 tane şarkı var. Bunların büyük bir kısmını 7 senedir yaşadığım köyde yazıp bestelemişim. Bir kısmını da İstanbul’da yazmışım. İlk teklim “Alıştım Ben”in düzenlemesini Emir Ural yaptı. Sonrasında ise yola kardeşim Umut Burkay Coşkun ile devam ettik ve Umut bir süre şarkıların düzenlemeleri üzerinde çalıştı. Düzenlemeler hazır olduğunda da elimizdeki demoları bizimle kayıtta çalacak olan müzisyen arkadaşlarımla paylaştım ve kayıda girdik. Onların da şarkılara çok güzel katkıları oldu. Ama “Kaçış” şarkısının kayıt süreci yaşadığım en çılgın deneyimlerden biriydi. Şarkının düzenlemesi kayıt günü, kayda girmeden sadece iki saat önce yaptığımız prova sonrasında ortaya çıktı. Ve iki günde hemen hemen tüm kayıtları bitirdik. Herkesin kendinden bir şeyler kattığı bir şarkı oldu ve ben birlikte böyle bir şarkı yaptığımız için çok mutluyum.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Şarkıların miks mastering’lerini Emre Malikler yaptı. Bence Emre işini çok iyi yapan biri olmasının yanı sıra birlikte çalışması çok kolay biri. Zaman zaman miks mastering dışında destekleri de oldu şarkılara. Bundan sonrasında da onunla çalışabilmeyi çok isterim.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Kendi kendime evde şarkılarımı çalıp söylediğim zamanlar oluyor. Bazen de şarkıları geliştirmek için başlarına oturuyorum. Bu aralar biraz sık oluyor çünkü mevcut şarkıları bir şeylere dönüştürmeye uğraşıyorum. Sonrasındaysa Umut Burkay Coşkun’la yeni şarkıların düzenlemeleri için bir araya gelmeyi planlıyoruz.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şimdiye kadar kendimi en mutlu ve rahat hissettiğim stüdyo Şen Bakkal Stüdyoları oldu. Kolektif ortamı, dost sohbetleri, koşulsuz destekleri için minnettarım gerçekten.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Şarkılar şimdiye kadar bütün dijital platformlarda yayınlandı. Bir çok kayda değer işin (kendimce kayda değer tabii) Soundcloud üzerinden çıktığını duymuştum. Diğer mecralara göre daha az hakim olduğum bir mecra olduğundan Soundcloud dünyasını keşfetmeye uğraşıyorum şu sıralar.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Çanakkale’de yaşıyor olmanın, yani aslında İstanbul dışında yaşıyor olmanın bütün süreci biraz yavaşlattığını görüyorum. EP yayınlanmadan hemen önce, birlikte çalabileceğimiz bir grup arayışına girmiştim. Albümde benimle çalan müzisyen arkadaşlarımın hepsiyle sürekli olarak çalmak harika olurdu; ama hepsinin uzun zamandır emek verdiği projeleri var ve oldukça yoğunlar. Araya pandemi süreci de girdiği için o arayış sekteye uğramış oldu. Bir de böyle bir dönemde Çanakkale’den İstanbul’a gitmenin mümkün olmaması da süreci olumsuz etkileyen nedenlerden biri tabii ki. Olumlu tarafları ise; doğanın canlılığına günbegün tanıklık ettiğim bir yerde yaşamanın, bazen başka şansım olmadığı için bile olsa kendimle kalabilme halinin; şarkıların ortaya çıkmasında büyük bir payının olması.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Hazır EP yayınlanmış ve şarkılar birikmişken, arayı çok da açmadan, birlikte uyumlu ve huzurlu olabilen bir ekiple konser(ler) vermek. Uzun vadede ise ilk albümümü yayınlamak ve şarkıların albümle birlikte özgürlüklerine kavuşması en büyük dileğim. Tabii şartlar ne gösterecek hiç bilemiyorum. Bu sıralar planlar hep biraz bulanık.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Daha önce kendi projemle bir yarışmaya katılmadım. Genel olarak birileriyle yarışıyor olma fikri beni rahatsız ediyor. Müziğin kendini ifade edebilmekle alakalı bir şey olduğunu düşünüyorum.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Gördüğüm kadarıyla bu konuda epey emek sarf eden ve vakit harcayan kişiler ve topluluklar var. Müzisyenlerin bu sayede dinleyiciye daha kolay ve daha çabuk ulaşabildiklerini düşünüyorum. İlk gözlemlerim bu yönde.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Bu soruya bir dinleyici olarak yanıt vermek isterim; mekanlar ses sistemlerini güçlendirmek adına bir şeyler yapabilir. Zira güzelim şarkıları o ses sistemleri yüzünden dinleyemediğimiz zamanlar oluyor. Sahnede çalan müzisyenlerin de kendilerini ve birbirlerini duyamıyor oluşu moralleri düşürüp konserin seyrini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Barış İçin Müzik Vakfında keman dersleri veriyorum. Birbirinden güzel 25 tane öğrencim var. Çocuklar hayatımın çok önemli bir parçası, etrafta çocukların olmadığı bir yerde yaşadığımı düşünemiyorum. Hayatta bir çok şeyde, cesaretimin büyük bir kısmını onlardan alıyorum. Bir de yaşadığımız köyde uzun zamandır onarıcı tarım pratikleri uygulayarak üretim yapıyoruz. Hasat zamanlarının coşkusunu ve koşturmacasını bir müzik festivaline benzetebilirim mesela!

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram: https://www.instagram.com/gokcecskn

Facebook: https://www.facebook.com/cskngokce

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Yeşim Özşen ile birlikte çalışıyoruz.

İletişim: y.ozsen@gmail.com

Kendinize sormak istediğiniz bir soru var mı? Cevabıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

Kendime çok fazla soru sorduğum bir dönemdeyim, kimseyi korkutup kaçırmamak adına sessiz kalmayı tercih ediyorum:)


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi:

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

2010’lardan Albümler #13
Elvis Presley’nin torunu Benjamin Keough 27 yaşında yaşamını yitirdi

Yazar

Bize Katıl!