BBI Yerli #156 | Ozan Türkan

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Ozan Türkan

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

20.03.2020

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Istanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Deniz Can Barış – Gitarlar

Berk Beşpınar – Bas Gitar

Uğur Baloğlu – Davul

Utku Gürler – Kayıt

Taylan Özdemir, Ozan Türkan, Oğuz Öz – Mix

Taylan Özdemir, Ozan Türkan – Mastering

Sebastian Siegel, Orhan Güzeş – Yönetmen

Yiğitcan Önal – Kurgu, Edit

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Berk Pagos’ta da çalıyor. Uğur’un yine kendi ismi ile bir projesi var. Deniz Can ise daha çok çağdaş bestecilik üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Singer & Songwriter, Pop, Rock

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Fikri Karayel, Jay Jay Johanson, Tensnake

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Henüz bu proje ile sahne almadım.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste.

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

İlk teklim “Ne Gerek Var”ı 20 Mart 2020 tarihinde dijital platformlardan yayınladım. Klibin çekimlerini kameraman ve yönetmen arkadaşım ile geçtiğimiz Kasım ayında Viyana’da gerçekleştirdik. Hikayeyi İstanbul Belgrad Ormanları’nda çektiğimiz drone görüntüleri ile desteklemeye çalıştık.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Bu bir singer-songwriter projesi. Müzik prodüksiyonu eğitimi aldığım için sound kalitesine çok önem versem de, aslında benim için daha da önemli olan şey anlatmak istediğim hikayenin dinleyiciye geçmesi. Yazdığım her şarkıda kelimeleri daha özenle ve dikkatle seçtiğimi hissediyorum, sebebi dinleyiciyle ortak bi noktada buluşmaya çalışmam. İnsanız çünkü, benzer şeyleri yaşayıp ders çıkarıyoruz, benzer şeylere üzülüp seviniyoruz.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Herkes hoşuna giden şarkıyı kendi yorumuyla söyleyebilmeli. Ve tabi ki eser sahibinin onayı ile dinleyiciyle paylaşabilmeli.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

3 şarkımı MİAM öğrencisi olduğum için okulumun nitelikli stüdyosunda gerçekleştirdim. Eğitimim süresince bir sürü kayda katıldığım, denemeler yaptığım bir yer orası, ve bu 3 şarkılık kayıt serüveni de birtakım denemelerin sonucu. Mix ve mastering içinse bazen evimi, bazen okuldaki stüdyoyu kullanıyorum. Günümüz şartları akustik kayıt olmadan da müzik üretimini mümkün kıldığı için kayıtları evde aldığım da oluyor.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Çocukluğumdan beri şarkı yazıyorum ama kaliteli ve dinlenebilir üretimlerim son birkaç senedir varlar. 2019 temmuz ayında “bu şarkılar odamdaki not defterimde neyi bekliyorlar, neden harekete geçmiyorum?”u sorgulamamdan sonra bir plan yapıp dostluğunu ve müzisyenliğini sevdiğim arkadaşlarımla iletişime geçtim. 1 hafta sonra kayda girdik. Planladığımız gibi 2 günde 3 şarkıyı bitirdik.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Prodüksiyon eğitimi aldığım için çoğunlukla kendim yapıyorum ama bir süredir beraber birebir çalıştığımız bir hocam var, Taylan Özdemir, onun mentorluğuyla birçok şey ilerleyip iyi bi noktaya geliyor. Parçaları bir noktaya kadar ben getiriyorum, sonrasını beraber tasarlıyoruz.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Hemen her gün evimdeki ekipmanları kullanarak şarkılarımın prodüksiyonuyla ilgileniyorum. Bazen sadece kayıt editi yapıyorum, bazen miks, bazense yepyeni bi şarkı ortaya çıkıyor. Bir defterim var, ilk üretimlerimi hep oraya not alıyorum. Melodisini ve akorlarını unutmamak için telefonum ile amatör ses kayıtları alıyorum.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Prova stüdyolarının saatlik kiralarını biraz fazla buluyorum. Kayıt stüdyolarında ise olağanüstü emek verilerek sanatsal üretimlerin yapıldığını düşünüyorum. Ama ne yazık ki ülkemizde kayıt için uygun akustiğe sahip stüdyo sayısı çok sınırlı. O stüdyolardan birini bulup projenize inanıp emek veren biriyle çalışabiliyorsanız ne mutlu. 🙂

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Online olarak bir müzik distrübitörü ile anlaştığınız takdirde eserinizi aklınıza gelebilecek her yerde yayınlayabiliyorsunuz. Spotify, apple music, tidal, deezer gibi platformlar en ünlüleri olsa gerek. Spotify’ın hemen hemen herkesin kullandığı bi platform olması büyük bir artı. Youtube da klip veya lyric video’lar için mükemmel bir ortam.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Olumlu bulduğum şeyler, içten ve samimi duygularımı paylaşmam, prodüksiyonunu çok büyük titizlikle yapmam; olumsuz bulduğum şeyse, aşk şarkısı yazamamam! Aşkı hissedebiliyorum ama kelimelere dökemiyorum. Herkesin hissettiği gibi hissetmiyor olabilirim. Anlıyorum ama konuşamıyorum gibi bişey. Ya da zeki ama çalışmıyor.. 🙂

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Bi dinleyici kitlemin olması, büyük – küçük sahnelerde onlarla buluşmak, üretmeye devam etmek, hayranı olduğum müzisyenlerle düetler yapmak.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Eğlenceli olduklarını düşünüyorum. Yok.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ana akım medyada yer almak için orijinal, eşsiz üretimler yapmak gerektiğine inanıyorum.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

DIY sanatçısı olmayan müzisyenlerin, imzaladıkları kontratları özenle, birkaç kez, anlayarak okumalarını beklerim. Dinleyicinin sahneye saygı duymasını beklerim. Aslında bu zincirdeki herkesin birbirinin yaptığı işe saygı duyması ve gereken özeni göstermesi benim en büyük beklentim sanırım.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Ses mühendisliği ve müzik prodüksiyonu yapıyorum. Şu an için müzisyen kariyerimle bu alanı homojen bir dengeyle yürütmeye çalışıyorum.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram: instagram.com/ozanturkan

Facebook: facebook.com/ozanturkanmusic

Youtube: youtube.com/user/ozantrkn

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Sosyal medya hesaplarımdan veya mail adresimden iletişime geçebilirler.

Kendinize sormak istediğiniz bir soru var mı? Cevabıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

“Müzik yapmaya nasıl karar verdiniz?”

8 yaşımdan beri müzikle ilgileniyorum. O yaşlardan beri bağlama, gitar, keman gibi enstrümanlarla haşır neşirim. Son 5 senedir de acapella müzikle ilgileniyorum. Bi şekilde müzikle bi yaşam kuramayacağım algısı beynime işlendiği için üniversitede bambaşka bi bölüm, mimarlık okudum. Okulun son senesinde müzik yapmadan duramadığımı ve hayatımın geri kalanında bunu yapmak istediğimi kabullenip müzik yüksek lisansına başladım. O günden beri en büyük hayalim şarkılarımı yayınlamak.


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi:

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , ,

İlginizi Çekebilir

Spotify’dan yeni “Birlikte Dinleme” özelliği
Cava Grande hüzünlü dansa devam ediyor

Yazar

Bize Katıl!