BBI Yerli #128 | Osman Tuğsal

BBI Yerli

SProjenizin adı nedir?

Osman Tuğsal

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

21.12.2018

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Londra

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Genelde projelerimi uzun sürede üzerine düşünerek ve tek başıma canımı yiyerek yapmayı tercih ediyorum, tabii kreatif kişilerle de işbirliğinden çekinmiyorum, örneğin “Limon Ağacı” şarkısında ingiliz aranjör Adrian York’la çalıştık, kendisi 60’lı yaşlarda ve türkçe anlamıyor, ikimizin kafa ve düşünce yapısından ortaya çıkan “funky” sounddan çok memnunum. Sahne alma durumundan bahsedecek olursak aile gibi olduğumuz bir orkestramız bar denilebilir.

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Orkestramdaki arkadaşlar Kıbrıs’ta aktif olarak bir çok projede bulunmakta, İngiltere’de ise çalıştığım aranjör Adrian; 80’li yılların ingiliz pop gruplarıyla çalışıyordu.

Grubunuzun tarzı nedir?

Electronic, Singer & Songwriter, Pop

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Bu soruyu ben de kendi kendime bol bol soruyorum, tam olarak bir cevap bulamasam da sanırım içinde bulunduğum dönemden dolayı yerli sahneden bol bol dinlediğim Pinhani’nin büyük etkisi var. Bir dinleyicim bana Coldplay ve Ortaçgil’in ortak çocuğu demişti, ilginç bulmuştum çünkü tam bir Ortaçgil hayranıyım, her şeyden önce söz yazarı kimliğimden ödün vermiyorum ama kendi soundumda aynı Coldplay gibi elektronik ve akustiği birlikte harmanlayan enerjik çalışmalara da önem veriyorum. Bunun yanı sıra, Radiohead, Amy Winehouse, Bernhoft, Ceylan Ertem gibi -ki bu liste say say bitmez- farklı çizgide ama özünde çok güzel ve özel üretim yatan müzisyenlere kapılmadan edemiyorum.

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Kıbrıs’ta var olan tüm canlı müzik mekanlarında sahne almışımdır sanırım, aynı şekilde gençlik festivallerinde de.
Okuduğum yer Londra olduğu için bir yılın 8 ay’ını orada geçiriyorum, orada da Türk barlarında sahne almışlığım var. Mesela geçen ay Londra’da 22000 kişinin önünde Kıbrıs Türk festivalinde çaldım.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Henüz sadece Kıbrıs’taki mekanlarla ilgili cevap verebilirim. Burada sahne aldığım yerler her zaman çok kibar ve saygılı yaklaşıyor biz müzisyenlere, bizim oralarda biraz “ahbap – çavuş” ilişkisi var, tabii bu kimseyi rahatsız etmiyor sanırım çünkü herkes birbiriyle ahbap. Bu yüzden eğlenceli bir ortamımız var diyebilirim. Umarım Türkiye’deki büyük sahnelerde de bu samimiyeti tüm çalışanlarla koruyabileceğiz orkestram ile.

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

İşte bu noktada biraz eleştirebileceğim sanırım, yer yer ses sistemimizi kendimiz kiralamamız gereken zamanlar oluyor, sahne diye paletlerin üzerinde çalmamız da gerekebiliyor, tabii kızmıyorum, Kıbrıs’daki sektör henüz çok küçük, yakında Türkiye’deki mekanları da gözlemleyince bu soruya daha geniş bir cevap verebileceğim.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Ne yazık ki söylenen saatten geç başlama gibi bir alışkanlık geliştirdik, şu veya bu sebeblerden kafadan 1 saat kaybediyoruz, hem dinleyicinin hem de organizasyonun buna dikkat etmesi gerekli diye düşünüyorum.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Kıbrıs’da bir çok gençlik festivalinde, Londra’da ise Kıbrıs Türk festivalinde çaldım, genelde bu ortamlarda her şey çok profesyonel çalışıyor, karşınızda da müzik dinleme kültürüne sahip müzik severler olunca tadından yenmiyor.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Henüz 20 yaşındayım, haliyle beni dinlemeye gelen dinleyicinin de yaşı 18-28 arası oluyor genelde, bu durumdan memnunum, artık müzik dinlerken farklılık arayan, hemen herkesin kolaylıkla YouTube’da öğrenebileceği şarkıları vasat şekilde cover’lama dönemi bitti sanırım, seyirci bestelerimi seviyor ve bunu dile getiriyorlar sağolsunlar, ben de elimden geldiğince kendi ürettiğim şeyleri çalmaya özen gösteriyorum, tabii sevdiğim şarkıları da mutlaka cover’lıyorum, ben de dahil herkes bir barda eğlenmek ister!
Dip Not: Hakkıyla duyumu güzel cover yapan tüm müzisyenlere sonsuz saygı duyuyorum.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Genelde “kapıya çalmak” dediğimiz sistemle çalışıyoruz, bunun dışında asgari şartların sağlanması yetiyor.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

2018 Aralık ayında üç şarkılık “Sonunda Buldum – EP” yi çıkarttım, YouTube ve Spotify’dan ulaşılabilir.
2019 yazında ise “Limon Ağacı” henüz yeni çıktı, benim içime çok sinen bir çalışma oldu!

Kendi YouTube kanalımda resmi olmayan akustik çalıp söylediğim besteler mevcut, merak edenler bir bakabilir.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Akustik gitar benim en yakın arkadaşımdır, her an benimledir, hepsinden önce şarkı yazarı kimliğim bu şekilde oluşuyor, kayıtlarda da bu samimiyeti kaybetmemek için önce akustiklerle doğal bir aranje yaratıyorum, üzerine olmazsa olmazım synth soundlarımı birleştiriyorum ve kendi duymak istediğim şeyi duyana kadar çalışıyorum. Besteciliğimi ön planda tutmaya da özen gösteriyorum. Sebebi ise; 7B’luk dünyada benim anlatacağım hikayeyi başka kimse anlatamaz, bende başkası gibi anlatamam biliyorum.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

18 yaşındaki Osman “kolay yola kaçmak” deyip sinirlenirdi, 20 yaşındaki Osman bir başkasının yazdığı şarkıya kendi hislerini katıp ortaya inanılmaz bir duygusal dünya koyan cover müzisyenlerini hayranlıkla izliyor. Bunun yanında kendini tanıtmak için bilindik şeyleri çalma durumu da kesinlikle ayıp değil!

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Okuduğum okulun prodüksiyon stüdyolarında saatlerce çalışıyorum. Londra, Westminster Üniversitesi. Dünyadaki en yeni ekipmanlar elimin altında oluyor orada, bu durumdan çok memnunum.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Gerilmemeye ve vokal kayıtları öncesi bağırıp çağırmamaya özen gösteriyorum. Genelde tüm kayıtlarımı tek başıma, kendi dünyama kapanarak yaparım. Bu bana inanılmaz bir huzur veriyor.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Kıbrıs’ta sevgili Emre Yazgın var işinde çok iyidir, hatta Buray’lada çalışıyor. Aynı şekilde genç arkadaşlarımdan Hüseyin User genç yaşta şaşırtıcı şekilde harika işler çıkarıyor. Londra’da ki okulda bir çok ingiliz arkadaşım da bana bu konuda yardımcı oluyor.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Bazen birimizin odasında, bazen de kiralık stüdyolarda çalışıyoruz, yeni repertuar döneminde uzun soluklu ve gerçekten yorucu bir döneme girerken, hazır repertuarı çalacağımızda herkesin bireysel çalışmasını yapması yetiyor. Mimiklerimden “leblebi”yi anlayan arkadaşlarımla çalışıyorum ne mutlu ki.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Teknoloji çok gelişti, bir ses kartıyla ortaya çıkan şeyler inanılmaz, hal böyle olumca ekipmandan çok atmosfere önem veriyorum, beni moda sokmalı!

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Tüm dijitallerde ve YouTube’da varım, pek yorum yapmak istemiyorum, hal daha gelişimde olan bir dijital dünyadayız. Güzel müziğe önem verip, playlisting durumunda biraz adiliyet gerekiyor sanırım.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Pek olumsuz düşünmüyorum, bir şeyi başarımca seviniyorum, bu noktaya geldim şimdi daha ileri nasıl giderim diye kendime soruyorum.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Mümkün olan en geniş kitleye müzik yapmak, bunu söylemekten hiç gocunmuyorum.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Yarışmalar show dünyasına aittir, içerisinde bulunan müzisyenlerin yarattığı şey ise bir “yarışma show’u” dur. Müzik ön planda pek değil sanırım. Tabii birilerine bir şekilde kapıları açan yarışmalar varsa ne ala.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tabii profesyonel bir sektörde ulaşması zor kişiler olabiliyorlar ama biraz da öyle olması güzel sanırım, başarı yakalayınca bu noktaya otomatik gelebiliriz sanırım.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyicimizden rica ediyorum, anlatılan hikayeyi can kulağı ile dinleyin,
Müzisyen ve organizatör gelen dinleyiciye ev sahipliği yapmalıdır, hem birbirimize hem misafirimize bolca saygı duymalıyız.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Yaptığım da okuduğum da iş budur. Bunun için doğdum. Başka da bir şey becermem zaten.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram, Twitter, Facebook, YouTube Osman Tuğsal diye aratarak bulunabilirim, projeleri oralardan duyuruyorum.

instagram.com/osmantugsal

facebook.com/osmanTugsalOfficial

twitter.com/OTugsal

youtube.com/user/otugsal

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

iletisimotugsal@gmail.com hem bana hem Kıbrıs menajerime ulaşımı sağlayacaktır!

Kendinize sormak istediğiniz bir soru var mı? Cevabıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

Osman Tuğsal’ın duruşu nedir ?

Osman Tuğsal, karanlıkta, en umutsuz anda, ya da ortada hiç bir şey yokken hayata tutunmakla ilgili yaşanan kendini kaybedişlerin karşısında “umut” peşinde koşan adamdır. Kendime ve dinleyiciye “umut” olmak isterim. Üzerimize güneş doğacak. Toplulukta konuşamaya utanan arkadaşım konuşacak, ailesinden hiç mal kalmayan genç arkadaşım hayal ettiği yere gelecek. Ölümden korkan belki kucaklayacak, tutunmak için her zaman bir sebep bulacağız.


Müzik grubunuzla Bir Baba Indie Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Foals yeni albümünün çıkış tarihini duyurdu
Beklenen Tool albümü sonunda geliyor!

Yazar

Bize Katıl!