BBI Yerli #88 | Perdenin Ardındakiler

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Perdenin Ardındakiler

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.08.2017

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Ankara

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Doruk Ereşter – Söz, Vokal
Direnç – Altyapı, Mix-Mastering

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Solo projelerimiz kapsamında üretmeye devam etmekteyiz.

Grubunuzun tarzı nedir?

Indie

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Two Feet, Hippie Sabotage, Chase Atlantic vb.

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Bu proje kapsamında henüz sahne almadık. Bu sene konserlere başlamayı planlıyoruz.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Gökyüzü, Beni Tamamla, Yalnız Kalmışım, Ellerim Seni İstedi, Yeniden, Kendime, Ankara’yla Bozuşuruz isimli 7 teklimiz var.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Tek derdimiz içimizde taşıdığımız hüznü, endişeyi bir şekilde dışa vurabilmek.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Üretmeyen bir müzisyenin toplum tarafından sanatçı sıfatıyla karşılanmasını yanlış buluyoruz. Bu sanat ve zanaat arasındaki fark gibi. Üretirsen sanatçı olmaya adaysındır, üretmiyorsan sadece geleneği devam ettiriyor ve sıradanlaşıyorsundur. Sahne alamama korkusundan dolayı yazdığı onca şarkıyı bir kenara bırakıp 2 saat cover çalmayı tercih eden insanları da anlayamıyoruz. Biz müziğimizde anılar, hikayeler paylaşıyoruz. Bu hikayeleri sahnede paylaşamayacaksak o sahneye çıkmamızın bizim için hiçbir anlamı olmayacağına inanıyoruz. İçinde ruh varsa cover yapmak güzeldir ancak bize göre bu durum üretim sürecinin önüne asla geçmemelidir, çünkü farkı üretilenler yaratacaktır.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Şarkılarımızı evde kaydediyoruz.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Genelde Direnç önce bana bir altyapı demosuyla gelir. Ben onu dinleyip olumlu ya da olumsuz fikrimi belirtiriz. Bu deneme-yanılma süreci genellikle iyi bir soundda karar kılana kadar devam eder. Daha sonra ruh halim uygun olduğunda şarkı sözlerini yazmaya başlarım. Vokal melodisi genelde altyapıyı dinlediğim vakit kafamda oluşmuş olur zaten. Söz yazımı bittiğinde Direnç’e bir demo kayıt yollarım ve o kayıt üzerinden son rötüşları yapıp kayda girerim. Kayıt bittikten sonra Direnç kayıtları alır ve Mix-Mastering işlemleriyle şarkıyı finalize eder.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Kendimiz yapıyoruz. Dışarıdan kimseye bağımlı değiliz.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Henüz konser vermeye başlamadığımız için herhangi bir çalışma ortamımız yok. Evlerimizde çalışıp yeni şarkılar üretmeye gayret ediyoruz.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Zamanla önemlerini yitirmeye başlayacaklarını düşünüyoruz.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Şarkılarımızı tüm dijital platformlardan yayınlıyoruz. Spotify ve YouTube’un dinleyicilere ulaşmada bize çok faydası olduğunu düşünüyoruz.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Kendimize ait bir sound yakaladığımıza inanıyoruz. Olumsuz bulduğumuz tek şey üretim ve dağıtım sürecinde kendi aramızda yaşadığımız tartışmalar. Ama bu da işin tuzu biberi sanırım. Yaşadığımız fikir ayrılıkları ya da farklı kişisel zevklerimiz Perdenin Ardındakiler’in çıkış noktası diyebiliriz. İkimizin farklı zevkleri ortada buluştuğu vakit kendimize ait bir müzik açığa çıkıyor.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Şarkılarımızın dinlenmesini istiyoruz. “Ben müziği kendime yapıyorum”cuları pek samimi bulmuyoruz. Pek çok insanın kalbine dokunmayı, bu şarkıları onlarla birlikte söylemeyi çok istiyoruz ve bu bizi motive ediyor.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Müziğin yarıştırılamaz bir şey olduğunu düşünüyoruz. Biz müziğin anti-pozitivistlerindeniz sanırım. 🙂 Çünkü sanatta ortak bir iyi ya da ortak bir kötü yoktur. Hiçbir jüri bir şarkının iyi olup olmadığına karar veremez. Dinleyici için iyiyse iyidir, kötüyse başka bir dinleyici için belki yine iyidir. Bunun bir ortası yok.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Müzik basını biz bağımsız müzisyenler için bulunmaz nimet. Çünkü biz herhangi bir şirketle çalışmıyoruz dolayısıyla yaptığımız müziğe para akıtamıyoruz, reklam veremiyoruz.. Bu da geniş kitlelere ulaşmamızı epey zorlaştırıyor. Böyle bir durumda gerçekten bağımsız ve underrated müzik gruplarına destek olabilen platformlar yüreğimize bir nebze su serpiyor diyebiliriz.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyicilerin yeniliğe açık olması gerektiğini düşünüyoruz. Yeni bir grup keşfettikten sonra aylarca kendini diğer şarkılara, diğer gruplara kapatmalarını yanlış buluyoruz. Dinleyici de müzisyenler gibi. Ne kadar çok şey dinlerse o kadar gelişler. İyi bir müzik dinleyicisi piyasanın servis ettiği yemeği tükürmesini bilir, yeni tatlar arar. Ne kadar iyi müzik dinleyicisi olurlarsa toplumun maruz kaldığı müzik o kadar güzelleşir. Müzisyenler için bir şey söylemek pek haddimize olmaz. Ancak taklit etmeyi en kısa zamanda bırakmaları gerekir. Taklit etmek yanlış değil. Bir en iyi taklit edilerek öğrenilir. Ancak taklit ederek öğrenilen bilgi müzisyenin kalbindekiyle pekiştirilmelidir. İşte o zaman kaliteli ve özgün işler ortaya çıkar.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

İkimiz de öğrenciyiz. Direnç aynı zamanda prodüktörlük yapıyor. Günlük yaşantımızla müzik hayatımız arasındaki denge biraz bozuk aslında. Çünkü günlük hayatımızda çok fazla sorumluluğumuz ve bizi bekleyen çok fazla engel var. Ancak eve gidip yeni şarkılar yapmaya başladığımızda kendimizi günlük hayatımızdan soyutlamış oluyoruz. Müzik dünyamızda kendimiz ekip kendimiz biçiyoruz ve kimsenin önümüze bayat sınav soruları koymasına izin vermiyoruz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram: @perdeninardindakiler
YouTube: Perdenin Ardındakiler

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

perdeninardindakiler@gmail.com adresinden bize ulaşabilirler.

– – –

Müzik grubunuzla Bir Baba Indie – Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okumanız yeterli. 

https://www.birbabaindie.com/bbi-yerli/

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Bir Baba Indie ile Başköşe #1 – Barlas Tan Özemek
Mumford & Sons’ın yeni albümü “Delta” yayında!

Yazar

Bize Katıl!