BBI Yerli #132 | Düşün

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Düşün

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.07.2019

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Onur Ata Çeliker – Vokal, Gitar
Arsan Salaryfar – Prodüksiyon, Bas, Klavye, Gitar

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Singer & Songwriter, Indie, Pop, Bedroom Pop asıl türümüz.

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Rex Orange County, Mac Demarco, Real Estate, Coldplay, Alvvays

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Almadık. 🙁

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste.

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

İlk teklimiz ”Basit Güzel Şeyler”i 16 Ağustos 2019’da dijital müzik platformlarında bağımsız bir şekilde kendi imkanlarımızla yayınladık. Parçayı mayıs ayında Boston’da Arsan hayali bir Indie grup için enstrümental olarak yazdı ve Türkiye’ye gelince Onur dinleyip anında sözleri ve vokalleri yazdı ve bu parça ikili olarak başlangıcımız oldu.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Belirli bir kalıp veya janrı takip etmek yerine hislerimiz ve düşüncelerimize o an uygun gelen müzikal ve lirik konseptlerden yola çıkarak parçalarımızı yapmaya gayret ediyoruz. Bunun haricinde şimdiden kendimize ait bir ”sound” yarattığımıza da inanıyoruz. Kulağımıza güzel gelen her şeyi kendimize göre yorumlayıp, ona benliğimizden parçalar katıp bunları eserlerimizin merkezine koyuyoruz.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Uyarlama eserler bizce eski ve yeniyi aynı zamanda farklı düşünce yapısına sahip sanatçıların kafa yapısını müzikal anlamda harmanlamak için gayet önemli bir bağlam. Bunu bir endişeden çok bir etkileşim olarak ele almayı tercih ederiz, çünkü bizce her sanatçı sonuçta başkalarından etkilenerek kendini ifade etmeyi öğreniyor ve bu duygusal bağ uyarlama eserlerle güzel ve somut bir şekilde ortaya çıkabiliyor.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Bütün vokal ve enstrüman kayıtlarımızı evde (salonda) yapıyoruz.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Genelde şarkı fikirlerini belli bir eskize oturtup, arabayla dışarıda turlarken dinleyip üstüne bir kahve içiyoruz. Sonra eve dönüp devam ediyoruz. Genelde 3-4 gün içinde bu düzeni devamı ettirip bir şarkı bitiyoruz. En çok arabada ve toplu taşımada aklımıza ana fikirler geliyor.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

İlk teklimizin mix ve master’ını kendimiz yaptık, bundan sonra çıkacak bir parçamız için yakın dostumuz Adham Farid’le çalıştık. Diğerlerini de ya kendimiz ya da Adham’la yapmak istiyoruz.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Yatak odası (eğer komşular kızarsa salon). Arabada da beatbox ve doğaçlama yapıyoruz.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok verimli ve kaliteli olabileceğine inanıyoruz, en azından öyle duyumlar aldık. Ama şimdilik bütçe ve verimlilik açısından (çoğunlukla bütçe) evimizi tercih ediyoruz.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Spotify, YouTube, Apple Music gibi ana akım dijital müzik ve medya platformlarında yayınlıyoruz. Bu platformları erişebilirlik açısından çok beğeniyoruz ve özellikle Spotify’ın şarkı önerme algoritmalarına bayılıyoruz. Eksik olarak düşündüğümüz tek nokta başka şeylerde de olduğu gibi bu konuda da parayı verenin düdüğü çalması. Çünkü şirket desteği ve finansal olanağı çok olan sanatçılar çok daha rahat bir şekilde büyük listelere girebilirken yeni çıkan sanatçılar ve gruplar bu konuda çok daha geriden başlıyor.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Müzikal olarak ve arkadaş olarak kimyamızın inanılmaz bir derecede uyuşması bizi çok mutlu ediyor. Çok hızlı bir şekilde bizi tatmin edebilecek şarkılar yapabiliyoruz. Özellikle ikimizin de depresif ve yıkık bir dönemden çıkmamıza vesile oldu projemiz.

Tek sıkıntı beraber müzik üzerinde çalışabileceğimiz sadece iki ay gibi bir süremizin olması çünkü birimiz okul için yaz sonunda yurtdışına gidiyor. Ama yine de çalışmalarımıza devam edeceğiz, malum internet çağındayız ve birbirimize şarkı fikirlerini gönderip yine birçok şarkı çıkaracağımızdan eminimiz.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Sevdiğimiz ve istediğimiz müzikleri yapmaya devam edip bunları insanların da dinleyip bir şeyler hissettiğini görmek bizi çok mutlu eder. Uzun vadeli olarak da konserler verip dolu salonlar görmek, daha fazla insanla ve daha yüksek bir bütçeyle gerçekten kalıcı şarkılar, klipler kısacası ürünler yaratmak isteriz.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?
Müzik yarışmalarının bizim için önemi çok büyük, çünkü lisede tanışmamıza ve en nihayetinde beraber müzik yapmaya başlamamıza vesile olan şey Vodafone Freezone Liselerarası Müzik Yarışması oldu. Onur bu yarışmada ”En iyi erkek solist” ödülünü aldı ve bu ona hayatında müzik yapmaya karar verme cesaretini göstermesinde yardımcı oldu.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Müzik basını bizce okurları ve müzisyenlerin sadece müzik zevki olarak değil, aynı zamanda kafa yapısı olarak da birbirini bulması ve etkileşime geçmesi için çok önemli bir mecra. Özellikle ülkemizde bulunan böyle kuruluşların çoğunun bağımsız ve bu işi gerçekten çok sevdiği için yapan güzel insanlar olması bizi çok mutlu ediyor.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyicilerden beklentimiz sadece beğendikleri sanatçılara ellerinden geldiğince (sosyal medya paylaşımları vs.) desteklemeleri. İlk teklimiz çıktığımızda aldığımız bütün dinlemeleri arkadaşlarımız ve şarkımızı bir şekilde keşfeden dinleyicilerin sosyal medya (özellikle Instagram ve Twitter) paylaşımlarına borçluyuz.

Daha grup olarak hiç sahne deneyimimiz olmadığı için mekanlar ve organizatörler hakkında diyecek bir şeyimiz yok.

Müzisyenlerin de dinleyiciler gibi olabildiğince birbirlerini desteklemeleri ve yeni şeylere ve ortak eserler çıkarmaya açık olması bizce çok önemli.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Hayır, ikimiz de müzik okuyoruz.
Onur İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde, Arsan da Berklee College of Music’te öğrenim görüyor.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram: instagram.com/dusunmusic
Twitter: twitter.com/dusunmusic

Her DM’e cevap veriyoruz ve aldığımız güzel yorumlardan dolayı BAYAĞI mutlu oluyoruz. <33333

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Sosyal medya hesaplarımızdan ve e-mail adresimiz dusunmusic@gmail.com‘dan iletişime geçebilirler.


Müzik grubunuzla Bir Baba Indie Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

2019 yazında Spotify’da en çok dinlenen şarkılar açıklandı!
2019 MTV Video Müzik Ödülleri’nin kazananları belli oldu!

Yazar

Bize Katıl!