BBI Yerli #146 | MOD

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

MOD

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

20.10.2018

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Çağatay Dikici – Vokal, Elektrik Gitar
Cem Görgül – Elektrik Gitar
Cenk Sinör – Bas Gitar
Taner Kaya – Davul

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Çağatay Dikici’nin an itibarıyla vokal olarak sahne aldığı Arctic Monkeys Tribute aktif projeleri arasında yer alıyor. Cenk Sinör ve Cem Görgül’ün ise OW! isimli projeleriyle geçmişte sahne aldığı dönemler mevcut oldu.

Grubunuzun tarzı nedir?

Indie, Pop, Rock

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Blossoms, Jakuzi, Büyük Ev Ablukada, Palmiyeler

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Projemizin bünyesi dışında, farklı projelerde IF Beşiktaş, IF Ankara, Dorock XL, Ooze Venue, Yeditepe Springfest, SPR Eskişehir, 6.45 Ankara, 6.45 İzmir, gibi pek çok performans sahnesinde sahne aldık.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksiklikler: Teknik altyapıların çalışanlar tarafından kullanım akıcılığı mental aksaklıkların başında geliyor olsa gerek. Bunun yanı sıra mekanların PR ve Reklam çalışmaları konusundaki hevessizliklerinin büyük ölçüde bir eksi oluşturduğunu söylersek yalan söylemiş olmayız sanırım.

Artılar: Saygın mekanların yerleşmiş ve oturaklı projelere olan sağlıklı yaklaşımını görmek bizi her zaman mutlu etmiştir.

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Teknik ve Kulis Rider’ındaki eksiklikler bazen belirli ölçeklerde sorunlar yaratabiliyor. Mekanların da bu konu ile ilgili hassasiyeti maalesef çok yüksek olmuyor.

Artılar: Belirli bir seviyenin üzerindeki mekanların teknik olarak sunduğu ayrıcalıkları ve faydaların tahmin edildiğinden çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Doğru etkinlikleri doğru kitleye ulaştırılmak çok zor bir hüner. Bunu süreci tam anlamıyla nitelikli dinleyiciye kazandırmayı başaran her organizasyona çok saygı duyuyoruz.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Farklı projeler dahilinde Ege Rock Fest ve Yeditepe Springfest’te Festivallere dahil olma şansımız oldu. Organizsayonlar ve menajerlik süreçleri dahilinde bu etkinliklerde yer aldık.

Süreçlerin her zaman yeterince akıcı işlemediğini belirtmekte fayda var tabii ki ama büyüklüğü ne kadar olursa olsun, festival kültürünün olduğu kadar birleştirici olabilen çok az şey var.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Dinleyici kitlemiz 18-24 yaş bandı arasında bir kitleden oluşuyor. Bu kitleyi büyütmek ve fazlasıyla esnetmek niyetindeyiz.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Alıyoruz. İşleyişi, yönetim süreci ve planlaması akıcı olan mekanların çoğunda neyse ki böyle bir sorun yaşanmıyor. Fakat belirli bir standardın altında çok fazla mekan talihsiz mekan olduğunun da ne yazık ki farkındayız.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

“Güneş Doğduğundan Beri” isimli ilk uzun çalarımızı 2020 yılında yayınladık. Indie ve Synth-Pop elementlerini ana-akım dışı Türkçe liriklerle sentezlediğimiz, çok fazla gurur duyduğumuz bir çıkış albümü oldu bizim için.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Indie ve synth-pop elementlerini ana-akım dışı Türkçe liriklerle sentezliyoruz. Soundumuzda sentezleyiciler ve çeşitli indie-electronic elementler çok fazla önem arz ediyor. Fakat bu sürecin tasarımını gerçekleştirirken klasik grup kültürümüzü zedelememeye önem gösteriyoruz.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cover eserlerin bir beste projesi sentezinde, o beste projesinin kültürünü ve perspektifini yansıtacak şekilde icra edilmesi her zaman orijinal bir şey çıkarabilme imkanını ortaya çıkarıyor. Farklı bir oluşumdan; bir parçanın farklı bir yorumunu dinlemek bizim için her zaman heyecan verici olmuştur.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Güneş Doğduğundan Beri için gerçekleştirdiğimiz kayıtlarının büyük çoğunu ev stüdyomuzda aldık. Vokal, Davul ve birkaç spesifik detayın kayıt sürecini ise farklı bir kayıt stüdyosunda gerçekleştirdik.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Kayıt öncesinde elimizde olan materyali düzenlemek, dinlemek ve iyi bir pazar araştırması yapmak için kendimize ayırdığımız -en az- birkaç aylık bir süreç var. O sırada bizi temsil etmesi için tercih ettiğimiz ve yatkın olduğumuz bir sound ile yola çıkıp işleyişin geri kalanını da biraz yolda gerçekleştiriyoruz diyebiliriz. Kreatif süreçte, kayıt sürecinde veya albümün mühendislik süreci sırasında bile üretmeyi bıraktığımız hiçbir zaman dilimi genellikle olmuyor.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Bu proje bazında mix için Başar Yurtçu, Mastering için ise Çağan Tunalı ile çalıştık. İkisi de harikulade deneyimlerdi. İyi ses mühendislerle çalışmanın bir projeyi ne kadar ileriye taşıyıp ne kadar motive edici olabildiğini bize olabilecek en güzel şekilde örneklediler.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Kendimize haftada minimum 3-4 saatlik bir çalışma alanı bırakıyoruz. Prova için ayırdığımız bir 3-4 saatlik çalışma sürecimiz haricinde kreatif sürecimiz hiç bitmiyor.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Prova stüdyolarının çoğunlukla genç müzisyenlerin mecburiyetini kötüye kullandıklarını düşünüyoruz. Birkaç elle tutulur stüdyo hariç, müzisyenlerin belirli bir standartta performans alabileceği yer ne yazık ki yok. Kayıt stüdyoları ise işleyişine ve kalibresine göre fazlasıyla değişkenlik gösteriyor.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Tüm platformlarda bize rastlayabilirsiniz.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kısa vadeli hedefimiz alternatif sahnede kendi sound ve kültürümüzü yansıtabilmek için bir alan oluşturmak. Bu süreçten sonra kontrollü büyüme hedefleri ile üretmeye ve kendi yerinde saymayan bir proje olmamak için çabalamaya devam edeceğiz.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Müzik yarışmalarının genç müzisyenleri motive etmek için fazlasıyla heveslendirici bir kültür olduğunu düşünüyoruz. Gerek sahne imkanı, gerekse üretmeye teşvik etmesi açısından.

Geçmişte çok daha sürdürülebilir amaçlara hizmet eden bir müzik yarışması kültürü olan Türkiye’de, şimdi aynı şeyi söylemenin güç olduğu kanaatindeyiz.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dijital basının içerik üreticilerine alan yaratma konusunda büyük işler başardığı kanaatindeyiz. Bu alan yaratma sürecinde gelecek içeriğin güzel filtrelendiği ve belirli bir dengelemeden geçtiği senaryoda ulaşamayacağı limit olmadığını düşünüyoruz.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler: Bizi hatırlasın.

Mekanlar: Sanatçılara saygı göstersin.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Pek çoğumuz kreatif süreç ve sonrasında, albüm sürecini finanse edebilmek için pek farklı işlerde çalışıyor olduk. Müziğin mesaisi olmadığı için iki farklı hayatı bir arada sürdürebilmek çok yıpratıcı ve zor olabiliyor. Ama yeterince istediğinizde ne kadar kolay olduğuna siz bile şaşırıyorsunuz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram: instagram.com/modmusicistanbul
Twitter: twitter.com/modmusicist
Spotify: open.spotify.com/artist/0PekLthYsLGW5v44NqrbXS?si=OstnQMNlSb6b82Ifspw7qg

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

yanibasimdarecords@gmail.com adresi ve Instagram üzerinden iletişime geçebilirler.


Müzik grubunuzla Bir Baba Indie Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Hip-Hop Edition Vol.11 ile 28 Şubat Cuma Nayah’tayız!
Yeni Tame Impala albümü “The Slow Rush” yayında

Yazar

Bize Katıl!