BBI YERLİ #62 | “FATİH ÇÖLGEÇEN”

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Fatih Çölgeçen

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

11.08.2016

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Fatih Çölgeçen – Vokal
Eren Gürses – Gitar
Şenol Coşkun – Prodüktör

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

İlk stüdyo çalışmamı sevgili dostum Emre Akbay ile ”Taş Parçaları” isimli Birhan Keskin şiirini besteleyerek müzik serüvenime başlamıştım. Bir süre, Bahçeşehir Üniversitesi Studyosu’nda çeşitli albüm kayıtlarında prodüktör asistanlığı ve Avare grubunun ”Farklı Resimler” adlı albümünde back vocal tecrübelerini deneyimlemiş oldum. Sonraki zamanlarda yapmış olduğum müzikal çalışmalarda; Tuvana Ceylan, Emre Yılmaz gibi müzisyen arkadaşlarım ile ortak çalışmalarımız oldu. Geçtiğimiz ocak ayı içerisinde sevgili Şenol Coşkun ile ilk single çalışmam ”Rüyamda Ne Gördün” isimli şarkımızı bütün dijital müzik platformlarında yayınladık. Halen sevgili dostum Eren Gürses ile beste ve sahne çalışmaları için çabalamaktayız. Önümüzdeki süreçte çeşitli platformlarda şarkılarımızı insanlara ulaştırmak niyetindeyiz.

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Folk, Singer & Songwriter, Pop

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Yerçekimi, Canberk Ünsal, Sen Yağmur Dök, Can Güngör

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Üniversite eğitimim sırasında fakülte bünyesinde yer alan öğrenci kulübümüzün düzenlemiş olduğu etkinliklerde sahne aldım. Bir süre Türk Sanat Müziği topluluğunda sevgili şefimiz Muhteşem Baran’ın öncülüğünde solist & korist olarak çeşitli eserleri yine üniversite içerisinde gerçekleşen konserlerimizde seslendirdim. 1 Şubat 2017 tarihinde kadıköy hangart sahnesi’nde; Emre Akbay ve Dostları adıyla gerçekleştirdiğimiz konserde, Emre Akbay’ın sahnesine Kamil Hajiyev ve diğer dostlarımız ile nefis bir konser deneyimledim.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Başka gruplar ile edindiğim deneyimlerden biri; Müzisyenlere hak ettikleri maddi değerin sunulmuyor oluşuydu. Ortada ciddi bir emek mevcut müzisyen açısından ve birçok müzisyen geçimini müzik icra ederek sağlıyor. Mekan sahiplerinin daha nesnel bakması ve empati kurması gereken bir durum.

Artıları: Bazen bazı mekanlarda dinleyici ve işletme sahibi ile ayrı ayrı hoş bir samimiyet yakalanabiliyor. İşletme sahibinin müziğe duyduğu tutku ve saygı, yeni müzisyenler ile kaynaşma açısından güzel bir atmosferde buluşabilmemizi sağlıyordu ve bu durum tatlı anıların ortaya çıkmasına vesile oluyordu.

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Ses sisteminin nitelikli olmayışı, sahne içi monitörlerinin dizaynında yanlışlıkların olması fark ettiğim eksikliklerdendi.

Artıları: Işıklandırmaların göz alıcı güzellikte olması müziği daha hissettirici kılan bir durum ve bazı işletmeler bunu iyi sağlıyordu.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Tanıtım konusunda gözlemlemiş olduğum bir eksiklik olmamıştı. Fakat konserlerin başlama saati hiçbir şekilde zamanında gerçekleşmiyor. Bilet fiyatları çoğunlukla bütçeyi zorluyor. Menajerlik konusu ise halen ülkemizde profesyonelce yürütülen bir sorumluluk değil ve daha çok ticari kaygılar ön planda tutularak hareket ediliyor. Bir menajerin her zaman sanatçı ve kendisi açısından profesyonel bir üslup ve mantıkla çalışmasını tavsiye ederim. Mühim olan sanatçıyı ve dinleyiciyi samimi ve sağlıklı bir noktada buluşturabilmek. Ne zamanki para, sanatın ve sanatçının gerisinde kalırsa işte o zaman daha nitelikli bir müziğe ve kaliteye ulaşmış oluruz.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Daha önce herhangi bir festivalde yer almadım. Umarım ileride deneyimlemiş olurum böyle hoş bir buluşmayı.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Henüz tam anlamıyla aktif bir konser serüvenim olmadı ama daha önceki küçük sahnelerimde daha çok öğrenci ve genç sayılabilecek kesimlerden oluştuğunu söyleyebilirim.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Henüz ücret karşılığı bir konser deneyimim olmadı ama müzisyen arkadaşlarımın çoğu zaman hak ettikleri ücreti aldığını görmedim. Birçok sözde, sanatı ve sanatçıyı destekleyen mekanın ağırlama konusunda bile insanca muamele ettiğini çok az gördüm ve bu çok üzücü bir tabloydu benim ve kulislerine tanık olduğum müzisyen arkadaşlarım için.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

12 Ocak 2018 tarihinde ilk tekli çalışmam olan ”Rüyamda Ne Gördün” isimli şarkımı bağımsız olarak yayınlamıştım. Tekli çalışmama bütün dijital platformlardan ulaşabilirsiniz.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Bağımsız, özgün ve cesur şarkı sözleri ile akustik ve synthesizer tabanlı alternatif müziğin birbirini tamamladığı bir kendini ifade etme biçimi olarak tanımlıyorum yaptığım müziği. Şarkılarımda topluma karşı yabancılaşma ve bireyin içsel yolculuğunu edebi bir bütünlük içerisinde ifade etmeye çalışıyorum.

 

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Geçtiğimiz yıllara nazaran uyarlama eserlerin daha da yaygınlaştığını ve neredeyse beste çalışmalarının önüne geçtiğini fark etmiş bulunuyorum. Kendi şahsi fikrimce bu durum oldukça üzücü ve vahim bir tablo ile karşılaştığımızı göstermektedir. Sanat için, özellikle müzik için zorlu bir dönemden geçiyoruz. Ertelenen konserler, festivaller, kapanan mekanlar ve daha birçok problem yaşanmakta. Ve birçok sanatçı beste çalışmalarını büyük bir heyecan ile paylaşamamakta ve dinletememekte. Sanırım insanımızın yeni olana açık olmayışı, hep aynı üretimlerle yetinmesi, yetinmek istemesi, genç müzisyenlerin cover eserlere daha da kolay bir yolmuş gibi bakmasına sebep olmakta ve bu durum gerçek müziğe ulaşmamızı engellemektedir. Her şeyden önce bir şarkıcının sıklıkla cover eserleri yorumlama noktasında tercih etmesi, yaratıcılığına ciddi zarar vermekte ve kendisini görmesini engellemektedir. Dilerim daha çok beste çalışması ile etkileşim halinde oluruz.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Sıklıkla ev stüdyosunda kayıt ediyorum.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Zannımca bu her müzisyen için farklılık gösteren bir süreç. Fark ettiğim en donuk ayrıntı ürettiğiniz bir şarkının ne zaman kayıt edileceğini, o kaydın ne kadar sürede biteceğinin kesin olmaması diyebilirim. Haliyle çoğunlukla stresli geçen bir süreç ortaya çıkıyor. Kayıt esnasında ise doğaçlamaya dayanan yeni okumaların ve seslerin de şarkıda yer alabildiğini gördüm. Sanırım ortaya çıkan bir beste için son hali budur diyemiyorum. Her daim üzerine bir şeyler eklemek söz konusu olabiliyor.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Miks ve mastering için sevgili Şenol Coşkun ile çalışıyorum. İlk tekli çalışmam ”Rüyamda Ne Gördün” parçamızı birlikte inşa etmiştik ve o süreç olumlu anlamda oldukça öğretici geçmişti. Olumsuz bir durum söz konusu olmamıştı. Çünkü karşılıklı anlayış ve birbirimizi söz hakkı tanımak şeklinde ilerlemiştik.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Kendime ait prova alanım yok ve daha çok ücret karşılığı kiralama yoluyla prova alıyoruz.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Eserlerimi ağırlıklı olarak youtube ve soundcloud hesaplarımda paylaşıyorum. Fakat son tekli çalışmamı spotify, itunes vb. platformlarda da paylaşma şansım oldu. Her platformun kendine özel artıları ve eksileri mecvut. Youtube ulaşılabilirlik açısından, soundcloud genç müzisyenleri keşfetmek açısından artı yönlere sahip ve spotify ise müthiş bir albüm arşivini barındırdığı için hoşuma giden bir yöne sahip.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Olumlu bulduğum nokta müziğim için çabalıyor oluşum. Yeni bir ses yaratmak ve daha yaratıcı sözler yazmak için hep sorgulama içerisinde olmam hoşuma giden bir ayrıntı. Olumsuz bulduğum yönlerim ise tekrara düşme korkusundan kurtulamamak.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Henüz müzik serüvenimin çok çok başındayım ve uzun vadeli olarak hedefim her üretimde daha farklı, daha yaratıcı ve gerçek hisleri ifade etmeye çalışmak. Kısa vadeli hedeflerim ise çeşitli platformlara başvurarak canlı performans sergilemek ve youtube kanalıma ağırlık vermek.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Bir müzisyenin kendini ifade etmesi, tanıtması açısından oldukça hoş bir şans… Herhangi bir müzik yarışmasına katılmadım.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dijital ve basılı alanlarda yeteri kadar destek görmüyorum. Bu şimdilik ısrarla arzuladığım bir aşama değil. Çünkü daha çok yeniyim, en yaşlı şarkım bile iki yaşında… Fakat diğer müzisyenler için üzücü şanssızlıklar söz konusu. Özellikle bağımsız müzik ya da diğer ismiyle alternatif müzik ana akım medyada yeteri kadar yer bulamıyor. Ana akım medyada daha çok popüler ya da ticari kaygıların ön planda olduğu müziklerin, müzisyenlerin tanıtımı yapılıyor. Umarım alternatif müzik dediğimiz üretimler gazete ve dergilerde kendilerini daha çok ifade etme, tanıtma şansı bulurlar.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler: Bizi özenle ve saygıyla dinlesin.
Mekanlar: Bize daha çok sahne şansı tanısın. Sahne almak için popüler olmamız şart konulmasın. Mühim olan iyi müziği paylaşabilmektir.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

itunes.apple.com/tr/album/rüyamda-ne-gördün/1335756989?i=1335757219

store.cdbaby.com/cd/fatihcolgecen

open.spotify.com/track/6ls0gc

youtube.com/channel/UCZqO

soundcloud.com/nelitudere

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Müziğe dair her şeyle bağımsız olarak kendim ilgilendiğim için bana nelitudere@gmail.com ve diğer sosyal mecra hesaplarım aracılığı ile iletişim kurabilirler.

Kendinize sormak istediğiniz bir soru var mı? Cevabıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

“Şarkılarım neden dinlenmeli?”

Şarkı sözlerim meselesi olan duyguları barındırıyor. Ve insanlarla yüz yüze anlatmak istediğim durumları, duyguları birebir dile getiremediğimden dolayı hissettiklerimi şarkı söyleyerek ifade etmeye çalışıyorum.

– – –

Müzik projenizle Bir Baba Indie Yerli‘ye katılmak için linkteki yazıyı okumanız yeterli. 

www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , ,

İlginizi Çekebilir

Flower Room’dan Yeni Albüm Geldi: “Infinite and Reality”
Gettodan Çıkış’tan Yeni Bir Akustik Kayıt Daha Geldi: “Evimden Uzakta”

Yazar

Bize Katıl!