BBI Yerli #220 | Marstan

BBI Yerli
Kadıköy kökenli alternatif rock grubu Marstan 2019 yılından bu yana müzikal üretimine devam ediyor ve BBI Yerli’nin 220. konuğu oluyor.

Kendinizden ve müzik kariyerinizden kısaca bahseder misiniz?

2019 senesinde İstanbul Kadıköy’de kurulan bir alternatif rock grubuyuz. Kendi bestelerimizi yapıyoruz ve gerek müzikal gerek görsel prodüksiyonlarımızı kendi ekibimizle hazırlıyoruz. Grup üyeleri olarak hepimiz erken yaşlardan itibaren müziğin içindeydik. Bu zamana kadar farklı gruplarda yer almış ve üretmiş insanlarız. Belki de bu sebepten bizim için müzik yapmanın en ideal biçimi bir müzik grubunun olmasıdır.

Siz müziğinizi hangi tarz ya da tarzlar içinde tanımlıyorsunuz?

Alternative rock / Rock / Modern rock.

Üretiminize hangi şehirde devam ediyorsunuz? Yaşadığınız şehrin müziğinize sizce etkisi var mı?

İstanbul, Kadıköy’den bir müzik grubuyuz. Hep burada yaşadık ve hala müziğimizi burada yapmaya devam ediyoruz. Her yerin bir enerjisi ve ruhu olduğu gibi, Kadıköy’ün de yüksek ama hafif melankolik bir hali vardır ve bunu Marstan olarak müziğimizde yansıttığımızı düşünüyoruz.

Müziğinize değer katan kişiler kimlerdir?

Biz bu yola Sali’yle başladık. Kendisi grubun menajeridir, Marstan’ın her şeyiyle ilgilenir. Şarkıları yayınlar, kliplerimizin animasyonunu yapar, reklam tarafıyla ilgilenir, fotoğraf çeker, video çeker, sosyal medyayı yönetir, bir gün bülten yazar, ertesi gün afiş yapar, öyle biridir işte… Kısaca müziğin dışında kalan tüm işlerin arkasında o vardır. Basçımız Muratay ile birlikte çalışırlar klip işlerinde. Çizimleri Muratay yapar, kendi içlerinde güzel bir dinamikleri vardır.

Müziğini etkileyen gruplar ya da sanatçılar var mıdır?

Evet, var. Bugüne kadar hepimizi etkileyen birçok isim var. Sürekli olarak yeni gruplar ve sanatçılar keşfediyoruz. Yine de bizi özellikle bu projede etkileyen ana akım olan birkaç isimden konuşacak olursak, Foo Fighters, Bush, QOTSA, Nirvana, Weezer, The Smashing Pumpkins, Placebo diyebiliriz.

Daha önce sahne aldınız mı? Varsa en yakın etkinliğiniz ne zaman?

Tüm grup üyeleri olarak uzun zamandır aktif şekilde müzik yapan insanlarız. Bu yüzden hepimiz çok sayıda sahne aldık. Marstan olarak şu zamana kadar yalnızca Kadıköy’de konserler verdik. Muaf, Dorock XL, The Wall, Woodstock bunlardan birkaçı. Bu durum haziran ayında değişiyor. 14 Haziran’da Beyoğlu’nda Galatasaray Lisesi’nde çalıyoruz, ertesi gün 15 Haziran’da ise IF Ankara’da konserimiz var.

Sence ülkemizde sahne almanın zorlukları nelerdir?

Her şeyden önce çok fazla donanımlı sahnenin olmayışı en büyük sorunlardan biri. Mekanların akustiğiyle ilgili eksiklikler olduğu gibi, her sanatçı ve grup kendi ekibinde müziğinin karakterini bilen bir ses teknisyenine bütçe ayıramamakta. Bu yüzden o mekanın ses teknisyeninin bazı yetersizlikleriyle sınanmak zorunda. Grupların ve sanatçıların bunu göz önünde bulundurması ve yapabildikleri ölçüde bu duruma hazırlıklı olmaları gerekiyor.

Yayınlanmış albüm, kısa çalar veya teklileriniz var mı?

Bu zaman kadar yayınlamış olduğumuz 11 teklimiz var ve tüm dijital platformlarda mevcut. Bunların içinden 9 tanesinin animasyon klipleri YouTube’da bulunuyor.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Yaptığımız şey, Türkçe sözlü alternatif rock. Parçalarımızda yüksek davullar duyarsınız, bas gitarı aynı zamanda distorsiyona uğramış bariton bir elektrik gitarmış gibi deneyimlersiniz ve gitarları çözünürlüğü yüksek ama yine de yeterince gain barındıran şekilde işitirsiniz. Vokallerimiz satürasyon barındırsa bile temiz duyulur. Şarkı sözlerinde tabii ki anlatmak istediğimiz dertlerimiz vardır, yaşadığımız bu ülkeyi yansıtır, kişisel duygularımızın haykırışlarıdır.

Kayıtlarınızı nerelerde alıyorsunuz ve ses prodüksiyonunda kimlerle çalışıyorsunuz?

Grubun prodüktörlüğünü yine grupta vokal ve gitarları çalan Emre Mimaroğlu üstleniyor. Grubun mix’lerini yapan kişi de Emre. Parçaların mastering’lerinin bazılarını Çağlar Türkmen yaptı, fakat son iki teklimizin, “Sır” ve “Kendinize Tapın”ın mastering’lerini Aziz Berk Erten ile yaptık. Davul kayıtları için birçok stüdyoyla çalıştık ama en memnun olduğumuz ve kendimizi rahat hissettiğimiz stüdyo Vibes oldu, davul kayıtlarını stüdyonun ortakları Memet İncili ve Ozan Bankoğlu ile yapıyoruz. Vokal kayıtlarımızın hepsini Başar Yakupoğlu ile kendi home stüdyosunda kaydediyoruz. Bas gitarlar ve elektrik gitarlar yine Studio Vibes’da veya Emre Mimaroğlu’nun evinde kaydediliyor.

Kendinize ait bir üretim alanınız var mı?

Kendimize ait bir home stüdyomuz var, ama düzenli provalarımızı Kadıköy Moda’daki Moda Plus stüdyolarında yapıyoruz.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi / kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyicilerden sabırlı olmalarını istiyoruz, çünkü her hafta onlara yeni bir tekli veremiyoruz. Geri kalanlar için söyleyebileceğimiz tek şey; herkesin bir konseptinin ve vizyonunun olması gerekliliği…

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Herkesin müzik dışında süregelen işleri var. Grubumuzun davulcusu Serdar özel bir firmanın müşteri ilişkileri yöneticisi, basçımız Muratay dövme sanatçısı ve kendi stüdyosunu işletiyor, vokalistimiz Emre müzik post prodüksiyon işinde. Marstan’ın disiplinli bir çalışma temposu var. Kendi işlerimizden yeterli zamanı ayırabildiğimiz için buna sadık kalabiliyoruz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

mimarsali@gmail.com adresinden menajerimiz Sali ile iletişime geçebilirler.


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi:

https://www.birbabaindie.com/bbi-yerli

Tags: , , , ,

İlginizi Çekebilir

2023’te müzik ve sinemayı buluşturan yapımlar
Noel Gallagher: “Artık 27 değil, 56 yaşındayım”

Yazar

Bize Katıl!