BBI Yerli #190 | Sine’m

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Sine’m

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.01.2019

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Söz, Müzik, Düzenleme, Kayıt – Sinem Öztürk

Bas Gitar, Mix, Mastering – Onur Öztürk

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Her ikimiz de geçmişte Orlando ve Rom (yeniden eskiye) isimlerini almış bir rock grubunda yer aldık. 2008-2013 yılları arasında bar programları yaptık ve yarışmalara katıldık. 2013 Roxy Müzik yarışmasında Rom adıyla finale kaldık ancak dereceye giremedik. Şu anda ise bu rock grubu aktif değil.

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Electronic, Indie, Pop

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Spotify’ın ‘Sine’m Radio’ listesinde yer alan bir kaç ismi sıralamaya çalıştım. Redd, Canozan, Sedef Sebüktekin, Sena Şener, Cihan Mürteaoğlu, Can Kazaz, Kalben, Jabbar, Ufuk Beydemir.

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Sine’m adıyla henüz sahne almadım. Eski rock grubumla ise Rock and Rolla, Gitar Cafe, Mojo, Studio Live, Shaft, Pulp vb. sahnelerde performanslarımız oldu.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” veya “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Ücret ödenmemesi ya da söz verilen ücretten eksik ücret ödenmesi, sahne için ses dengesinin olması gerektiği gibi kurulamaması.

Artılar: Amatör gruplara düzenli performans sergileme imkanı verilmesi.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Organizatörler genelde sizi bu işlerin ne kadar zor olduğuna, mekan dolu olsa bile yeterli parayı kazanamadığına ikna etmeye çalışıyor. Bir çok mekan yetersiz ekipmanla performans sergiletmeye çabalıyor, sahneye yatırım yapılmıyor. Konser saatleri bence realiteden bağımsız (alt grup olarak 21:00’de çıktığımız sahnelerde dolululuk yüksekken ana grup olarak gece 01:00’de çıktığımız sahnelerde kendi kendimize çaldığımız çok oldu). Bunlara karşın bazı sahneler elindekinin en iyisini sunuyor (örneğin Mask Live). Hem dekor, hem ekipman hem de çaba olarak. Böyle mekanlarda değerli hissediyorsunuz ve sahnede kendinizi duyabildiğiniz için performasınız oldukça yükseliyor.

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

2019 yılından itibaren sırasıyla İz (Nisan 2019), İlk Öpüş (Temmuz 2019), Beni Affet (Mart 2020), Bitmeyen Şarkı (Ağustos 2020) ve Bir An (Aralık 2020) isimli tekliler yayınladım. Bunlardan sadece ‘Bitmeyen Şarkı’ bir arkadaşıma ait bir beste (beste sahibi Tansel Armağan), ben yalnızca düzenlemesini yaptım. Bunun dışındaki tüm şarkılar bana ait. Şarkılarımda toplumsal konuları işlemeyi seviyorum ancak bireysel olarak yaşadığım ya da beni etkileyen kişisel olaylar da sözlerimde yer buluyor. ‘İz’ şarkısını bir arkadaşımın ani ölümünden ve eşinin yaşadıklarından etkilenerek onlara ithafen yazmıştım. ‘İlk Öpüş’ şarkısı da aşka dair bir şiir diyebiliriz. ‘Beni Affet’ ise, Gezi Olayları’na polis şiddeti sonucu yaşanan ölümlerden etkilenerek, ölenlere ithafen yazdığım bir şarkıydı. ‘Bir An’, son zamanlarda artış gösteren kadın cinayetlerinde ölen kadınların annelerinin ağızlarından dökülen sözleri betimlemeye çalıştığım bir şarkı. Yani aslına bakarsanız, aşk, ölüm ve adaletsizlik beni etkiliyor. Özellikle ‘Bir An’da, sözlerle müzik arasında bir kontrast yaratmaya çalıştım. Bu kontrast, yaşadığımız toplumun neredeyse içgüdüselleşmiş kafa karışıklığını temsil ediyor. Bu temsiliyeti devam eden şarkılarımda da korumaya gayret edeceğim, çünkü hayatın bir çok alanında yaşadığımız sorunların, absürtlüklerin ve güzelliklerin kaynağı olduğunu düşünüyorum. ‘Bir An’ şarkısı benim için bu anlamda önemli.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Özgün ve eklektik bir deneyim yaratmaya çalışıyorum. Synth gibi elektronik seslerle gitar ve bağlama gibi analog sesleri harmanlamak, oryantal tınılı basit ve etkili melodilerle kafa karıştırıcı bir etki bırakmak istiyorum.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

‘İz’ şarkısının kaydı ve mix, mastering işlemleri FadeOut Studios’da, ‘İlk Öpüş’ şarkısınınkiler ise Çikolata Müzik Fabrikası’nda gerçekleştirildi. ‘Bir An’ şarkısının kaydı ev stüdyomda, miks&mastering işlemleri ise Aksel Belibağlı tarafından kendi stüdyosunda gerçekleştirildi (Jinglepark Studios). Bunun dışındaki şarkıların tüm kayıtlarını ev stüdyomda gerçekleştirdim. Onur Öztürk ise yine ev stüdyomuzda mix ve mastering işlemlerini yaptı. Yakında yayınlanacak olan diğer şarkılarımın da kayıt ve mix/mastering işlemleri ev stüdyomda gerçekleştirildi.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Genelde bir şarkı kaydı başlatmak için enstrümanlarımı alıp bilgisayar başına geçiyorum. Bazen bir söz, bazen bir melodiyle başlayan kayıtlar zamanla kendisini buluyor. Odaklanmış olmam ve bir şeyler hissetmem yeterli. Belli bir rutinim, favori enstrumanım ya da olmazsa olmazım yok.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Şimdiye kadar üç ayrı stüdyo ile çalıştım, genel olarak hepsinden memnun kaldım (Fadeout Studios, Çikolata Müzik Fabrikası, JinglePark). Ancak bazı şarkılarımın ve muhtemelen bundan sonraki şarkılarımın miks ve mastering işlemlerinin, hem bas gitarist hem de ses mühendisi olan eşim Onur Öztürk tarafından evde yapılmasını planlıyoruz.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Küçük bir ev stüdyom mevcut. Zaman kavramım yok, ne kadara ihtiyacım olduğunu düşünüyorsam o kadar prova ve çalışma yapıyorum.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

2021 hedefim daha sık tekli çıkarmak (ayda bir civarı hedefliyorum). Ek olarak tanıtım ve görsellik kısmına biraz daha vakit ayırmak istiyorum. Uzun vadeli olarak ise kendi dinleyici kitlesini yaratmış özgün bir şarkıcı ve şarkı yazarı olmak istiyorum.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler: Keşfetmekten vazgeçmemeleri ve bir şarkıyı başından sonuna kadar dinleyecek sabrı geliştirmeleri,

Mekanlar: Tek hedefi para kazanmak olmayan, sanata değer veren, sanatı yönlendiren işletmeler olmaya çalışmaları,

Organizatörler: İnandıkları amatörlere destek vermeleri,

Müzisyenler: Müziğin de diğer tüm sektörler gibi bir sektör olduğunu ve her işte olduğu gibi burada da milyonlarca icracı olduğunu, her müzik yapanın zengin ve ünlü olmayı hedeflemesinin normal olmadığını kabul etmeleri ve birbirlerine destek olmaları, Müzik Basını: Sadece moda olan tarzdaki işlere değil, farklı tarzlardaki işlere daha çok yer vermeleri.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

11 yıl finans sektöründe Risk Yöneticisi olarak çalıştım. Ancak 9-6 bir iş olduğundan müziğe istediğim zamanı ayıramıyordum. Bu sebeple profesyonel işimi bırakarak müzik alanına yöneldim. 2020 yılı başından itibaren müzik ve trading sektörlerine odaklandım. Tradingden para kazanıp temel gerekliliklerime ve müziğime yatırmaya çalışıyorum.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram: https://instagram.com/der_sinem

Twitter: https://twitter.com/sinem_music

YouTube: https://youtube.com/c/Sinemofficial

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

E-posta adresimden direkt olarak benimle iletişime geçebilirler. sinemmusicofficial@gmail.com


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi: https://www.birbabaindie.com/bbi-yerli

Tags: , , , ,

İlginizi Çekebilir

SOPHIE’nin Müzik Dünyasındaki Yadsınamaz Etkisi
Coachella festivali üçüncü kez ertelendi

Yazar

Bize Katıl!