BBI Yerli #134 | ILÆY

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

ILÆY

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.01.2019

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Prag

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

İlay Bal (TR) – Söz, Beste, Vokal, Düzenleme
Kirill Yakovlev (RUS) – Gitar, Düzenleme

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Birkaç yıl önce Prag’a yerleşene dek, 2015 yılında İstanbul’da ilk EP çalışmasını yayınlayan Mikado grubunun vokaliydim. Bunun yanı sıra pek çok funk, neo-soul ve nu-jazz projemle Türkiye ve Avrupa’da sahne aldım. Sahne hayatıma ek olarak seslendirme yapıyorum; bugüne kadar Hasbro Studios, Dreamworks, Disney ve Netflix yapımlarında başroller dahil birçok karakterin Türkçe seslendirmesini gerçekleştirdim.

Grubunuzun tarzı nedir?

Indie, Trip-Hop, World

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Benzemekten ziyade, bunlardan ilham almış demek doğru olur: Sevdaliza, Hindi Zahra, Portishead, Radiohead, Ofra Haza, Tori Amos

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

ILÆY (güncel proje) ile: Prag (V lese, La Loca, Manifesto Market, Studio Paměť, JazzDock, Sofar Prague, Club U Staré Paní, Dyzajn Market, Avoid Floating Gallery), Budapeşte (Szimpla Kert), Berlin (Madame Claude).

Önceki projelerle: İstanbul (Nardis, Ghetto, Karga, Peyote, Studio Alt, 60m2, Mitanni, İKSV Caz Festivali – Moda Sahnesi, İKSV Caz Festivali – Parklarda Caz, Mojo, Hayal Kahvesi Beyoğlu, Frankie, W, Suma Beach, Shaft, Dunia, Bronx, Hard Rock Cafe, Koç Üniversitesi Bahar Festivali, Odeon Sahnesi, Sevgi Gönül Oditoryumu), Ankara (Passage), Bodrum (Pannonica), Berlin (Karneval der Kulturen), Rusya (Ufa), Hollanda (Utrecht), Fransa (Annecy).

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Tüm mekanları birlikte değerlendirmek ve bir genelleme yapmak oldukça güç. Bir mekanın artıları bir başka mekanın eksileri olabiliyor kolaylıkla.

Artılar: Müzisyene sıcak ve anlayışlı yaklaşım, ödeme anlaşmasına bağlılık, müziğe aşık mekan sahipleri ve çalışanları

Eksiler: İletişim güçlüğü, müzisyeni ‘ucuza kapatma’ dürtüsüyle verilen absürd seviyede düşük teklifler, konser esnasında farmville oynayan ve sahneye duyularını kapatmış bir ses teknisyeni. 🙂

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Artılar: Yeni ya da iyi muhafaza edilmiş/doğru kullanılmış bir ses sistemi ve işinin ehli, deneyimli ve yardımsever bir ses teknisyeni, iyi tasarlanmış bir mekan akustiği, iyi bir ışıklandırma sistemi, sahneye girişi kolaylaştıran bir kulis, olamıyorsa ekipman çantaları ve kişisel eşyaların bırakılabileceği bir oda, iyi havalandırma sistemi, iyi ve zamanlıca planlanmış soundcheck, dakik teknisyen.

Eksiler: Subwoofer eksikliği, mekandaki nem kokusu, cızırdayan spotlar, cızırdayan, eskimiş kablolar, ezilmiş mikrofonlar, yarım yamalak alınan soundcheckler.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

İKSV Caz Festivali Gece Gezmesi, İKSV Caz Festivali Parklarda Caz, Karneval der Kulturen Berlin. Festivaller hem varolan dinleyici kitlesiyle buluşmak hem de yeni insanlara ulaşmak için en ideal fırsat diyebilirim.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Şu anda konserlerim yoğun olarak Prag’da gerçekleşiyor. Buradaki konserlerimin kitlesini de yeni müzikler keşfetmek isteyen Çekler ve başka ülkelerden/kültürlerden Prag’a göç edenler olarak ikiye ayırmak mümkün. Özellikle Türkçe şarkılarıma şaşırtıcı derecede olumlu tepkiler aldığımı söyleyebilirim, sözlerin İngilizce’ye çevirisini yapıp bir kağıda yazıverdiğim oluyor konserlerden sonra. 🙂 Müziğimin mutlu bir yapısı olduğunu söyleyemem, dolayısıyla genellikle lezzetli bir melankoliyi paylaştığımız, sonrasında tanıdık- tanımadık farketmeden uzun uzun sarıldığımız zamanlar oluyor konserler.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Çok kısa bir süre önce- 6 Eylül 2019’da ilk teklim Sin’i tüm müzik platformlarında bağımsız olarak yayınladım!

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Vokalin müzikte temel anlatıcı görevini üstlendiği ve kıvrak, ifade gücü yüksek melodik yapılar izlediği, ritmik olarak daha çağdaş tınıları elektronik seslerle, beat’lerle yakalayan ancak analog yaklaşımın canlılığını da gitar, balalayka, ukulele, duduk, trompet gibi enstrümanlarla pekiştiren bir sound yakalamaya çalıştık. Şimdilik yalnızca bir şarkımı yayınlamış olsam da, hali hazırda tamamen bestelerimden oluşan 2 setlik bir repertuvarı Prag ve Berlin’de sahneye koyuyoruz. Bir bakıyorsunuz bir şarkı indie/trip-hop/world music yelpazesinin daha trip-hop, hatta electronica tarafına göz kırpıyor, tüm salon dans ediyoruz; bir bakıyorsunuz elimde ukulele, yanımda balalayka, usul usul, indie-folk tınılarında hüzünlü bir yerlerdeyiz. Bu çeşitlilik içinde tüm şarkıların tematik olarak kendi aralarındaki bağı bakî; şarkılar karanlık ve melankolik ancak umutsuz değil, bilakis melankoliyi kutsayan, kutlayan bir ruh hali içinde.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Sin’in vokal kayıtlarını Istanbul’da sevgili dostum Harun Can’ın stüdyosunda, gitar kayıtlarını Prag’da evde gerçekleştirdik. Şarkıda duyduğunuz diğer öğeler (beat’ler, synth’ler) yine benim evde yaptığım çalışmalar, canım arkadaşlarım Kirill ve Igor’la birlikte production aşamasında yaptığımız dokunuşlar ile son halini aldı.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Sin için miksi Prag’tan Tomaš Jochmann, masteringi Hollanda’dan Barbaros Bensoy üstlendi, şarkının tüm yaratım aşamasına dahil olmuşlar gibi akıcı ve içimize sinen bir süreç geçirdik. İkisine de buradan kucak dolusu sevgi! <3

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Başta evim- şanslıyım ki 3 yıldır komşulardan henüz bir şikayet almadım. 🙂 Ancak provanın çapına/amacına bağlı olmak üzere, her yerde çalışmam mümkün! Bir şarkı üzerine çalışıyorsam ve bunu bir kulaklık ve bilgisayar/iPad ile yapabileceksem, cafeler, publar; hava güzelse parklar, bahçeler harika yerler! Daha derli toplu bir sound provası içinse elbette prova stüdyoları.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Spotify, iTunes, Youtube, Tidal

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Olumsuz yanı: Müziğim herkese hitap etmiyor.
Olumlu yanı: Müziğim herkese hitap etmiyor.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kısa vadede, elbette müziğimle daha fazla insana dokunabilmek istiyorum ve aradan geçen 3 yıldan sonra Türkiye’de kendi şarkılarımla sahnede olacağım konserleri iple çekiyorum! Uzun vadede ise, birden fazla duyuyu hedef alacak, çok boyutlu tiyatral performanslar hayal ediyorum, ama önce onlar bir süre daha benim zihnimin boşluklarında ve taslak defterlerimde şekillenmeye devam edecekler.Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

instagram.com/ilaeymusic
facebook.com/ilaeymusic
youtube.com/ilaybal

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Websitem ilaey.com‘da yer alan contact bölümünden, sosyal medya hesaplarımdan veya ilaeymusic@gmail.com üzerinden benimle iletişime geçebilirler.


Müzik grubunuzla Bir Baba Indie Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , ,

İlginizi Çekebilir

Wilco’dan yeni video: “Everyone Hides”
MIX Festival’ın tek günlük programı açıklandı

Yazar

Bize Katıl!