BBI Yerli #158 | Şort

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Şort

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

07.01.2018

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Şile-İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

İlker Aydın – Vokal

Emir Beşok – Klavye&Elektro Gitar

Kürşat Köyceğiz – Bateri

Berkay Günönü – Perküsyon

Çağrı Kalaycı – Bas gitar

Emir Kandemir – Elektro Gitar

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Hepimiz şu an Şort ile ilgilenmekteyiz ama Emir Beşok ve Kürşat’ın ileride birlikte jenerik ve film müzikleri yapma hayalleri var. 🙂

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Electronic, Indie, Pop, Rock

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Flört, YÖKŞ, Athena, Bedük, Dolu Kadehi Ters Tut, Mor ve Ötesi, Kendimden Hallice

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Yaklaşık 2 yıldır Şile’deki, salgından önceki 2-3 aydır da Kadıköy’de çeşitli mekanlarda sahne aldık. Onun dışında 2019 yılında IşıkFest’te; geçtiğimiz yaz Şile, Ağva ve Beykoz’da açık hava konserleri verdik.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Hakkımız olan ücretlerin geç ve/veya eksik verilmesi, ismi henüz duyulmamış bir grupsanız sizi bir birey ve sanatçı olarak görüp saygı göstermemeleri, sanatçıyı maaşlı çalışanı zannetmeleri.

Artıları: Müziğimizi insanlara iletebilme fırsatı vermiş olmaları, bazı durumlarda yardımcı olmaları

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Genelde organizasyonlarda en büyük problemler iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor, biz de bu yüzden çok sıkıntı yaşadık.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

‘Festival’ olarak çıktığımız iki etkinlik oldu bunlardan biri IşıkFest19’du ki bu şu ana kadar verdiğimiz en iyi sahnelerden biriydi. Kalabalık bir kitlenin bestelerimize eşlik ettiğini görmek bir müzisyenin tadabileceği en güzel duygulardan biridir diye düşünüyoruz. Ayrıca o festivalde Murat Boz ve Ümit Sayın ile beraber “Vazgeç Gönül” şarkısını seslendirmek bizim için müthiş bir deneyimdi. Bu deneyimleri yaşmak isteyen müzisyenlere tavsiyemiz asla durmadan ve pes etmeden çok çalışmaları ve her zaman planlı-programlı ilerlemeleri.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Genelde üniversite ve lise öğrencileri olmakla beraber yakın çevremizin, arkadaşlarımızın bu işe başladığımızdan beri desteği bizi hep ayakta tuttu. İlk defa dinleyip yorum yapanlar genelde daha önceden bize veya yaptığımız tarza karşı ön yargılı olduklarını ancak dinleyince çok beğendiklerini söylüyorlar. İlk defa konserimize gelen birini gördüğümüzde sonraki sahnelere de geldiğini görmek bizi mutlu ve motive ediyor.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

2018’de evde kaydedip yayınladığımız “Bi’ Daha” ve “Mektup” isimli iki teklimiz var. Ardından 2019 yılında yine kendi imkanlarımızla kaydettiğimiz ve en çok dinlenen şarkımız olan “Ruh Halim Öyle Böyle” çıktı. Aynı yıl içinde bu şarkıya stüdyo kaydı alma imkanı bularak “Ruh Halim Öyle Böyle (Radio Edit)”i yayınladık. 2020 yılının Mart ayında ise “Şarkılar Bile Dans Eder” isimli 6 şarkılık albümümüzü çıkardık.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Genelde kendimize baktığımızda hep bir gökkuşağı görüyoruz ancak içinde bir sürü renk olduğu kadar siyah da var beyaz da… Müziğin de hayat gibi böyle olduğuna inandığımız için bestelerimizde hüznü de eğlenceyi de bulabilir dinleyenler. İnsanları dans ettirirken bi yandan sözleriyle içlerinde bir burukluk oluşturan şarkıları son albümümüzde bulabilirler.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Evde kendi çabalarımızla kaydettiğimiz şarkıların yanı sıra “Şarkılar Bile Dans Eder” albümü ve “Ruh Halim Öyle Böyle (Radio Edit)”i Kadıköy Müziko Stüdyo’da kaydettik.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Hiçbir anı atlamamak adına bu soruya cevaben bir video serisi hazırladık ve Youtube sayfamızda periyodik olarak yayınlıyoruz. Bu sorunun cevabını merak edenleri video serimize davet ediyoruz.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Evdeki kayıtlarımızda miks ve mastering işleriyle Emir Beşok ilgilendi. Stüdyoda ise Onur Yenihayat ile çalıştık ve bizim için çok faydalı bir deneyim oldu. Hem bilgi birikimi hem de tavsiyeleriyle şarkılar son halini aldı.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Şarkılarımızı Spotify, Youtube, Apple Music ve SoundCloud’da bulabilirsiniz. Tüm platformları severiz sağolsunlar şarkılarımızı dinletme fırsatı sunuyorlar şimdilik bi terbiyesizliklerini görmedik ancak Apple Music kendini pek geliştirmiyor gibi…

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Her zaman söyleriz ki en büyük hayalimiz Türkiye’nin her yerinde stadyum konserleri vermek. Ne kadar büyük konserler verirsek o kadar mutlu olacağız. He bir de Formula 1 Monaco Grand Prix’i yatımızdan seyredersek fena olmaz… 🙂

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Geçtiğimiz yıl Redbull Warm Up’ın Türkiye çapında üniversite aşamasında birinci olmuştuk. Ancak birinci de olsak dereceye giremesek de hiçbir yarışma sanatçıların başarı kıstası olarak görülmemeli, sanatçıların kendilerini tanıtmak için bir platform olduğunu unutmamak gerekir.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler her zaman bizi dinlesin ve takipte kalsın, olumlu olumsuz düşüncelerini bizimle paylaşmaktan kaçınmasınlar.

Mekanlar lütfen tüm müzik piyasasının patronu gibi davranmasınlar, müzisyenleri sevsinler birbirimiz olmadan hiçbirimizin anlamı olmaz.

Organizatörler yaptıkları işin ne kadar hassas ve ince işçilik gerektirdiğinin farkında olsunlar ama bunu yaparken müzisyenlere ve çalışanlarına olan saygılarını asla kaybetmesinler.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

open.spotify.com/artist/53aZkPw3Pn5P7wVmuB9iS3?si=Wlc7UQ22QsC-BKa4Da4L5A

youtube.com/channel/UCZh0XhzK0TAw-Avr_zRFUmg 

instagram.com/sortband

twitter.com/sortband

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

sortmuzik@gmail.com ve Instagram sayfamızdan iletişime geçebilirler.


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi:

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

2010’lardan Albümler #6
Bir Baba Indie Lokal #55 | Yerli Mix Özel Programı

Yazar

Bize Katıl!