BBI Yerli #127 | Jeton

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Jeton

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

21.03.2019

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Timur Kırışman – Vokal
Birkan Kaya – Gitar
Emre Şenay – Bateri

Grubunuzun tarzı nedir?

Blues, Rock

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Led Zeppelin, Rolling Stones , ZZ Top, Eagles, Kiss, The Doors, Black Rebel Motorcycle Club, Rival Sons

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Jeton olarak değil ama farklı projelerde Peyote Nevizade, Küçük Bronx, Cosmos , Zeuve

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Canlı Yayın (07.07.2019)

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Kayıt öncesi süreç; genelde Birkan’ın yeni bir beste çıkarıp Timur ve Emre’ye dinletmesi ile başlıyor. Ardından Timur söz ve vokal melodilerini, Emre ise üzerine davul yürüyüşlerini ekliyor ve bir gün netleştirip stüdyoya giriliyor. Stüdyoda beraber çalındıktan sonra içimize sinmeyen bir durum yok ise kayıt aşamasına geçiliyor. Kayıt aşamasında eldeki ekipman Emre’nin evine tanışıp sırasıyla davullar, bas gitar, elektro gitar ve vokaller kaydediliyor. Şarkının genel düzenlemesinde bir sıkıntı yoksa şarkı mix aşamasına taşınıyor ve ardından mastering. Bütün bu koşuşturmaca bittikten sonra şarkı digital dağıtıma gönderiliyor ve beklemesi bizim için biraz sıkıcı olan ortalama 2 haftadan sonra şarkı birçok müzik platformunda yerini alıyor.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Şu an için şarkıların mix’ini grubun gitaristi Birkan yapıyor, mastering için ise İzmir’den Maven Mastering adında bir stüdyo ile çalışıyoruz.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Şu an ne yazık ki yok fakat en kısa sürede beraber prova yapabileceğimiz bir alan oluşturmak istiyoruz.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

İstisna yerler ve adını kanıtlamış stüdyolar dışında çoğu stüdyo çok küçük alanlar da iyi yalıtım yapılmamış yerler buda doğal olarak içeride kötü bir duyuma yol açılıyor. Bunun üstüne birde bu küçük odalar da devasa gitar amfileri (Örneğin 4×12” speaker’a sahip kabine bağlı kafa amfiler) koyuyorlar ve gitarist için ses açsan kimse birbirini duyamaz sesi kıssan gitardan ton çıkmaz serüveni başlamış oluyor. Ayrıca yine bir çok yerde bateri çok bakımsız ve akortsuz oluyor ve bu durumda bateristin davulu tonlaması vakit alabiliyor. Son olarak yine bir çok yerde monitörler çok özensiz yerleştirilmiş ve neredeyse hiç bir işe yaramaz konumlarda oluyorlar ve vokal kendini duymadan ezbere söylemek zorunda kalıyor.

Bir de özellikle filtre kahvesi olan stüdyoları seviyoruz, ayılmamız için etkili rol oynuyor.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Spotify, Souncloud, Youtube, iTunes, Shazam, Deezer, Google Play Music

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Şu an iki yeni teklinin üzerinde çalışıyoruz ve ağustos ayında yayınlamayı planlıyoruz. Uzun vadeli planlarımız arasında bir an önce konserle başlamak, her ay yeni bir tekli yayınlamak ve akustik videolar kaydetmek gibi planlarımız var.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Bize göre müzik ruhsal bir tepkime ile var olur. Müzisyen hislerinden damlayanları notalara, sözlere döker ve bir bütünlük oluşturur. Dinleyici bu bütünlüğün içinden kendinden bir anlam yakalarsa o parçayı sever ve benimser. Bu durumda kimin neye göre müziği yarıştırdığını ve bu yarışta neye göre dereceler verdiğine anlam veremiyoruz. Sonuç olarak bu yarışmaların birkaç insanın cebini doldurmak dışında bir işe yaradığını düşünmüyoruz.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Bugünler de popüler müzikten çok sıkıldığını ve artık daha farklı sound’lar duymak istediğini söyleyen insanlar ile daha sık karşılaşıyoruz bu hoşumuza giden bir durum ama bir çok insan yer altında yükselmeye çalışan grupların veya solo projelerin kayıt kalitesini büyük şirketlerden çıkmış kayıtlar ile kıyaslıyor fakat arada dudak uçuklatacak bütçe ve beraber çalışılan büyük ekipler gibi farklar var. Dinleyicilerin özellikle yerel grupları ”Aslında güzel ama kayıtları çok kötü abi ya”, ”Bir Led Zeppelin değil aga” vb. sebeplerle tek çırpıda silip atmak yerine bir nebze daha sahiplenerek ilerleyen günlerde bu grupların daha iyi imkanlar ile daha çok daha iyi işler çıkartacaklarını ummalarını dilerdik.


Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Aramızda günlük yaşamını sürdürebilmek için çalışmayanımız yok. Farklı farklı iş alanlarında kısa vadeli, uzun vadeli durumlarda çalışmak durumunda kalıyoruz. Bizimkisi aslında günü kurtarmak ve üretim sürecimizi bu süreçte gerekli olabilecek ihtiyaçları en iyi şekilde yerine getirme gayreti. Stüdyo kiralama masrafları, eskiyen veya kopan teller, bozulan ekipmanlar, referans monitörleri, daha iyi kayıt, mix ve mastering imkanları gibi kat ve kat çoğalabilecek bir sürü masraf var. Kendi söylemimizle müziğimizi icra edebilmek için iyi bir çalışma ortamına ve zamana ihtiyacımız var. Bunu sağlayabilmek için de paraya ihtiyacımız yok demek isterdik ama bu berbat bir paradoks.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

www.instagram.com/jetonrolls

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

jetonbandofficial@gmail.com adresine mail atabilirler veya direk sosyal medya üzerinden iletişme geçebilirler.


Müzik grubunuzla Bir Baba Indie Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

David Bowie’nin Space Oddity 50. yıl özel videosu ile uzay yolculuğu yapıyoruz
Mind Shifter ve In Hoodies iş birliğiyle yeni parça geldi

Yazar

Bize Katıl!