BBI YERLİ #69 | “DMLLL (Damla Bozkurt)”

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

DMLLL (Damla Bozkurt)

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.06.2013

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Ankara

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Plak Şirketi: Verses Records – Washington DC, Dave Harris, Douglas Kallmeyer

Grubunuzun tarzı nedir?

Ambient, Classical, Keman ağırlıklı enstrumantal müzik

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Olafur Arnalds, Dardust (çok benzemiyor aslında, benzer müzikler bulmak zorunda olduğumdan yazdım)

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Ep albüm: Short Tales of Winter – 16.02.2018

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Keman ağırlıklı enstrümantal müzik yapıyorum. Albümde bazı masalların karanlık taraflarını hissettirmeye çalıştım. Çok iyi bildiğimiz masalların hikayeleri, çocukluğumuzda inandığımız kadar saf ve pembe olmayabilir. Aynı yaşadığımız dünya gibi, masallar da oldukça üzücü, düşündürücü, bazen karanlık hisler gizliyor olabilir. Bu hislerle yazdığım bestelerden oluşan bir albüm oldu.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Uyarlama eserlere kesinlikle karşı değilim, ama her müzisyen öncelikle kendini olabildiğince varedebilmeli, kendi sesini, müziğini yaratabilmeli. Daha sonra başkalarının eserlerine farklı yorumlar getirmesinde bir sakınca görmüyorum.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kendi evimde gerçekleştirdim. Albümdeki 2 parçada bas gitar ve piyano var. Onları arkadaşımın evinde, kendisinin enstrumanlarıyla kaydettim.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Kayıt dönemi benim için en eğlenceli ve en yorucu dönemdi. Tamamen bu iş için eve kapandım diyebilirim. Yoğun bir yalnızlık ve meditasyon dönemi olmasıyla birlikte son derece öğretici, beni daha çok kendime yaklaştıran, şaşırtan, hırpalayan, tatmin eden, bazen edemeyen, sabrı ve cesareti öğreten ilginç bir dönemdi.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Mixi kendim yapıyorum. Masteringi ise plak şirketimin sahibi, aynı zamanda çok iyi bir ses mühendisi olan Douglas Kallmeyer yaptı.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Bütün çalışmalarımı kendi evimde yapıyorum.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Eserlerimi yayınlamaya ilk olarak Soundcloud’da başladım. Hala yeni birşeyler çiziktirdiğimde oraya yüklüyorum. Soundcloud sosyal medya mecraları arasında, bana göre en yararlı ve en güzel tasarlanmış sitedir. Bir kere odak noktası tamamen müzik (myspace vs gibi sitelerde müzikten önce insanların profilleriyle yüzleşmek gerekiyordu). Soundcloud’da gerçek ismini bile öğrenmenize gerek kalmadan harika müzisyenlerin parçalarını dinleyebiliyor, paylaşabiliyor ve etkileşimde bulunabiliyorsunuz. Bu açıdan yıllardır büyük bir zevkle kullanıyorum ve Soundcloud olmasaydı bu albümü yapmak benim için sadece hayal olarak kalacaktı.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Açıkcası müziğimdeki teknik ve müzikal özeleştiri yaptığım konular dışında herşeyi çok olumlu buluyorum, bence bir albümü yaparken yaşanan herşey değerlidir. Kişi veya grup için doğru zamanda yapılmışsa geriye kalan şeyler, yorgunluklar, gecikmeler, anlaşmazlıklar işin tadı tuzudur.

Albümümle ilgili en olumlu şey ise, albümün kendime ait bütün gelirlerini Umut Çocukları Derneği’ne bağışlayacak olmam sanırım.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Uzun vadede yaptığım müziği sahneye taşımak istiyorum, bunu yapabilmek için kalabalık bir ekibe ihtiyacım oldugundan, ve uzun soluklu bir planlamaya gereksinim duydugumdan dolayı zaman alacağını düşünüyorum.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Müzik yarışmaları günümüzde özellikle genç müzisyenleri motive ettiğinden dolayı varlıklarından rahatsız olmamakla beraber ‘yarışma’ sözcüğünün çok güzel çağrışımlar yapmadığını düşünüyorum.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Henüz duyulmamış bir müzisyen olduğum için blog ya da dergilerden pek destek beklemiyorum, ancak albümüm çıktıktan sonra basın bültenini gönderdiğim hiçbir yerden de geri dönüş alamadım. (Tabii albümün varlığını farkedip ilgilenen sevgili Efe Tunçel – Nouvart ve daha sonrasında iletişim kurabildiğimiz çeşitli siteler ve Bir Baba Indie’ye teşekkürlerimi sunuyorum) İlginç bir şekilde Amerika’da bunun tersi oldu, birçok blogda albümle ilgili duyurular yapıldı. Buna şaşırmadım çünkü ülkemizde bu işlerin bebek adımlarıyla ilerlediğini düşünüyorum. Burada bir üretim yapıp bunun duyulmasını sağlamak, ne yazık ki yurtdışında duyurmaktan çok daha zor.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler: hiçbir beklentim yok, dinlemeyi bilen kişi, neyi dinleyeceğini, nasıl dinleyeceğini bilen kişidir. 🙂

Mekanlar: Mekanların müzisyenlerle acilen barışması, müzisyenlerin köle değil emekçi olduğunu, el üstünde tutulmaları gerektiğini öğrenmeleri, hakları neyse verilmesi gerektiğini artık bilmeleri gerekiyor bence. Müzik eğitimi çok zorlu bir süreçtir, müzisyenin hayatı hiçbir zaman kolay değildir. Hakkının maddi manevi karşılanması çok önemlidir.

Organizatörler: Müzisyenlerle aynı dili konuşmayı başarabilirlerse mekanlar ve müzisyenler arasındaki iletişimi daha sağlıklı yürütebilirler diye düşünüyorum.

Müzisyenler: Lütfen daha önce yapılmış şeyleri zorlamasınlar, kendi seslerini bulmaya çalışsınlar, bulamıyorlarsa enstrumanlarında teknik olarak ilerlesinler, harika müzisyenlerle çalışmanın kapısı bu şekilde aralanacaktır. Birbirleriyle yarışmasınlar artık, bunun sonu yok. Dünyanın en iyi müzisyeni diye birşey yok.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Mesleğim müzisyenlik, bir orkestrada keman sanatçısı olarak çalışıyorum. Rutin hayatım müzik diyebilirim.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

https://versesrecords.bandcamp.com/album/short-tales-of-winter

https://soundcloud.com/damla-bozkurt

https://open.spotify.com/album/DamlaBozkurt

http://dmlll.weebly.com

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

http://dmlll.weebly.com

https://www.facebook.com/damla.bozkurt.148

https://www.facebook.com/DMLLL-394286274328530/

Kendinize sormak istediğiniz bir soru var mı? Cevabıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

Soru: Albümünü yayınladıktan sonra, senin için albümle ilgili en anlamlı geri dönüş ne oldu?

Cevap: Albümün birçok adımını yalnız gerçekleştirdiğimi görüp, bu işi yapmanın imkansız olmadığını anlayıp cesaretlenen, kolları sıvayan insanlar görmek beni inanılmaz derecede mutlu etti.

Tags: , , ,

İlginizi Çekebilir

Menajer Röportajları Vol. 1: CAN ŞENER
Childish Gambino’dan İki Yeni Şarkı Birden!

Yazar

Bize Katıl!