BBI Yerli #124 | Manuş-u Âlâ

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Manuş-u Âlâ

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

14.02.2016

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Gizay Büyükdoğanay – Vokal,

Kaan Büyükdoğanay – Gitar,

Özcan Yılmaz – Keman,

Yarkın Tuncer – Kontrbas,

Mehmet Mutlu – Gitar

Bu müzisyenlerin haricinde zaman zaman Şenova Ülker – Trompet, Barış Ertürk – Saksafon ve Atacan İçyüz – Gitar gruba eşlik etmektedirler.

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Özcan Yılmaz – Brothers Trio
Mehmet Mutlu – Güneş Özgeç ve Alaca

Grubunuzun tarzı nedir?

Jazz, Pop

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Zaz, Lost Fingers, Cyrille Aimee, PMJ

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Nardis Jazz Club, Tamirane, Kadıköy Sahne, Divan Brasserie, Off Gümüşlük, Suat Taşer Tiyatrosu, Yeldeğirmeni Sanat, Living Room, Social Jazz Bar, Raffles Long Bar, IF Beşiktaş, Frankie, Ops Passage, Moda Deniz Kulübü, Büyük Kulüp

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Mekanlarda genel olarak gözlemlediğimiz problem, ki bu probleme sebep olan başka müzik grupları da olabiliyor, ücret politikalarının yol, yemek, sigortasını kendi karşılayan bir müzisyene göre düşündüğümüzde çok düşük olması. Manuş-u Âlâ grubu, bir mekanda konser vereceği zaman oranın taban fiyatına göre anlaşmıyor ama mekanın taban fiyatının düşük olması, bizim gibi grupların da kaşe pazarlığı konusunda işini zorlaştırabiliyor. Bizim bu konudaki fikrimiz; teklif edilen düşük ücretleri müzisyenlerin kabul etmemesi gerektiği ve sadece eğlence amaçlı konser verip, bu işlerden evini geçindiren müzisyenlerin de kaşelerinin düşük olmasına sebebiyet verilmemesi gerektiğidir.

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Mekanların çoğunda müzisyen sayısı kadar sahne içi monitör olmaması herhalde birinci problem oluyor. Ve en önemli ikinci problemin tonmaister’lık yapan insanların aslında bu meslekle bir alakalarının olmaması diyebiliriz. Bir konser mekanının en önemli zorunluluğunun monitör ve tonmaister olduğunu basitçe söyleyebiliriz.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Karışık müzik tarzlarında yapılan bir festival ise, bizim gibi caz müziği ve türevi gruplar öğlen saatlerine alınıyor, insanların güneşin altında bizi dinlemesi bekleniyor. Zaman zaman sahnenin üstü bile açık olabiliyor ve sahnede 60-90 dakika güneşin altında performans sergilemek zorunda bırakılabiliyoruz. Her gruba ait kulis olmayabiliyor ve eşyalarınızı herkesin girebildiği yerlerde bırakmak zorunda kalabiliyorsunuz.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Akbank Caz Festivali, Istanbul Cocktail Festival, Çikolata Fest’, Karun Fest

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Konserlerimize gelen kitle genelde 25-35 yaş aralığında oluyor. Fakat 35 yaş üstünün de azımsanmayacak seviyelerde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Küçük çocukların da sahne önüne gelip çok eğlendiklerine tanık oluyoruz.
Konser sonraları, genelde dinleyicilerin, yaptığımız pozitif ve neşeli müzikten olumlu etkilendiklerini gözlemleyebiliyoruz.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Çıktığımız çoğu konserden kaşe ücreti alıyoruz. Türkiye’de caz müziğini tanıtmak adına destek veren mekanlarla farklı şekilde çalışmalarımız olabiliyor. Ücret dışında kulis rider’ımızın karşılanmasını talep ediyoruz. Bazı mekanlar, kendince sanatçıları az-orta ve çok tanınmış olarak sınıflandırarak bu istekleri bu değer yargısına göre uygulayabiliyor. Bazen de mekan sahibinin birebir ilişkileri bu konularda etkin olabiliyor.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Gypsy jazz ile popüler müziği bir araya getiren Manuş-u Âlâ; sözleri Gizay Büyükdoğanay’a, müzik ve düzenlemesi Kaan Büyükdoğanay’a ait olan ilk tekli çalışması “Bazı Günler”i 5 Haziran 2019’da müzikseverlerin beğenisine sundu.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Flamenkoda klasik gitar ne kadar önemliyse bizim yaptığımız müzikte de gypsy caz gitar o kadar önemlidir. Müziğimizin temelinde Django Reinhardt ve Stephane Grappelli’nin yarattığı müzik tarzı vardır. Bu noktadan çıkış yapan Manuş-u Âlâ; şarkı sözlerinde hayata dair konular içerir. Pozitif ve farkındalıklı yaşam bilincini yansıtmayı hedefler.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Açıkçası, bizim uyarlama (cover) eserlere bakış açımız, bir eseri olduğu gibi seslendirmek değil, onu adeta kendimiz bestelemişiz gibi içselleştirerek, bambaşka bir forma sokmaktır. Tabi ki burada caz elementlerini (armoni ve ritim) kullanıyoruz.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kayıtlarımızı şu ana kadar kendimize ait olan Stüdyo Altıyol’da gerçekleştirdik.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Bazı Günler’in aranjmanı Kaan Büyükdoğanay tarafından yapıldı. Stüdyoda provaları yapılarak son hâline kavuşturduk. Müzisyenlerin içsellestirmediği bir parçanın kayıtlarının iyi geçeceğini düşünmüyoruz.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Miksi Kaan Büyükdoğanay ve şu anda Detroit’te yaşayan Aray Dindoğru gerçekleştirdiler. Masteringi de Aray Dindoğru yaptı. Aray Dindoğru’nun profesyonelliği ve çalışma azmi olmasaydı, bu sonucu alamayabilirdik.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Provalarımızı kendimize ait stüdyomuzda gerçekleştiriyoruz. Aktif bir grup olduğumuz söylenebilir, o yüzden repertuara yeni parça ekleyeceğimiz zamanlarda prova yapıyoruz.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Stüdyo Altıyol, halen gelişmekte olan bir stüdyo. Eminim seneler içinde daha iyi bir noktaya gelecektir.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Bazı Günler’i iTunes, Spotify ve YouTube gibi tüm dijital platformlarda yayınlıyoruz.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Bazı Günler, kesinlikle ticari bir proje değil. Türkiye’de armonik olarak majör altyapılı, swing ritimli, neşeli ve sözleri direkt anlamlar içeren parçalar daha az dinleniyor. Bizim projemizin hem olumlu hem olumsuz tarafının aynı olduğunu söyleyebiliriz. Bu tarz bir müzik yaptığımız için belki türkçe sözlerle bu müzikleri dinlemek isteyenlerin beklentisini karşılamış olacağız, bir yandan genel dinleyiciye ulaşmamızın kolay olmadığını düşünüyoruz.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kısa vadede bir albüm hazırlığı içindeyiz. Uzun vadede bu müzik tarzının insanların kabul ettiği bir yere gelmesini istiyoruz. Çalışmalarımız devam edecek.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Katılmadık, ilgi alanımıza girmiyor.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Pop müzik dışında kalan tüm müzik türlerinin daha geri planda kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sizin gibi alternatif dijital yayınlar sayesinde insanlara ulaşmaya çalışıyoruz.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyicilerin, sadece kendilerine sunulanları değil, diğer müzik tarzlarını da araştırmalarını bekliyoruz.

Mekanların her tarz müzik grupları için en azından farklı günlerde sahnelerini açmalarını bekleyebiliriz. Ve bu konularda ısrarcı olunmadan bir sonuç alınmayacağından eminiz.

Organizatörlerin, kendi kazançlarını belirlerken adil olmalarını bekliyoruz. Bir müzik grubunun toplam kaşesi kadar veya daha fazla kazananlar var. Kazançlarının olması gereken %15 – %20 seviyelerinde kalması gerekiyor.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Manuş-u Âlâ kurulduğundan itibaren hiç bir üyemizin farklı bir mesleği yok.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

www.instagram.com/manusuala
www.youtube.com/manusuala
www.facebook.com/manusuala

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

E-posta adresimiz; manusuala@gmail.com
Grubun menajerliği ile Kaan Büyükdoğanay ilgileniyor, telefon numarası 05412074999.


Müzik grubunuzla Bir Baba Indie Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , ,

İlginizi Çekebilir

Snow Patrol’ın yeni şarkısıyla tanışın!
YENİLER | Haziran’19

Yazar

Bize Katıl!