BBI Yerli #223 | Sıla Argun

BBI Yerli
İki yıl önce yayınladığı “ayna” şarkısıyla alternatif müzik sahnesine adım atan ve son olarak “nokta” teklisini yayınlayan Sıla Argun’un dünyasını keşfediyoruz.

Kendinizden ve müzik kariyerinizden kısaca bahseder misiniz?

Doğma büyüme Antalyalıyım. Küçük yaştan itibaren şarkı söylemeyi çok sevdim, sürekli müzik dinledim. Müziğe dair attığım ilk adım ortaokulda aldığım gitar dersleri oldu, ardından güzel sanatlar lisesinde okumaya başladım. Orada da piyano öğrenmemin etkisiyle müzikal anlamda desteğim arttı diyebiliriz. Sonrasında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Caz Bölümü’ne girdim. Orada da caz vokal üzerine olan eğitimimi tamamladım. Ankara’da pek çok kez sahne aldım, 2021’den beri de kendi bestelerimi yayınlıyor ve prodüksiyon öğrenmeye çalışıyorum.

Siz müziğinizi hangi tarz ya da tarzlar içinde tanımlıyorsunuz?

Bu konuda hala ne cevap vereceğimi bilmiyorum desem yalan olmaz. Alternatif indie, dream-pop ve folk gibi tarzları kendime yakın buluyorum, bir yandan da hala kendi tarzımı arıyorum diyebilirim.

Üretiminize hangi şehirde devam ediyorsunuz? Yaşadığınız şehrin müziğinize sizce etkisi var mı?

Ankara’da. Elbette, her şehrin insanı, alışkanlıkları ve dinamikleri çok farklı. Başka bir şehirde yaşıyor olsam eminim ki aynı şeyler çıkmazdı. Burada insanlar birbirine çok bağlı, üreten herkes. İmkanlar kısır olduğundan daha derinlikli üretimler yapıldığını düşünüyorum.

Müziğinize değer katan kişiler kimlerdir?

Aslında tüm sevdiklerim, hayatıma girmiş ve beni etkilemiş herkes. Beni ben yapan, motive eden veya kalbimi kıran her uçtan insan müziğime bir parça kattı diye düşünüyorum. Müziğe başlamamda büyük etkisi olan annem pastanın en büyük dilimini alır diye düşünüyorum. Her zaman destekçim olmasının yanında, çok güzel bir sesi vardır ve kendimi bildim bileli birlikte şarkı söyleriz. Ben bir şey ürettiğimde onu bir hediye gibi görür, belki kimsenin katmadığı bir değer işte.

Müziğini etkileyen gruplar ya da sanatçılar var mıdır?

Tabii ki. Küçükken evde ne dinlenirse dinlerdim, Green Day’den tutun Ezginin Günlüğü’ne. Onlardan elbet etkilendim diye düşünüyorum. Ortaokulda Lana Del Rey aşkım başlamıştı, ondan çok etkilenmiştim. Ardından lisede David Bowie ile tanıştım, onu muhtemelen bir ömür ilham kaynağı olarak göreceğim. Onun dışında Fiona Apple, Grouper, Sibylle Baier, Rozi Plain ve Adrianne Lenker gibi müzisyenlerden çok etkilendiğimi düşünüyorum.

Daha önce sahne aldınız mı? Varsa en yakın etkinliğiniz ne zaman?

Evet, 2017’den beri Ankara’daki Lola, Haymatlos ve Last Penny gibi çeşitli mekanlarda sahne alma şansım oldu. En son da Sofar Ankara sahnesine konuk oldum. Yakın tarihte bir sahne görünmüyor.

Sence ülkemizde sahne almanın zorlukları nelerdir?

Yaptığınız müziğin sizin için olduğunu unutmanız isteniyor. Eğlenceli, hareketli veya popüler şeyleri duymak istiyorlar. Vokalseniz, hele kadınsanız, sizi ciddiye almayanlar veya objeleştirenler de oluyor. Daha güzel giyinmeniz, şık olmanız ve sürekli gülümsemeniz isteniyor. Nedense erkekler tişört giydiği için kimse onlara bir şey demiyor. Onun dışında seyircinin size istek parça için müzik kutusu muamelesi yapması ve işletmeci tarafından maddi manevi suistimal edilmek de bu ülkenin gerçeği. Ciddi anlamda zor kısacası.

Yayınlanmış albüm, kısa çalar veya teklileriniz var mı?

2021’de ilk teklim olan ayna çıktı. Ardından Monolog, mayıs şarkısı ve son olarak da nokta‘yı yayınladım.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

nokta, şu ana dek yaptığım en kompleks şarkı muhtemelen, yani prodüksiyon olarak. Hikayesinin küçük hissetmekten ama dünyadan yine de taşmaktan bahsetmesinden ötürü büyük yaylılar ve 4-5 kanal unison vokalle çok geniş bir sound elde etmek hayal ettiğim tezatlıktı. Elektronik ögeleri (perküsyon, synth-bass gibi) diğer şarkılarıma kıyasla çokça barındırıyor. Vokal armonilerini katmanlı inşa etmeyi çok seviyorum, şarkıda da bahsettiğim rüya halini güzel verdiğini düşünüyorum. Gerçekten beni tanıyan biri “İşte Sıla” der sanırım dinleyince. Ünlü olan Sıla değil, ben.

Kayıtlarınızı nerelerde alıyorsunuz ve ses prodüksiyonunda kimlerle çalışıyorsunuz?

Kayıtlarımı evde alıyorum. Prodüksiyon, miks ve master konusunda Safe Heights ismiyle müziklerini yayınlayan canım Altay çok fazla yardım ediyor bana. Biz bizeyiz işte, ben bir şeyler yapıyorum, birlikte topluyoruz.

Kendinize ait bir üretim alanınız var mı?

Odacığımda üretiyorum, stüdyoda kayıt almak gibi bir isteğim de pek olmadı. Tabii home stüdyom olsun, tüm ekipmanları ve imkanları sağlayayım çok isterdim.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyicilerden beklentim yaptığım müziğin onlara dokunması ve onlara bir şey katması tabii. Az olur, çok olur, o önemli değil ama akıllarında yer etsin isterim. Mekanlar ise müzisyen ve müzik türü çeşitliliği sağlamalı. İnsanlar playlistleri bile ezberliyor, müziği taze olarak takip etmeliler ve genç müzisyenlerin önünü açmalılar. Bu cevabım aslında organizatörler için de geçerli, müzisyenin hakkını korumalı ve sömürmemeliler. Müzisyenlerden beklentim ise sadece bana karşı da değil tüm üreten lokal sanatçıları daha çok teşvik etmeleri ve destek çıkmaları. Hepimiz zor şartlarda bir şeyler üretiyoruz, bunu unutmamak gerekiyor. Son olarak da kendi karakterlerinden ödün vermemeleri ve hep içlerinden geleni kaygısızca üretmelerini dilerim. Müzik basınının yapılan üretimleri daha iyi takip etmesi lazım bence. Müzik basını gerçekten derinlemesine araştırmalı. Güzel albüm incelemeleri okumak müthiş zevkli örneğin. Ülkemizde biraz etkisini kaybediyor sanırım ama canlandırmanın yolu vardır umarım…

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Başka bir işim yok. Okulum yeni bitti, o devam ederken de zaten müzik okuduğum için o denge hep paralel ilerledi. Her alanda üretip müzikle iç içe oldum. Denge de hiç sarsılmadı.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram: @slaargun

Spotify: Sıla Argun

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Benimle Instagram veya profilimde bulunan mail üzerinden iletişime geçebilirler.

Eklemek istediğini bir şeyler var mı?

Müzik yapmayı çok seviyorum, yeri geldiğinde zor ve sinir bozucu gelse de… Kendimi şanslı görüyorum, sevdiğim müziği sevdiğim insanlarla içimden geldiğince yapıyorum. Umarım hep de böyle olur, bana böyle güzel bir ifade alanı tanıdığınız için minnettarım. Teşekkürler, sevgiler!


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi:

https://www.birbabaindie.com/bbi-yerli

Tags: , ,

İlginizi Çekebilir

Benjamin Clementine ve ilginç hayatı
Yellowjackets dizisine Alanis Morissette imzası

Yazar

Bize Katıl!