TRIO TEFRİKASI III | Guy Levy Trio – Murat Aydemir Trio – Tigran Hamasyan Trio

İncelemeSanatçı İncelemeleri

Trio tefrikasını büyütmeye uzun bir aradan sonra devam ediyorum. Son tefrikadan bu yana 1 yıl geçmiş. O günden bugüne notlarım arasında biriktirdiğim isimlere dair yazıları henüz toparlayabildim.

Tefrikanın üçüncüsünde yer verdiğim projeler: Guy Levy Trio, Murat Aydemir Trio, Tigran Hamasyan Trio

Şimdilik iyi dinlemeler.

Önceki Tefrikalar:

— — —

(I) Guy Levy Trio

İsrail’li müzisyenler hakkında derin bilgi sahibi değilim ama ne zaman İsrail’li bir müzisyenin icrasına rastlasam ilgimi kolayca yoğunlaştırabiliyorum.  Guy Levy ile yeni tanıştım; o da İsrail’li bir caz müzisyeni. 2013’de Uri Gincel ve Felix Astor ile Berlin’de kaydettikleri “Tel Aviv” albümü oldukça iyi hisslere cereyan ediyor. Guy Levy‘i ön plana çıkartan özelliklerden biri iyi müzikleri değil sadece. Yakın zamanda Devlet Tiyatro’larında izlediğim, Patrick Süskind‘in “Kontrabas” oyununda değinildiği gibi, kontrabas çalan müzisyenler genellikle orkestralarda büyük öneme sahip olmasına rağmen geride kalan, eşlik enstrümanı olarak hayat bulmaktadır. Guy Levy ise bu algının tam tersine tıpkı Charles Mingus, ülkemizde Ozan Musluoğlu gibi kontrabası öne çıkartarak, bu harika enstrümanın varlığını hissettirmeye çalışmış.

Yaklaşık 20 yıllık bir müzik geçmişi olan Guy Levy, iki yıl kadar Jerusalem Sefoni Orkestrası’nda kontrabası ile görev aldı. 2. albümü olan Tel Aviv‘den evvel ise 2011 yılında, daha geniş bir kadroyla “הגשר” ismini verdiği albümüyle de güzel işler icra eden bu güzel müzik adamı pek bi’ sevilesi duruyor.

Facebook | Bandcamp

* * *

(II) Murat Aydemir Trio

1971 Almanya doğumlu Murat Aydemir, ülkedeki en önemli tanburilerden biri olarak çoktan kayıtlara geçmiş bir isim. Toplum olarak dinleme kültürümüzün zayıf olmasından mütevellit, genellikle çalan şarkılara ve onları icra eden oluşumlara aşinayızdır ama o oluşumlarda çalan isimleri çok ilgili değilsek pek bilmeyiz. Murat Aydemir, işte o bilindik oluşumlardan İncesaz‘daki “içli” melodilere ruh veren adam. Şimdi biraz daha yakınlaşabiliriz kendisine. Murat Aydemir, İncesaz dışında Ahenk, Neva, Itri & Bach ve Taksim Taksim gibi projelerde de yer alan bir isim. Özellikle Itri & Bach’a da ayrı parantez açacağım. Konservatuar sınavlarında batı müziği için puanları yetmediği için, biraz mecburiyetten tanbur çalmaya başlayan Murat Aydemir, optimist bir yaklaşım sergileyerek alanında önemli biri hâline gelmiş bir isim.

Ülkedeki önemli kontrbasçılarından Volkan Hürsever ve İran’lı vurmalı çalgılar enstrümanisti Reza Samani ile birlikte oluşturdukları trio ile 8 şarkılık bir albüm yayınladı. 2011 yılında yayınlanan bu albümde tanburun yanı sıra lavta da çalan Murat Aydemir, Türk Müziği için önemli bir eser kazandırdı.

“Yaptığınız şey niteliksiz ve çiğse, o zaman hem sanatınızı, hem köklerinizi, hem aldığınız eğitimi aşağı çeken bir durum ortaya çıkıyor,” diyerek trio projesinde kendi tabiriyle modern tınılarla, klasik tanburu buluşturuyor. Bu cümleyi sarf ettiği röportajı dilerseniz buradan izleyebilirsiniz. Röportajdaki konuşma üslubundan sizlerin de dikkatini çekeceği üzere, oldukça nazik, güzel düşüncelere sahip bir enstrümanisti ve projesini paylaşmak istedim. Dilerseniz diğer projelerini Spotify üzerinden de dinleyebilirsiniz.

murataydemir.com | Twitter | Youtube

* * *

(III) Tigran Hamasyan

İlk albümünü 18 yaşında yayımlayan Ermeni caz piyanisti Hamasyan, 30 yaşına 8 uzun çalar, 2 kısa çalar albüm sığdırdı. Üstelik aldığı ödülleri ve ortak çalışmaları da eklersek, hayatını müziğe adamış, harika melodileri aralıksız servis etmiş bir müzisyen profili çıkıyor ortaya. 31 Mart’ta yeni albümü “An Ancient Observer”ı yayınlayacak olan Hamasyan, ülkemizde de Kars I eseriyle de oldukça tanınır vaziyette.

Muazzam bir sese sahip Dhafer Youssef ile ortak çalışmaları da bulunan piyanistin, Trio olarak kaydedilmiş albümleri ve konser performansları mevcut. Öyleyse lafı çok uzatmayalım ve çoğu zaman bizden diyebileceğimiz melodiler ile sizi dinleme odamıza alalım.

tigranhamasyan.com

Tags: , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Parkfest 2017 Programı Açıklandı
The Away Days ve Müzikte Doğru Zaman

Yazar

Bize Katıl!