Bir ‘Modern Romantik’ Mesele: Emre Akbay Şarkıları

İncelemeSanatçı İncelemeleri

Müzisyenler müziklerini tanımlarken olabildiğince sade anlatımlar seçiyorlar. Emre Akbay müziğini, ”sözün ön planda olduğu, tarzın en melodik hâli; anlam kaygılı ve duygu uyandıran müzik” olarak tanımlıyor. Bu, benim içinse yozlaşmış bir romantizm anlayışından uzak, hafif ve seyreltilmiş bir anlatı. Sadeleştirme eylemi yok etmekten doğarken, seyreltmek eklemekten gelir. Bu seyreltilmiş anlatılar romantizmin hayalperestliğini ve kuralsızlığını hissettirirken, klasiğe rest çeken modern bir tavır da içeriyor. Klasik ve ağdalı bir romantizm anlayışını terk eden, şiirsel, derin ama anlaşılır ifadeler; kısacası romantizmi, modern olanla seyrelten özgün bir tavır: Modern Romantik.

Bu Modern Romantik karakteri belirleyen ise şarkı sözleri. Bazen kendi kendimize kurduğumuz, bazen de yalnızca düşünce olarak kalmasını isteyerek, ses vermediğimiz pek çok cümlenin farklı bir formu olan şarkı sözleri, bu yüzden anıların alarmı oluyor ve filmografik birkaç dakika yaşayarak, müzisyenle beraber ortak bir enerji alanına girmenizi sağlıyor. Sözlere taban sağlayan, sözleri vurgulayıp ön plana çıkartan basit ve sade altyapılarda aynı zamanda hikayenin zamansal kurgusunu yaparak, o duyguyu zaman düzlemine oturtmanızı sağlıyor.

Her duygunun zamansal bir düzlemi vardır ve duygular zamansal düzlemde gerçektirler.”

Sözün ön planda  olması armonik olarak alt yapıyı fazlaca basitleştirse de, kompozisyonda bir boşluk hissetmemek sözlerin, flowların*  ve vokal tekniğinin, dinamizmi ve duyguyu doğru bir şekilde dengelediğini gösteriyor. Aslında etnik kökenden, coğrafyadan ve kompleks müzik türlerinden olabildiğince sıyrılmak, müziği bağımsız kılan, fazlaca evrenselleştiren ve özgürleştiren bir hareket; ancak etnik tınılara, armonik kalıplara bir sınır çekilerek, basit birkaç akorla bile oluşturulabilecek altyapılar, sözler olmadan yalnızca aidiyetsiz birer melodiye dönüşebiliyorlar. Tabii altyapı üzerinde şiirsel iç görü yeteneğinin etkili bir dışa vurumuna şahit oluyorsanız aidiyet yalnızca ufak bir ayrıntı olarak kalıyor. Bu, sözlerde bireyselliği, alt yapılarda ise kaygıdan uzak bir evrenselliği, bir müzikal sınırın, aynı zamanda sınırsızlığın içinde uyuma sürükleme hali.

Ve birbirine benzetilen, deforme edilen, yeniden kurgulanan soyut düşünceler, yani sembolize edilenler. Singer-song writer akımında yer alan müzisyenlerin belirgin özelliklerinden biri. Şiirsel iç görü ile yazılmış sözler, kelime oyunları, somutlaştırmalar sözlerde fazlaca yer alıyor. Bu akımda yer alan müzisyenler, deyim yerindeyse önce şair sonra müzisyen oluyorlar. Bu, istisnalar dışında, singer-songwriter akımında yer alan müzisyenlerin enstrümanist özelliklerini çok fazla ön planda tutmamalarını da açıklıyor. Akımın, enstrümanlar yerine kompozisyonun bütününü dinleyiciye sunan bir tür olması bunu gerektiriyor olsa da, can yakıcı soloları Emre Akbay şarkılarında dinlemek kulağıma hiç fena bir fikir gibi gelmiyor.

Akımların değişmesi ve gelişmesini  bu noktada müzisyenlerin kalıplara olan bakış açılarıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Müzikte kapalılık yerine devinim ve etkileşim, bu gelişimi her zaman fazlaca tetikliyor.

Bu devinimin bir ayağını da dinleyiciyle yüz yüze iletişim oluşturuyor. Sanatçıların dijital mecralardan önce, dinleyici ile şarkılarının enerjisini aynı ortamda paylaşmaları ve başka müzisyenleri dinleyebilmeleri, bunun için çok sağlam bir adım. Aslında Eskişehir’de sık sık konserler veren ve sahne hayatını daha çok Eskişehir’de yaşayan Emre Akbay da bu platformlarda sıkça dinleyici ile buluşuyor. Geçen Aralık ayında Sofar Fest‘te Merve Çalkan ile sahne alan Akbay, bu devinime sağlam adımlar atmaya devam ediyor.


Akbay’ın  aynı zamanda Yiğit Tungaç (Akustik Gitar), Oktay Zengin (Davul), Cihan Demir (Bass Gitar) ve Şenol Coşkun (Perdesiz Gitar)’dan oluşan kadrolaşmış bir ekibi var. 1 Şubat Çarşamba 2017 günü Atölye Hangart‘ta Emre Akbay ve Dostları adlı bir konser veren ekip, No Land grubunun vokalisti Kamil Hajiyev ve Fatih Çölgeçen‘i sahnelerine konuk etti. Ekibi oluşturan müzisyenlerin güzel iletişimi ve sahne performansı sırasında birbirlerine duydukları güvenden doğan rahatlık, ekibin enerjisini gerçekten yükseltiyor.

Son olarak, Bir Şarkım Var isimli  projede ‘Uyan‘ şarkısıyla yer alan Emre Akbay, yaza doğru çıkaracağı albümün kayıtlarını Bahçeşehir Üniversitesi Stüdyoları‘nda tamamladı. Yakın zamanda albüm hakkında daha fazla bilgi vereceğiz. Albümle birlikte kısır tanımları yok ederken, yeni modern romantik meselelere de dalacağız gibi görünüyor.

facebook.com/emreakbaymusic
twitter.com/eeakbay
instagram.com/eeakbay
soundcloud.com/emreakbay

Emre Akbay’ın daha önce katıldığı BBI Yerli projemizdeki sayfasına da buradan ulaşabilirsiniz.

*Flow (ing): Akış

Tags: , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Alt-J Yeni Bir Şarkı Daha Paylaştı: “In Cold Blood”
Bir Baba Indie #9 – “Rebel Moves” @ Radyo Kanyon

Yazar

Bize Katıl!