Müzikten ziyade bir multimedya projesi: Cava Grande

Albüm İncelemeleriHaberYerli Sahne

Portecho’dan tanıdığımız Tan Tunçağ, Cava Grande projesinde iki tutkusunu birleştiriyor: Müzik ve bilgisayar oyunları. Kendi müziğine oyunlar üretmeyi tercih ederek Cava Grande’yi bir müzik projesinden ziyade bir multimedya (çoklu ortam) projesine dönüştürüyor.

Üniversite yıllarımda ortalığı kasıp kavuran Portecho’yu ilk keşfettiğimizde yerli bir proje olduğuna inanmakta güçlük çekmiştik. Portecho’nun o yıllarda yerli sahnede duymaya alışık olduğumuz seslerden uzak bir seyir rotası vardı. Şimdi 2000’lerde neler dinlediğime ara ara dönüp baktığımda Rebel Moves, Bora Uzer, Kangroove gibi isimlerle birlikte Tan Tunçağ ve Deniz Cuylan’dan oluşan Portecho’yu da anmayı ihmal etmem. Seneler içinde haz aldığım müzikler, etkilendiğim türler elbette defalarca değişime uğradı fakat yukarıda saydığım isimlere duyduğum saygı ve beğeni hiç değişmedi. Hala bu müzikleri her dinlediğimde 2000’lerdeki kadar etkileyici buluyorum ve zamanında onları bir şekilde keşfedip peşlerinden gittiğim için kendimi bir hayli şanslı sayıyorum. Çünkü erken yaşta bir şekilde yolun iyi müziklerle kesiştiği takdirde hayat boyu karanlıkta iyi müziği bulmana yarayacak melekeleri kazanmış oluyorsun.

Seneler geçse de zaman zaman Portecho’yu anmaktan hiç vazgeçmeyen bir dinleyici olarak Tan Tunçağ’ın bir süredir sürdürmekte olduğu Cava Grande adlı projesinin ilk albüm haberini almaktan ne kadar mutlu olduğumu uzun uzadıya anlatmama gerek yok. Zamanında Portecho’nun zehrini almış olanlar ne demek istediğimi anlayacaktır zaten, o zehir aradan geçen zamana rağmen damarlarımda dolaşmaya devam ediyor. Tunçağ’ın türünü “melankolik ambient electronica” olarak tanımladığı Cava Grande’nin ilk albümü “Worm Universe”, 11 Mayıs’ta Santima Records etiketiyle yayınlandı. Albümden çıkan ilk video klip “Playing Fields”, uzun süreden beri aynı zamanda film ve video klip yönetmeni olarak çalışan Tan Tunçağ tarafından tamamen Unity oyun motoru ile yapıldı.

2013 senesinden bu yana bilgisayar oyunu tasarımıyla iştigal eden Tan Tunçağ, 2017 yazında Cava Grande’nin “Sentinel” adlı parçası için bir video klip/bilgisayar oyunu üretti. 2018 Şubat ayında ilk ticari oyunu “A Fine Mess”‘i piyasaya sürdü. “A Fine Mess” de bu albümde Cava Grande’nin aynı isimli parçası üzerine kurulmuş bir sanat oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar bir süredir ürün vermeye devam eden bir proje söz konusu olsa da 9 parçadan oluşan ve 49 dakika süren “Worm Universe”, Cava Grande projesi tarafından yayınlanan ilk albüm olma niteliğini taşıyor.

Müziğe ve bilgisayar oyunlarına duyduğu iki tutkuyu bir araya getiren Tan Tunçağ, orijinalliğinden sual olunmayacak bir projeyle seneler sonra bir defa daha karşımızda. Bu tutkularını birleştirirken, ilk etapta akla gelecek bir yol izleyip bilgisayar oyunları için müzik üretebilirdi. Fakat o, kendi müziğine oyunlar üretmeyi tercih ederek Cava Grande’yi bir müzik projesinden ziyade bir multimedya projesine dönüştürüyor. Bu da Cava Grande’yi yalnızca bir müzik projesi olarak değerlendirmeyi güçleştiriyor. Bilgisayar oyunlarıyla kurduğu ilişki bağlamında daha en baştan görselliği varoluşunun bir parçası haline getiren Cava Grande’nin canlı performanslarında Tan Tunçağ’a, karanlık ve sinematografik görselleriyle Miray Kurtuluş eşlik ediyor.

Şimdilik “dinleyenleri analog synthesizer sesleriyle ve karanlık ritmleriyle çizilmiş ‘ses manzaraları’nda bir gezintiye çıkarmayı” hedefleyen Cava Grande, bir gün neden bir multimedya enstalasyonuna dönüşmesin? Cava Grande’nin bu çok yönlü doğasını öğrendiğimden beri katılımcıların canlı performans esnasında söz konusu bilgisayar oyunlarını oynayarak veya bizzat oyunun içerisinde yer alarak projeyi tam anlamıyla deneyimleyebilecekleri bir ortam hayal etmekten kendimi alamıyorum. Müzik ile teknolojiyi birleştiren böylesine ilham verici bir projenin konser mekanlarını ve kulüpleri aşıp kendisine sanat alanlarında da yer bulması temennim. Galeri, müze, sanat fuarı ve hatta teknoloji fuarı gibi alanlarda Cava Grande’yi tasavvur etmekte hiç zorlanmıyorum.

Tan TunçağBelli bir müzikten ilham alarak yeni üretimlere imza atan sanatçı fikrine dair bir imgeye sahip olsak da Cava Grande’nin durumu sık rastladığımız, sıradan bir vaka değil. Kendi müziğinden esinlenerek bilgisayar oyunları tasarlayan bir müzisyen/tasarımcının kolay çözümlenemeyecek yaratım süreci sıradışılığıyla merak uyandırıyor. Müziğin mi zihnindeki görsellerden esin bulduğu, bilgisayar oyunlarının mı prodüksiyonu tamamlanan parçalardan esin bularak tasarlandığı, yoksa bu etkileşimin karşılıklı mı geliştiği nihayetinde belki de sanatçı tarafından bile birbirinden ayrıştırılamayacak giriftlikte bir üretim sürecini doğuruyor. Kendi bünyesinde böylesine kuvvetli bir dönüştürücü güç oluşturmayı başarmış bir proje, yaratabileceği maksimum “deneyim” potansiyelini gerçekleştirebileceği yenilikçi ortamlarda sergilenmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Tags: , , , ,

İlginizi Çekebilir

Khontkar ve Young Bego narkotik tarafından gözaltına alındı
Menajer Röportajları Vol. 4: SERKAN FİDAN

Yazar

Bize Katıl!