BBI Yerli #96 | kafkaesque.

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

kafkaesque.

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

10.02.2018

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Ulaş Tomaç – Klavye, Düzenleme

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Işık Üniversitesi Otizm Orkestrası, İrfan Alis Müzik Atölyesi

Grubunuzun tarzı nedir?

Ambient, Deep House, Disco, Electronic, House, Indie, Techno, Trip-Hop, Synthwave, Chillwave, Doğaçlama, Etnik Synthwave

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Mind Shifter, Kavinsky

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Woodstock Kadıköy, Kılçık Sahne, Dorock XL Kadıköy, Bostancı Gösteri Merkezi, Işık Üniversitesi, Şile Dubara Kafe

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksiklikler: Bar mekanlarının müzisyenlere özgürlük çok tanımaması, büyük sanatçılara daha çok önem verilmesi.
Artılar: Şaşırtıcı şekilde büyük mekanların daha fazla anlayış göstermesi ve yaklaşımları

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Bar Mekanlarında yetersiz ve düzensiz hazırlanma.
Artılar: Işıklandırmalar.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Eksikler: Küçük veya ön grupların tanıtımına çok düşülmemesi. Sonuçta bağımsız sanatçıların da tanıtıma ihtiyacı var.
Artılar: büyük mekanlar bu konuda çok daha iyi bir tanıtıma giriyorlar.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Gibi Festival, Işık Üniversitesi Mayday Festivali. Gibi Festival arkadaşlarımın kurduğu ”Gibi Kollektif”in düzenlediği bir festivaldi. Fakat arkadaşlığı kenara bırakıp konuşmak gerekirse tam kıvamında sıcak sabaha kadar elektronik müzikli bir festivaldi. Eksik olarak katılımcı sayısı azdı ama bu ortamı daha da sıcak yaptı. Mayday Festivali ise Işık Üniversitesi Müzik Kulübünün düzenlediği bir üniversite sanatçıları festivaliydi. Sanatçılar üniversite öğrencileriydi ve dışardan da gelebiliyorlardı. Ortam harika bir sıcaklıkta kalabalık ve samimi bir ortamdı. Bu sene de orada olacağım.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Genel olarak daha önce synthwave dinlememiş veya doğaçlama müziği çok bilmeyenlerden oluşsa da konser sonralarında gelip bir çok soru soruyorlar ve bilgi almak istiyorlar.Çok ilgilerini çekiyor.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Kişisel olarak para çok talep etmiyorum. Sadece eğlendiğim için yapıyorum ama bu işi grup şeklindeyken yapılan zamanına gelince provalara harcanan zaman, ekipmanların parası ödenen paralara nazaran çok daha uçuk bi yerde. Bugün siz tek bir stüdyoya saati 70 TL verirken, bir saatlik sahne için o parayı teklif ediyorlar.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Spotify’da Kafkaesque projemde ”Metasynthesis” adlı bir kısa çalarım var. Bunlar ilk zamanlarımda yaptığım projeler çok sevmesemde başladığım nokta onlardır. Bir de gene Spotify’da Ulas Tomac adımla ”Lazer Bülbül” adlı bir Azer Bülbül coverım var fakat elektronik cover kendisi.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Okuduğum bölüm (Mekatronik Mühendisliği) sebebiyle analog tüm ekipmanlar ilgimi çekiyor. Bu sebeple elimden geldiğince analog synthesizerlar kullanıyorum. Synthwave yaparken arpejler, ambient yaparken padler ve techno yaparken kick’lere çok önem veriyorum.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cover eserlere karşı bir sorunum yok fakat eğer sanatçı kendisi üretmeyip sadece cover yapıyorsa bu duruma çok karşıyım. Basite kaçmak oluyor bu. Üretene saygı eksikliğidir. Ama dediğim gibi eğer kendisi üretiyor ve aynı zamanda cover yapıyorsa sanatçıdır o kişi.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kendi odamda gerçekleştiriyorum.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Aslında iki şekilde oluyor: Düzeli kayıt ve düzensiz ani kayıtlar. Düzenli kayıtlar her sabah uyandığımda ilaçlarımı aldıktan sonra kahvemle bilgisayar başına oturmakla başlıyor. Düzensizler ise bir anda ekipmanları kurmamla başlıyor. İkisi sonra aynı yola dönüyor. Önce bir pad sesi ve iki akorla başlıyorum. İlerledikçe ne tür olmasına karar veriyorum. Doğaçlama oldukları için biraz daha rahat oluyorum bu konuda. Daha sonra bitince bir gözden geçirme yapıp çıkartıyorum. Genelde 1, en fazla 2 günümü alıyor bir şarkı çıkarması.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Profesyonel kimseyle çalışmıyorum kendim yapıyorum fakat profesyonel yardım almayı çok isterim. Çünkü çok amatörüm bu konuda ve yetersizim.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Var. Birincisi kendi odam, ikincisi okulumun stüdyosu. Her sabah odamda müzik yapmaya başlıyorum zaman kısıtlamam olmadan kafam ne isterse. Okulda ise boş vakitlerimde giriyorum.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok pahalılar. Daha fazla imkan vermeliler. Saati 100 liraya yerler var. Eğer Cover yapan bir eğlence grubuysanız asla o parayı çıkartamıyorsunuz. Basit bir matematik: Bir konser için 6 saat stüdyo alsanız 600 TL. Grup 5 kişilik olsa 120 TL eder kişi başı. Eğer barda çıkıyorsanız en fazla stüdyo paranızı çıkartırsınız.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Spotify, Soundcloud ve Youtube. Ne yazıkki ülkemizde yeni müziğe sadece moda olunca açılan bir kitle var. Onlara ulaşmak için sadece beklemek lazım. Reklamları daha iyi olabilir ama bunlar da masraftan geçiyor ve ucuz bir miktar da değil.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Projemin öncelikle olumlu kısmına gelirsek: klipleri gene bir nebze eğlenceli kolajlar. Müzikleri sizi ciddi ruh değişimine sokabiliyor. Canlı dinliyorsanız Islandman dinle gibi siz de salınıp gidebilirsiniz benimle. Sahnede kendime değil sizle müzik yapıyorum. Olumsuz yönleri ise çok basit: daha çok hamım. Profesyonel destekle biraz toparlanabilirim. Çok isterim profesyonel isimlerle çalışmak.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Özgün bir şeyler yaratıp bunu canlı olarak paylaşabilmek ve en büyük isteğim ” Etnik Synthwave” yapıp bunu dinleyiciyle buluşturmak. Özellikle Murat Ertel, Elektro Hafız ve Barış K. ile duo parça yapmayı çok isterim bu konuda.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Lisede Doğuş Üniversitesi Liseler Arası Müzik yarışmasında birincilik kazanmıştık. Çok güzeldi fakat şu an bu işler juri yerine seyirci oylarıyla işliyor. Yani daha çok arkadaşını getiren kazanıyor. Bu da şehir dışından gelen grupları bir hayli üzüyor.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Açıkçası istediğim desteği göremiyorum. Kendimi duyurmaya çalışıyorum fakat bir noktada tıkanıyor. Keşke bir yerlerdeki insanlar yerine sizler gibi herkese kapıları açık olsa.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler lütfen açık olsunlar yorum yapsınlar bana. Beğenmedik diyebilsin yoksa ne anlamı var. Mekanlar da aynı şekilde beğenirlerse çıkartsınlar yoksa zor anlar yaşanabiliyor ve ekonomik bakılıyor. Bir kaç yerde çıkmayı çok isterim. Örnek vermek gerekirse arkaoda, Bant.Mag, Mecra gibi yerlerde ”DJ”lik yapmak çok isterim. Müzisyenler ise kendi işlerini yapmaya devam etsinler çünkü kendinizi yansıtmayıp sadece piyasa için yapıyorsanız müzisyen değilsiniz.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Mühendislik öğrencisiyim. Denge yok aslında tutturamadım dengeyi. Ama genellikle ders-müzik-ders-ev-müzik olarak ilerliyor.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Tüm sosyal medyada beni @frusungitari olarak bulabilirsiniz.

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Instagram’dan, Twitter veya e-mail adresimden (frusungitari@gmail.com) ulaşabilirler.

Kendinize sormak istediğiniz bir soru var mı? Cevabıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

Ah! Evet. İllüstrasyonları evet kendim yapıyorum. Ruh halimi ben de bilmiyorum ve galiba sesim güzel olmadığı için enstrümantal yapıyorum.


Müzik grubunuzla Bir Baba Indie – Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , ,

İlginizi Çekebilir

The Killers’tan yeni video klip: “Land Of The Free”
Game of Thrones’tan yeni teaser geldi

Yazar

Bize Katıl!