BBI YERLİ #68 | “Captain Kubar”

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Captain Kubar

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.03.2018

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Emre Tuncel – Prodüktör

Projenizin tarzı nedir?

Electronic, Reggae, Trap, Trip-Hop

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

The Gaslamp Killer, Massive Attack, Monality, Oceanvs Orientalis, 9 Theory, Gramatik

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

2018 Nisan’da ilk albümüm Space Camels’ı dijital platformlar üstünden yayınladım.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Projenin çıkış noktası trip-hop ve trap’te bulunan gizemli elektronik piano, synth ve davul partisyonlarını, doğu müziği enstrümanlarıyla birleştirince nasıl bir sound ortaya çıkacağını merak etmekti. Altyapıları kurmaya ve üstüne ud, klarnet gibi enstrümanlarla melodiler yazmaya başlayınca oldukça mistik bir sound elde ettiğimin farkına vardım ve ürettikçe daha da çok hoşuma gitmeye başladı. Bu işitsel deneyin ilk meyvesi “Space Camels” yaklaşık 2 ay gibi kısa bir sürede tasarlandı ve ortaya çıktı.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Eğer gerçekten uyarlama ile şarkıya yeni bir tarz, yeni bir nefes katılabilecekse kesinlikle varım. Fakat bir şarkının birebir aynısının sadece başka insanlarla çalınması ve bunun üstünden gelir, ün sağlanmaya çalışılmasına karşıyım. Bazı coverlar vardır ki, orjinallerinden bile daha güzel duyulabilirler. Mesela A Perfect Circle’ın Imagine’i, şarkıya bambaşka bir boyut kazandıran bir cover olmuştur.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kendi evimde kurduğum ufak bir home studio’da kayıtlarımı gerçekleştiriyorum. Fruity Loops üstünden altyapıları ve melodileri oluşturuyorum.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Kayıt öncesinde sadece kafamda bir tasarım fikri vardı ve bu fikrin işitsel olarak nasıl duyulacağından emin değildim. Şarkıları oluşturmaya başladıktan sonra, kafamda kurduğum bir işitsel dünyayı pratiğe dökmenin tadına eriştim. Kafamda kurduğum dünyayı müziğe yansıtabildiğimi gördüğüm anda ise tüm albüm kısa bir zamanda oluştu diyebilirim.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Miks ve mastering süreciyle de kendim ilgileniyorum.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

İnsanın çalışma ortamı kendi salonu olunca, yaratım süreci ve prova sıklığı değişkenlik gösterebiliyor. Her hafta belli bir stüdyo saati olan bir rock grubunun aksine, sabah uyanır uyanmaz kahvenizi yudumlarken yeni bir şarkıya başlamış bulabiliyorsunuz kendinizi. Bir müzisyen için inanılmaz büyük bir rahatlık olduğunu düşünüyorum ve yaratım sürecini de daha kontrol edilebilir kılıyor.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Eserlerimi Spotify, iTunes, Deezer, Soundcloud ve Youtube platformlarımda yayınlıyorum. Soundcloud hesabı, diğer platformlardan ayrı bir yerde, çünkü her an istediğiniz zaman müzik yükleyebiliyor ve anında sizi dinleyenlerle paylaşıp tepki alabiliyorsunuz. Soundcloud’a yükleyip, “bu olmamış” diye sildiğim çok parça olmuştur sonradan. Spotify ve diğer paralı servisler bu özgürlüğü vermiyor, bir şeyi yüklediğinizde paylaşılması 1 ayı bulabiliyor, keza silinmesi de öyle. Soundcloud hariç diğer platformları daha profesyonel ve bitmiş kayıtları paylaşmak için kullanıyorum, ama skeç defteri gibi bir platforma sahip olmakta güzel.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Sound’uma güveniyorum, kendim de severek dinliyorum ve kendi yaptığım müzikten motive oluyorum. Bu önemli bir şey, sırf tutsun diye yapılmış bir bestenin size veremeyeceği, kafanızda yarattığınızı pratikte görmenin verdiği bambaşka bir haz. Olumlu yönü olarak bunun beni ve müziğimi motive etmesi olduğunu söyleyebiliyorum. Olumsuz gördüğüm tek şey, hiç bilmediğim ve daha önce girmeye çalışmadığım bir sektöre girdim, nereden başlayacağım hakkında çok bir fikrim yok ve denemem gereken çok fazla şey var. Bunların yükü biraz olumsuzluk hissi yaratıyor, ama çok değil.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kısa vadede yaptığım projeyi tanıtmak ve kendi kitlemi bulmak istiyorum. Uzun vadede ise müziğimi sürekli geliştirmek, yeni albümler yaratmak ve trip-hop kültürünün bir parçası olarak anılmak isterim.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Müzik yarışmaları bir müzisyen için iyi olabiliyor, çünkü hem kendi yaptığınız tarzda müzik yapan insanlarla tanışma fırsatı, canlı performanslarını izleme fırsatı buluyorsunuz hem de kazanmasanız bile müziğinizi bir şekilde birilerine ulaştırmış oluyorsunuz. Lise dönemimde Kasdav Liselerarası Müzik Yarışması’nda, “En İyi Beste” dalında birincilik ödülü almıştım. Bu ödül hala benim müzik yapmama motivasyon sağlayan, “bu konuda daha önce bir şeyler başardım, niye tekrar başaramayayım ki?” diye düşündüren bir anı hayatımda.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Müzik basını hem dijital hem de basılı olarak büyük önem taşıyor çünkü insanlar, güvendikleri yazarların tavsiyelerini dinliyorlar, ayrıca online müzik platformları da yazarların tavsiye ettikleri grupları kendi listelerine ekleyebiliyorlar. Yeni müzik keşfetmenin dijitalden önceki tek yolu yazılı basındı, artık tek yolu olmasa da hala çok büyük bir önem taşıyor.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Sinema ve Televizyon mezunuyum. Çok uzun süre dizi ve film setlerinde çalıştım ve bu hayat yüzünden o süre boyunca asla müzikle tam anlamıyla ilgilenemedim. Bu müzik projesinin çıkmasının en büyük sebeplerinden biri, seneler sonra sinema ve televizyon sektörünü bırakıp tamamen müziğe odaklanma vaktimin geldiğine karar vermemdi. Müzik konsantre olunması gereken bir şey, bazı insanlar tabii ki yapabiliyordur, ama ben günde saatlerce çalışıp bir de üstüne profesyonel anlamda müzikle uğraşabileceğimi düşünmüyordum. O yüzden bu dengeyi sağlayabilmek adına mesleğimden vazgeçme riskini aldım. Denge değil, sadece müzik olsun diye.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram: https://www.instagram.com/captainkubar
Facebook: https://www.facebook.com/captainkubar
Soundcloud: https://soundcloud.com/captainkubar
Spotify: https://spoti.fi/2r8G1n5

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Instagram, Facebook ve Soundcloud hesaplarımı ben kullanıyorum, buralardan iletişime geçebilirler. Ayrıca captainkubarmusic@gmail.com hesabına mail atabilirler.

Tags: , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

2. Zorlu PSM Caz Festivali başladı!
Mogwai’nin Yeni Parçası “Donuts” Yayında

Yazar

Bize Katıl!