BBI Yerli #148 | Mojave

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Mojave

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

11.09.2019

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Uluç Beykoz – Klavye, Geri Vokal
Enes Cihan Güvenç – Vokal, Elektrik Gitar
Can Doğu Baykan – Elektrik Gitar, Geri Vokal
Barış Tokel – Davul

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Uluç Beykoz – füj
Enes Cihan Güvenç – KABA
Barış Tokel – ikibinseksenler, C Blok

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Electronic, Indie, Piano, Rock

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Muse, Radiohead.

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Henüz sahne almadık.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Sanatçıların genellikle mekan sahipleri tarafından bekledikleri saygıyı/iş ahlakını görememiş olmaları, sanatçı-mekan arasındaki iletişimsizlikler’

Artılar: Teknik ekiplerin genelde yardımsever ve anlayışlı olması.

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Çoğu mekanın sahne tasarımı anlamında zayıf olması, sahnede basitçe düzenlenmiş ışıklar dışında görsel ögelere yer / önem verilmemesi.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

BBI oluşumunun ”Yeni Yerli” adı altında düzenlediği cinsten yeni müzisyenlerin tanıtımına önem veren etkinliklerin sayıca çok az olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar karşıma çıkan organizatörler genellikle yerli sahnenin gelişimi ve etkinlik çeşitliliğinden ziyade kendi ceplerini düşündüklerinden dolayı belirli mekanlarda hep aynı sanatçıların sahne aldığını görüyoruz ve bu bizim gibi yeni grupların motivasyonunu ciddi anlamda etkiliyor. Ancak son dönemde insanların alternatif müziğe artan ilgisiyle gelen sponsorlu etkinliklerin bu tarz sorunların önüne geçmesini umuyoruz.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Hayır, herhangi bir festivalde yer almadık.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Yeni grupların sahne almak için genellikle ekstra bir talebi olduğuna denk gelmedik şimdiye dek, zira yan haklar bir kenara, sahne alabilmek bile çeşitli noktalarda kesinlikle hak etmemesine rağmen mekanlar tarafından verilen bir ”lütuf” olarak görülüyor. Doğruyu söylemek gerekirse bira fişinden ziyade beklediğimiz, konser öncesinde/sırasında/ sonrasında alabileceğimiz maksimum teknik desteği alabilmek. Çünkü bizi izlemek için para ödeyen insanlara yaptığımız müziğin en iyi haliyle birlikte bir gösteri sunmak istiyoruz. Bunun için de mekanın olanaklarından en yüksek seviyede yararlanmamız gerekiyor. Tabii ki bunun için de mekan çalışanları ile sanatçıların iş birliği içerisinde olması gerektiğini düşünüyoruz.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

3 Ocak 2020’de ”Bihaber” isimli ilk teklimizi yayınladık.

Mart ayının sonlarına doğru 6 parçadan oluşan ilk EP’mizi yayınlamayı hedefliyoruz.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Amacımız başlangıçtan beri sevdiğimiz sesleri harmanlamak oldu. Her birimizin ne kadar birbirinden farklı müzik zevki olsa da her zaman ortak bir nokta oluşturabildik. Bu özelliğimiz de farklı türleri bir araya getirmemizi kolaylaştırdı. Eski usül rock rifflerini yeni dönem synth sesleri ile birleştirdik ve ortaya progresif bir sound çıktı. Bunun bizim ayırıcı noktamız olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda son derece bireysel şarkı sözlerinin müziğimizdeki bu topluluk duygusuyla oluşturduğu tezatlığın bir bütün olduğunu hissediyoruz. İlham aldığımız grupların bu sound üzerinde büyük bir etkisi olduğunu düşünüyoruz ve bunun farkında olmaktan oldukça mutluyuz.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cover yapmanın özellikle ülkemizde yanlış anlaşılan bir durum olduğuna inanıyoruz. Cover yapmak, bilinen bir parçayı seyirci ilgisini kazanmak adına birebir aynı şekilde çalmak olmamalı. ”O parça cover yapan gruba ait olsaydı nasıl olurdu?” sorusunu cevaplamalı diye düşünüyoruz. Buradaki asıl olay, sahne süresini uzatmak yada seyirci ilgisi kazanmaktan ziyade çalınan şarkıya farklı bir baharat ekleyip sunmak olmalı.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

İlk teklimizin davul haricindeki bütün kayıtlarını evde gerçekleştirdik. Önümüzdeki EP için aldığımız vokal ve davul kayıtları Riff’n Night Records’ta gerçekleştirildi.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Kayıt öncesi sürecini tamamen günlük rutinimizde besteleri tamamlamakla geçiriyoruz. Çünkü grup üyelerinin hepsi zamanın çoğunu ya işte yada okulda geçiriyor. Arta kalan zamanlarımızı ise çok iyi planlamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki EP’nin kayıt süreci planlama sürecinden daha kısa sürdü diyebiliriz. Her şeyden emin olduktan sonra 5 şarkının kaydını da 1.5-2 hafta gibi kısa bir sürede tamamladık. Bu sırada kimse gündelik sorumluluklarından uzaklaşmadı. Bu durum bizi tabii ki her ne kadar zorlasa da aynı zamanda heyecanımızı arttırdı. Çünkü mix master süreci bitmemiş olmasına rağmen içimize sinen bir iş yaptığımız konusunda hemfikiriz.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Şimdiye değin çalıştığımız insanlar hep tanıdık çevresinden bulunmuş ve profesyonel olmayan kişilerdi. Bu nedenle iyi/kötü yorum yapmanın doğru olmadığını fikrindeyiz. Bu işte önemli olan şeyin iletişim olduğunu düşünüyoruz. EP için Riff’n Night Records’tan Burak Tanyolaç ile çalışıyoruz. Güvenimiz ve keyfimiz yerinde. İyi işler çıkacağını umuyoruz.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Bütün grup için yeterli olmasa da evet, var denebilir. Prova sıklığı müsaitliklerimize göre değişen bir durum. Bulunduğumuz dönemde haftada 2 prova almaya çalışıyoruz ancak bu sayı sürekli değişmeye çok müsait.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Eserlerimizi başta Spotify, Apple Music olmak üzere distribütörümüzün el verdiği her platformda yayınlıyoruz. Spotify’ın algoritmik çalışmaları konusunda memnunuz. Yeni parçaların keşfedilmesini oldukça kolaylaştırabiliyor.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kısa vadeli olarak, EP’mizi olabildiğince çok dinleyiciye ulaştırabilmek var.

Uzun vadede ise yurtdışındaki festivallerde yer almak için çabalayacağız.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Müzik basınının çok çalışkan olduğu kanaatindeyiz. İnsanlar yeni ve otantik sesler duymaya her zaman açlar ve bunu onlara ulaştıran ilk organ her zaman basın oluyor. Bu konuda müzisyenlere inanılmaz derece yardımcı oluyorlar. Ancak her yeni gruba şans verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çeşitli basın organları da aynı organizatörler gibi risk almak istemiyorlar. Kaldı ki yerli sahnenin büyümesi sanıyoruz ki ancak bu şekilde sağlanabilir.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler: Doğrusu müzikte her türlü şeye açık olmalarını bekliyoruz. Hedefimiz asla bir tarza kapak atmak olmadı. Şimdiden ikinci albümümüzdeki tarzımızı oluşturmaya başladık ve bu yönde 4 bestemiz hazır denilebilir. Dinleyenlerden sadece yeniliğe açık olmalarını bekliyoruz.

Mekanlar: Risk almaktan korkmamalarını bekliyoruz. Elbette mekan doldurmak öncelik olabilir ancak mekanların yerli sahneyi derinden etkileyebilecek konumda olduklarının farkına varmalarınız istiyoruz.

Organizatörler: Aynı şekilde organizatörlerinde yeniliğe açık olmalarını istiyoruz. İsteğimiz ana akım sanatçılardaki ısrardan vazgeçmeleri değil ”ön grup” kültürü oluşturmaları ve böylece son derece verimli bir orta yol bulunması.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Rutin hayatlarında Enes okuyor. Barış ve Can çalışıyor. Uluç hem okurken hem de çalışıyor. Bu nedenle denge kurmak oldukça zor olabiliyor haliyle. Ancak bunun bir arzu meselesi olduğuna inanıyoruz. En yoğun zamanlarda bile müzik yapmak için bir araya gelmeye çalıştık ve bunun meyvesini ilerleyen zamanlarda alacağımıza inanıyoruz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram: @themojave
Youtube: @themojave

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

bandmojave@gmail.com adresinden yada sosyal medya hesaplarımızdan bizimle iletişime geçebilirler.


Müzik grubunuzla BBI Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

“Kalp Hanım” yeni bir Kalben müjdeliyor
Deep Purple’ın yeni albümünden ilk parçası yayınlandı

Yazar

Bize Katıl!