BBI YERLİ #63 | “SERCAN CANDEMİR”

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Sercan Candemir

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.10.2004

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Denizli

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Sercan Candemir – vokal, elektro akustik gitar, melodika, armonika
Barış Gürcan Hakanoğlu – cajon
Yalçın Avcı – solo gitar, geri vokal
Şarkı yazım ve müzik üretim sürecinde tek başımayım, arkadaşlarım konserlerde bana eşlik ediyorlar.

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

2004 yılında kurucusu ve vokalist/gitarist olduğum grubum Kaybeden Tribi‘nin ilerleyen safhalarında Barış Hakanoğlu ile hem kayıt hem konserlerde yine beraberdik. 2010 sonrasında “Sercan Candemir” olarak devam etmeye karar verdikten sonra da kopmadık, paslaşmaya devam ediyoruz. Yalçın Avcı ise hem kendi besteleri olan bir müzisyen hem de müziğe bakışımız çok benzer olan bir arkadaşım.

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Folk, Singer & Songwriter, Indie

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Nick Drake, Glen Hansard, Cenk Taner, Genç Osman,

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Tamirane (İstanbul), Mersin Üniversitesi Bahar Şenlikleri, Çukurova Rock Şenlikleri (Adana), Pick Up (Adana), Ora (Adana) ve Mersin’de adını şimdi anımsayamadığım birkaç sahil barı.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Genelde ses sistemi eksikleri. İşinin ehli personel azlığı.
Artılar: Bazı mekanlar gerçekten müzisyene ya da müziğine kıymet verildiğini hissettiyor. Bu her iki taraf için de olumlu katkılar sağlıyor aslında.

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Sesten anlayan yeterli teknik personel eksikliği ile karşılaşmıştım daha önce. Bunun yanısıra, soundcheck için gerekli zaman ayırılmaması ya da yeterine ciddiyetle yaklaşılmaması da sorun teşkil ediyor bazen.
Artılar: İşini gerçekten iyi yapan insanlarla çalışmak bir müzisyen için gerçekten muazzam bir şans. Daha önce çaldığım ya da mekanlarda çalan insanları dinlediğim yerlerde gerçekten kaliteli ekiplerle de karşılaştım.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Çok aktif sahne almadığım için daha çok eskiden çaldığım yerlere dair gözlemlerimi aktarabilirim. Hazırlanan organizasyonların içerikte yer alan müzisyenlerin tarzlarının uyuşmaması ya da çok farklı noktalara bakmaları sinerjiyi yok ettiğini düşünüyorum.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Bahar Şenlikleri kapsamında çalmıştım. O zaman ben de üniversite öğrencisiydim ve dinleyenler de üniversite öğrencisi olduğundan çok güzel bir iletişim kurmuştuk. Mekanlarda çalmaktan ziyade, açık havada çalmanın daha farklı bir enerjisi olduğunu düşünüyorum.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Genelde sosyal mecradan takip edip gelip dinleyenler oluyor. Şarkılarımı çalarken bazen mekana göz gezdirdiğim oluyor, bu enerjiyi gerçekten seviyorum. Kendi yazdığım şarkıları çaldığım için şarkıdaki hani herkesin “burası” dediği yeri gözlemliyorum.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Yalnızca üniversite öğrencisiyken Mersin’de çaldığım bir mekandan ücret alıyordum, o zaman için bir üniversite öğrencisini tatmin edecek gibiydi diye anımsıyorum. Bunun dışında çaldığım yerlerden bir ücret almadım sanırım.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Sondan başlamak istiyorum.
2017’de Spotify, iTunes gibi dijital mecralarda “Dünya Kalabalık” teklisini yayınladım.
2016’da Youtube ve Soundcloud’ta “Mevsim Normalleri” isimli 6 şarkılık bir albüm yayınladım.
Halen de hem Youtube hem de Soundcloud’ta yazdığım şarkıları kaydedip tekli olarak yayınlamaya devam ediyorum.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Sözün ön planda olduğu bir müzik yaptığımı düşünüyorum. Müzik yapmaya ilk başladığım zamandan bu yana hep “songwriter” adamları dinlerdim yerli ya da yabancı. Bir edebiyat dergisinde hikaye yazıyorum. Sanırım anlatmayı seviyorum, ya da bir derdim var bu tarafta. Şarkılarım da kendi önemsediğim bazı iç kavramlarıma, durumlara ya da bu kavramların ya da durumların herkeste ifade ettiği şeylere yansıması oluyor. Sonsuz döngü ya da etkileşim gibi.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çalmayı ya da dinlemeyi gerçekten sevdiğim şarkıları çalıyorum konserlerde. Bu yüzden bir problemim yok cover şarkılarla da, zaten sevdiğim adamların/kadınların şarkıları oluyor.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kayıtların tamamını kendim alıyorum, evimde.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Şarkı yazmak kaydetmekten daha kolay geliyor bana. Tüm kayıt işleriyle kendim uğraşmak zorunda olduğum ve maalesef bu tarafta bir yardım alamadığım için kurcalayarak öğreniyorum. Aslında her kayıtta bir şeyler daha öğreniyorum. Aslında en profesyonel yardım gereken tarafın burası olduğunu düşünüyorum.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Maalesef kimseyle çalışmıyorum.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Genelde akustik tabanlı şarkılar kaydettiğimden evimin odalarından biri buna ayrılmış durumda. Hemen her gün gitarı elime alıyorum sayılır.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kayıtları, çalışmaları evde yaptığım için çok net bir değerlendirmeye sahip değilim.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Spotify, Soundcloud, Youtube gibi kanalları kullanıyorum.

Spotify’da şarkınızı yayınlatmak için bir plak şirketine ihtiyacınız var. Benim gibi kendi haline müzik yapan adamların böyle bir şansı maalesef çok zor. O yüzden kendi imkanlarımla yayınlatabiliyorum.
Soundcloud hala sevdiğim bir mecra, direk müzik dinlemek için gelenler var bu yüzden Youtube’dan daha amaca uygun geliyor. Fakat Youtube hala en geniş kitle ulaşım imkanına sahip mecra, bu yüzden tercih ediyorum.


Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

İnandığım müziği yapıyorum. Sözlerini kendi yazdığım şarkıları çalıyorum. Kendimi gerçekten bağımsız hissediyorum, bu daha nevi şahsına münhasır eserler vermemi sağlıyor. Olumsuz olarak, İstanbul’da yaşamadığım için dinleyenlerle iletişim sağlayabildiğim tek yer konserler oluyor. Bunu ayarlamak da tekil bir müzisyen için her zaman kolay olmayabiliyor.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kendi halimde şarkılar yazan bir adamım. Maddi bir beklentim şu anda yok, zaten müzikle hiç ilgili olmayan bir sektörde, (enerji sektöründe) çalışıyorum. Konserlerde yer almak istiyorum, herhangi bir ücret beklentim de yok şu anda. Çünkü kendimi ya da müziğimi insanlara duyurmak istiyorum. Bunun için çabalamaya devam edeceğim. Mekanlarla iletişim kurmaya çalışıyorum daha sık konser verebilmek için. Bunun yanısıra yönlendirebilecek, fikir verebilecek insanlarla tanışmak istiyorum müzik sektöründen. Bekledim, beklemeye devam ediyorum. Bunun için gerçekten çabaladığıma inanıyorum.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Radyo Boğaziçi’nin “Battle of the Bands” yarışmasına katılıp finallere kalmıştık. Sonra maalesef özel sebeplerden dolayı final gecesine katılamamıştık, affımızı istemiştik. Battle of the Bands gibi güzel ve özendirici yarışmalar olsun, nitelik kaybetmeden sayısı artsın isterim.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Alternatif müziğin yeri ve tanımının değiştiğini düşünüyorum. Sayısı çok az olan dergi/blog vb. saymazsak herkes herkesin sevdiği şeyleri görüyor, onlara destek olmayı tercih ediyor diye düşünüyorum.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyicilerden şarkılarıma sıkça “Kimseler bilmesin, bana kalsın” gibi yorumlar geliyor. Bu aslında iyi bir şey mi kötü bir şey mi bilemiyorum. Aslında anlıyorum, “kötüyü”, yani kıymet verip anlam yüklediğiniz bir şeyin sonradan saçma sapan bir şeye dönüşmesini istemiyoruz. Ama bir şekilde o şarkıyı yazan adamın da bir motivasyona ihtiyacı var, daha başka şarkılar üretebilmek için.

Mekanlardan, organizasyonlardan kendi halinde sesini duyurmaya çabalayan benim gibi müzisyenlere sahnelerini daha çok açmaları, destek olmaları. Dediğim gibi müzisyen için de, mekan ya da organizasyon sahibi kişiler için de olumlu bir şeye yol açacağını düşünüyorum.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Evet müzik dışında bir mesleğim var; MBA mezunu bir elektrik mühendisiyim, enerji sektöründe çalışıyorum. Aslında sevdiğim şeylere ya da hedeflediğim şeylere beklentimi devam ettirebilmek için standart bir iş rutinim var. İşten eve geldiğimde genelde ilk yaptığım şey müzik odama geçip bir şeyler çalmak oluyor. Bazen evde yaptığım bir kaydı gecenin bir saatinde bitirince çok objektif değerlendiremediğim oluyor. Sabah işe gidip ofise geçince dur bakalım dün ne yapmışım deyip kulaklıkları taktığım oluyor. Keşke sadece müzik yapıp, yani sevdiğin işi yapıp para kazanabilsen ve başka bir işte çalışmaya ihtiyacın olmasa. Fakat maalesef bunu yakalayabilmek çok güç.

Müzisyenim, şarkılar yazıp kaydediyorum, paylaşıyorum. Bir edebiyat dergisinde düzenli olarak yazıyorum, daha önce de yazdığım dergiler vardı. Bunun dışında radyo programcılığı yapmıştım üniversite zamanında. Bunların hiçbirinden maddi bir kazanç sağlamış değilim. Sanırım yakın gelecekte mühendislikten kazandığım parayla geçinip, sevdiğim şeylerle maddi beklenti olmaksızın uğraşmaya devam edeceğim.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Website: http://sercancandemir.com
Instagram: instagram.com/sercancandemir
Spotify: https://open.spotify.com/artist/23P0JFjiFB8LEkBwFM09Rj
Facebook: https://facebook.com/sercancandemir
Twitter: http://twitter.com/itsbeenahardday
Youtube: https://www.youtube.com/user/sercancandemir/videos
Soundcloud: https://soundcloud.com/sercancandemir

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Müziğe dair her şeyle bağımsız olarak kendim ilgilendiğim için bana sercancandemir@gmail.com ve diğer sosyal mecra hesaplarım aracılığı ile iletişim kurabilirler.

Kendinize sormak istediğiniz bir soru var mı? Cevabıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

Teşekkür ederim. 🙂

– – –

Müzik projenizle Bir Baba Indie Yerli‘ye katılmak için linkteki yazıyı okumanız yeterli. 

www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , ,

İlginizi Çekebilir

Ati ve Aşk Üçgeni’nden 14 Şubat İkramı Yeni Şarkı: “Aşkın Şarabı”
An’lar ve Hisler Bora Uzer’in Umrunda

Yazar

Bize Katıl!