BBI Yerli #224 | monvodia

BBI Yerli
Yaşamına Ankara’daki aile evinin odasında devam eden monvodia, 2020 yılından beri üretimlerini yayınlamaya devam ediyor. Arctic Monkeys, The Strokes, Radiohead, James Blake gibi isimlerden etkilenen müziğiyle monvodia ile tanışın!

Projenizin adı nedir?

Projemin adı monvodia. İsim bulmaya çalışırken ilginç ve yazı şeklinde şık duran, bir o kadar da özgün bir şey olsun istedim. Sözlük okuyup hoşuma giden kelimelerden türeterek uydurdum bu ismi. Kulağa çikolata markası gibi gelmesi hoşuma gidiyor doğrusu.

Kendinizden ve müzik kariyerinizden kısaca bahseder misiniz?

Ben Yiğit! Ankara’da yaşayan yirmi üç yaşında bir öğrenciyim. Havacılık ve Uzay Mühendisliği okuyorum. Hobi olarak müzik yapıyorum. Profesyonel bir müzik eğitimim yok. Ben de pandemi döneminde heveslenip Youtube’dan müzik prodüksiyonu videoları izleyerek bir şeyler kaydetmeyi deneyen yatak odası müzisyenlerinden birisiyim aslında. İlk başladığımdan bu yana kaydettiğim tamamlanmış tüm kayıtları yayınlamayı seçtim. Dolayısıyla monvodia bir müzik projesinden çok bir çizerin eskiz defteri gibi de düşünülebilir. monvodia diskografisine bakıldığında sıfırdan başlayan bir kişinin müzik yapmayı öğrenme serüveni gözlemlenebiliyor gibi hissediyorum.

Siz müziğinizi hangi tarz ya da tarzlar içinde tanımlıyorsunuz?

Günlük hayatta insanlar bu soruyu sorduğunda üzgün, sakin, indie müzik gibi düşünebilirsin diyorum genelde. Hala kafalarında bir şey canlanmazsa alternatif, indie, dreamy, shoegaze, rock-pop gibi kelimeler fırlatmaya başlıyorum üzerlerine. Çoğu parçama indie-pop demek uygun olsa da kimisi rock ve hip hop elementleri de taşıyor.

Üretiminize hangi şehirde devam ediyorsunuz? Yaşadığınız şehrin müziğinize sizce etkisi var mı?

Ankara’da devam ediyorum. Ankara hep söylendiği gibi insanlarıyla anlamlanan bir şehir. Benim müziğimde de çevremdeki insanların, dolayısıyla da şehrimin, çok büyük bir etkisi var tabii.

Müziğinize değer katan kişiler kimlerdir?

Dinleyicilerim diyebilirim sanırım. Müzik yayınlamamın tüm amacı kendim de tam olarak anlayamadığım bazı duyguları somutlaştırarak daha iyi anlamak. Tanıdığım veya hiç tanımadığım insanların müziklerimi dinleyip bu duyguları benimle paylaştığını duyduğumda sanki tüm bu şarkılar amaçlarına ulaşmış gibi hissediyorum.

Müziğini etkileyen gruplar ya da sanatçılar var mıdır?

Kesinlikle. Dinlediğim her şeyin müziğimi etkilediğini düşünüyorum. Özellikle Car Seat Headrest hem müziği, hem de zaman içindeki gelişimiyle monvodia’nın başlamasında çok büyük etkisi olan bir grup. Bunun dışında Arctic Monkeys, The Strokes gibi indie rock gruplarından Radiohead, Joji, James Blake, King Krule gibi isimlere birçok sanatçı beni ve müziğimi oldukça etkiliyor.

Daha önce sahne aldınız mı? Varsa en yakın etkinliğiniz ne zaman?

Daha önce sahne almadım. Ancak bir gün monvodia’yı sahneye taşımayı çok istiyorum. Sürekli sahneler almak gibi bir amacım olmasa da bir gün spesifik olarak ODTÜ Mimarlık Amfisi’nde çalmak yakın gelecekteki en büyük hayalim olabilir.

Yayınlanmış albüm, kısa çalar veya teklileriniz var mı?

Evet; şu anda monvodia adı altında sekiz EP ve üç single’a bütün müzik platformlarından ulaşabilirsiniz. Son yayınım bir ay kadar önce yayınladığım kısa çalarım Kaliko’m. Kendisi beş parçadan oluşuyor. Genel olarak bir şeylerin değişmesi, günlük hayatın zorlukları ve zamanı durduramayıp sürekli olgunlaşmamızı konu alıyor.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Güncel müzik endüstrisinde çok da bahsedilmeyen ama hepimizin de hissettiği konulardan bahsetmek bence monvodia’yı en özel ve samimi yapan yanı. Örneğin Bugün Çok Gülümsedim isimli parçada çok da yakın olmadığım, biraz da çekindiğim insanlarla konuşurken kendimi gerginliğe bağlı olarak sürekli gülümserken bulmam konu alınıyor. Ya da Gitsem de zaten eğlenmezdim parçasında bir sosyal etkinliğe davet edilmeyen ve sonrasında ‘Çağırsalar da zaten gitmezdim, gitsem de zaten eğlenmezdim.’ gibi sözleri kendi kendine sayıklayarak daha iyi hissetmeye çalışan bir karakter başrolde.

Bunun yanı sıra her şarkıda o parçayı özel kılan bir element kullanmaya çalışıyorum. Bu element keman yayı veya e-bow ile çalınmış, bir orkestrayı taklit eden atmosferik gitarlar; pitch-shift ile elde edilmiş vokal harmoniler veya basit bir mızıka olabiliyor. Kulağa tatlı ama bir yandan da karanlık gelen atmosferler oluşturmanın parçalarımın hislerini yansıttığını düşünüyorum. 

Kayıtlarınızı nerelerde alıyorsunuz ve ses prodüksiyonunda kimlerle çalışıyorsunuz?

Kayıtlarımın tamamını odamda alıyorum. Her şeyi kendi başıma yaptığım için söz-müzik yazımı, kayıt ve prodüksiyon aşamaları genelde aynı anda gerçekleşiyor. Parçalar şekil almaya başladıktan sonra çevremdeki insanlara dinletmeye başlayıp ufak tefek değişiklikler yapmamla genelde son hallerini alıyorlar.

Kendinize ait bir üretim alanınız var mı?

Aslında evet. Aile evimdeki odacığım benim biricik üretim alanım. Evde birileri varken özellikle vokal kayıt almaktan çekindiğim için herkesin evden gittiği birkaç saat benim için altın değerinde oluyor. Bunun gibi fırsatlarım her zaman olmadığı için de genelde şarkıları yazdığım anda kaydettiğim fısıltı şeklindeki vokallerim çoğu zaman parçaların son hallerinde kendilerine yer ediniyor.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Doğrusu kendimi tam olarak bir müzisyen olarak görmüyorum. Kaydedip yayınladığım her şeyi beni mutlu ve tatmin ettiği için yapıyorum. Dolayısıyla hiçkimseden kişisel bir beklentim yok. Buna rağmen gerek insanların beni dinleyip geri dönüşte bulunması, gerek bu röportajı yapma fırsatının bana verilmesi tabii ki beni çok memnun ediyor.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Şu anda okulumu tamamlamaya çalışıyorum. Derslerimden kalan zamanda ise resim çiziyor ve dövme yapıyorum. Müzik ise hayatımda doğrudan bir yer edinmiş olmasa da sürekli olarak gün içerisinde aklıma gelen söz ve müzik fikirlerini not alıyorum. Yeterince fikir ve isteğe sahip olduğum günlerin gecesinde ise bir hevesle bilgisayarımın başına oturup enstrümanlarımı çevreme diziyor ve bir şeyler çalıp kaydetmeye başlıyorum. Birkaç parça şekillenmeye başladığında ise yeni EP yapım sürecine girmiş oluyorum genelde. Bu süreçte gün içerisinde sürekli olarak kayıtlarımı dinleyip notlar alıyor, geceleri eve dönüp üzerlerinde çalışıyorum. Hepsi tamamlandığında ise bir kapak tasarımı yapıp yayınlıyorum. Bir süre sonra aynı döngü baştan başlıyor..

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Spotify: https://spotify.link/24EgIFNHCDb

Instagram: https://www.instagram.com/monvodia/

Soundcloud: https://on.soundcloud.com/mXhhPggtDY5rvQnX8

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçebilirsiniz.

Eklemek istediğini bir şeyler var mı?

Bu röportaj ile ilk defa yatak odamdan dışarı ufak bir adım atmış gibi hissediyorum. Çünkü bu proje adı altında ilk defa doğrudan müzik dışında bir paylaşımda bulundum. Bu fırsatı bana verdiğiniz için teşekkür ediyorum.


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi:

https://www.birbabaindie.com/bbi-yerli

Tags: ,

İlginizi Çekebilir

2023’ün en çok beklenen filmleri
Nordik diyarlarından indie rock esintileri

Yazar

Bize Katıl!