BBI Yerli #210 | Aslı Özer

BBI Yerli
BBI Yerli köşesinin 210. konuğu, yeni yayınladığı “Hayatın İzleri” teklisi sonrasında Aslı Özer oldu.

Projenizin adı nedir?

Aslı Özer

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Ertuğrul Biber: Co-Prodüktor

Davullar: Eren Turgut

Bas: Berk Kula

Mix: Randy Merril – Mastering (extended version)

Ahmet Gökhan Coşkun: Mastering (radio edit version)

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Cazzip Project’te Ertuğrul Biber ve Eren Turgut ile çalıyoruz. Randy Merrill, Grammy Ödüllü bir mühendis ve en son Adele’in “30” albümünü yapmıştı.

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternatif rock, elektronik

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Radiohead, David Bowie, Dream Theater

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Küçükçiftlik Park, İstanbul Caz Festivali, Akbank Caz Festivali, Amersfoort Caz Festivali, Nublu NYC, Nilüfer Caz Festivali, Badau ve Nardis

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” veya “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Özellikle caz piyasası özelinde çok düşük kaşelerin olması, teknik rider’ın çoğunlukla eksik gelmesi

Artilari: Reputasyonu yüksek, mekanların sanatçı ağırlamalarının iyi olması

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Teknik rider konusunda genelde eksiklikler ve hatalar oluyor. Sahne içi duyumlar ve ses sistemleri çoğu mekanda çok iyi değil.

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Solo projemin ilk single’ı Hayatın İzleri 2 versiyon halinde çıktı. Yakında da akustik versiyonu yayınlanacak. Uzun yıllar kurumsal kimliğimle birlikte yürüttüğüm müzik hayatımı sorgularken sonunda zincirlerimi kopartıp sadece ve sadece hayallerimin peşinden koşmaya karar verdiğim bir dönemde yayınlandı. Parça, insanların sürekli başkaları için yaşamaları nedeniyle mutsuzluklarını irdeliyor ve herkese ‘kendin ol’ çağrısında bulunuyor.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Benim ana enstrümanım piyano/synthesizer olduğu için özellikle tuşlu çalgılar üzerinden bestelerimi ve aranjmanlarımı yapıyorum. Sound’umda muhakkak bunları duyarsınız. Bunun beraberinde tabii ki parçanın ritim duygusu çok önemli. Bunu ön plana çıkartırken duymak istediğim sound içerisinde özellikle akustik davul benim için çok önemli bir yer barındırıyor.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Davul ve vokal kayıtlarını Kadıköy Recordium Studio’da, kalan tüm enstrümanları piyano, synthesizer vs kendi ev stüdyomda kaydettim.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Kayıt öncesi genelde aranjmanları tamamlama derdinde olurum. Kendi home studio’mda detaylar üzerine çalışır, bütün yapı oturduktan sonra kayıt planına başlarım. Co-producer olarak Ertuğrul Biber ile aranjmanların uzerinden geçiyoruz ve içimize sindikten sonra kayıt planına başlıyoruz. İlk adımda kendi synth/piyano kayıtlarımı bitiriyorum, sonra diğer enstrümanlar ve en son da vokal kaydını tamamlıyorum. Cazzip Project ile teknik olarak daha karmaşık ve canlı çalım açısından zorlayıcı performanslar vermeye alışkın olduğumuzdan bu yeni solo projemdeki kayıtlar genelde rahat geçiyor.

Mix ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Mix: Berk Kula

Mastering: Randy Merrill ve Ahmet Gokhan Coskun

Özellikle mix süreci çok önemli. Kafamdaki sound’u ortaya çıkarabilmek ve bunu yaparken anlaşabilmek çok önemli. Çok şanslıyım ki Berk ile çalışıyoruz ve çok iyi anlaşıyoruz. Projelerimin üzerine fazlasını katarak mix’liyor. Mastering tarafında ise Randy Merrill ile 4 parçalık bir proje tamamladık. Türkiye’de ise Ahmet Gökhan Coşkun ile çalışıyorum ve çok mutluyum.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Prova önemli bir konu ve çok iyi hazırlanılması gerekiyor. Hayatım boyunca provaya ayırdığım zamana çok önem verdim. Ne kadar prova edersek, sahnede o kadar iyi performans çıkar. Birlikte çaldıkça da zaten bir bütün oluyorsun ve bir takım oyunu gibi birbirini dengede tutarak performans sergiliyorsun. Bizim provalarımız genelde Recordium’da oluyor. Çalışma sıklığı ise duruma göre değişen bir konu.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kısa vadede birkaç tane daha single çıkarttıktan sonra Türkiye’deki dinleyicilerimin müziğime iyice alışmasını hedefliyorum.

Uzun vadede hedefim kesinlikle global bir dinleyici kitlesine sahip olmak. Bu projenin adımları atıldı, çalışmaları tamamlandı ve doğru zamanda, doğru şekilde dinleyici ile buluşmayı bekliyor.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler: Bir parçayı dinlerken müzikalitesini daha dikkat ederek dinlesinler.

Mekanlar: Ön grup kültürünü daha da fazla artırmaları lazım. Yeni nesil, yeni şarkıcılara büyük sahnelerde de daha fazla imkan sağlanmalı.

Organizatörler: Spesifik bir müzik türü tutuyor sadece, o türün sanatçılarına sahne verdirmemeleri daha iyi olur. Alternatif sahneler, organizasyonlar daha da fazla olmalı, daha da güçlenmeli. Bunun dışında önemli bir konu daha var ki o da Türkiye’deki müzisyenlerin yurt dışında daha fazla desteklenmesi lazım. Mesela İsrail Kültür Bakanlığı İsrailli müzisyenlerin çeşitli festivallerde yer alması için özel fon açıyor ve İsrail müziğini duyurmak için uluslararası festivallerle anlaşıp müzisyenlerine sahne aldırıyorlar.

Müzisyenler: Birlik olmalı. Daha da birlik olma ve kesinlikle yaptıkları işin ne kadar değerli olduğunu fark etmeliler.

Müzik Basını: Bence bir noktada müzik basını iyi. Her şeye rağmen belli mecralar direniyor ve özellikle alternatif müzik sahnesine dair gündemi sıkı tutuyorlar.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Vardı. 12 sene boyunca global bir şirkette çalıştım, bir yandan da müzisyenliğimi devam ettirdim. Ancak ağır bir depresyonun ardından fark ettim ki aslında mutlu degilim. Ben hayatım boyunca hep müzisyendim ama gelecek kaygısı, sosyal baskılar derken başka bir kimlik daha oluşturmuştum kendime. Geçen 12 seneyi anlatırsam, zor. O kadar yoğun bir tempoda müziğinize istediğiniz vakti, konsantrasyonu ayıramıyorsunuz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram: www.instagram.com/asliozermusic

Twitter: www.twitter.com/asliozermusic

Facebook: www.facebook.com/asliozermusic

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCM_thNwpz5w2u7ee-tOFs9g

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Bütün dijital müzik platformları ve sosyal medya platformlarında Aslı Özer yazarak bana ulaşabilirler. Organizasyon vs. gibi konularda ise hello@giganticprod.com adresini kullanabilirler.

Tags: , , ,

İlginizi Çekebilir

Nilüfer Yanya’nın uzun süreli bekleyişi sona erdi: PAINLESS
Oscar and the Wolf mini Türkiye turnesine çıkıyor

Yazar

Bize Katıl!