BBI Yerli #130 | Pagos

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Pagos

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.01.2016

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Ege Küçükmernek – Vokal, Gitar, Şarkı Yazarı
Ozan Kınasakal – Klavye/Synth
Berk Beşpınar – Bas Gitar
Egeberk Deliceli – Davul (2016-Mayıs 2019)

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Berk Beşpınar – Boun Caz Orkestrası
Ozan Kınasakal – Sepya

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Electronic, Indie

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Biz ilk 2016’da bir EP çıkarmıştık, sonradan baya tarz değiştirdik o yüzden Spotify’da önerilenler biraz karışık sanırım. İlerlediğimiz yönde benzediğimiz gruplar Adamlar, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Palmiyeler, Jakuzi, Evdeki Saat vs.

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Babylon, Dorock XL, IF Beşiktaş, Karga Kadıköy, Ankara Noxus, Eskişehir Spr Pub, İzmir Alsancak Volume, Zeytinli Rock Festivali, Boğaziçi Taşoda Festivali, Sabancı Offtown Festivali, Bebek Festivali.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Kulislerde daha fazla içki verilmeli.

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Artılar: İyi mekanlarda sesçiler genellikle baya iyi oluyor, bizim de dinleyenlerin de daha çok zevk almasını sağlıyorlar.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Alt grupları insanlara dinletebilmek adına pek bir şey yapılmıyor, genelde absürt saatlerde sahne alıyoruz festivallerde. Belki de böyle yapmasalar o gruplar hiç sahne alamayacak ama keşke daha güzel saatlerde çıksak 😀

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Festivallerde yer aldık. Biz zaten festivallere gitmeyi çok sevdiğimiz için bi de üstüne konser verince tadından yenmiyor vallahi. Özellikle son Zeytinli bizim için çok keyifli geçti; hayran olduğumuz bir sürü insanla tanışma fırsatı yakaladık, bol bol içtik dans ettik, arabayı havuza attık yani. 😀 Fakat ilginç bir şekilde kendimiz peşinden koşturduğumuz festivallerde pek yer alamadık, genelde okulun müzik kulübünden (Boğaziçi – BÜMK) ya da internetten haberi olup bize yazan organizatörler sayesinde sahne alabildik.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Şu ana kadar özellikle bar konserlerinde genel olarak eş dost ve onların eş dostu ve onların eş dostu geldi. Bu minicik kitlemizle karşılıklı yükseliyoruz baya konserlerde, samimi ve eğlenceli bir ortam oluyor. Umarım dinleyici kitlemiz ve konsere gelen yelpaze büyüyünce de bu ortamı kaybetmeyiz.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Genelde ya satılan bilet üzerinden para alıyoruz ya da belirli bir kaşe oluyor. Yan haklar da 3er bira falan. Pek kayda değer ücretler almıyoruz, totalde eksideyiz diyebiliriz. 😀 Aslında bu yakın zamana kadar pek sorun değildi ama mezuniyetlerin de yaklaşmasıyla yavaştan gerilmeye başladık. Şu an üçümüz de çalışıyoruz (ikimiz staj) ve böyle yaşamak biraz yorucu. Konserlerden geçinebileceğimiz miktarda para kazansak baya tatlı olur.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Yola Çıktık (Kısa Çalar, 2016)
Bu bahsi geçen ilk EP’miz. Bunda Vera’nın solisti Arel Koray Nalbant’la çalıştık. Arel ve Canberk (Karademir, Vera’nın davulcusu) sayesinde epey geliştirdik kendimizi bu süreçte. O zamanlar benim (Ege) 20’ye yakın bestem vardı, amatör kayıtlarını yapıp hepsini Arel’e attık, sonra bu 5’li kaldı. Lise 2’de yazdığım şarkı (Çiçek) da var, EP’yi kaydetmeden 1 ay önce yazdığım şarkı (Kanepe) da var.

Deliriyorum (Tekli, 2019)
Bu şarkı uzun aradan sonra yayınladığımız ilk şarkı. Grupça baya seviyoruz kendisini.
Yardım Et (Tekli, 2019)
Bu da ikinci teklimiz, bu biraz daha sert Deliriyorum’a göre. Hatta tarz olarak baya farklı 😀 Bu geçiş döneminde farklı soundlarda birçok şarkı çıktı, biz de bir kısmını seri tekliler halinde yayınlamayı düşünüyoruz. Daha sonra da kendi içinde bir sound bütünlüğü olan ilk albümümüzü yayınlayacağız rüzgar eserse.

Şu ana kadar yayınladığımız kayıtlarda Egeberk Deliceli ile beraberdik. Egeberk’le yollarımızı ayırdık geçtiğimiz Mayıs’ta. Kendisine çaldığı güzel davullar ve kalan her şey için teşekkür ederiz.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Sound konusunda tam olarak ne istediğimize hala karar vermiş değiliz, gün geçmiyor ki farklı bir tarz deneyip ‘aa iyiymiş bu da’ demeyelim. O yüzden net bir şey söylemek zor. Genel olarak sadeliği seviyoruz.
Şarkıların sözleri ise şimdiye kadar doğrudan özel hayatımla ilgili oldu hep (Ege). Henüz hayali olaylar veya karakterler hakkında şarkı yazmak pek içimden gelmiyor. O dönem canımı sıkan, kafamda dönen ne varsa ondan bahsediyorum genelde.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bizce konserlerde cover çalmak eğlenceli olabiliyor, özellikle de yorum katıp insanları şaşırtabildiğimiz şarkılarda. Repertuarımız beste ağırlıkla olsa da vakit bulursak birkaç cover ekliyoruz genelde. Bunun yanında tabii ki sahne verilmeme endişesi yüzünden bestelere ağırlık vermeme gibi şeylerin hem o grup hem de sektör için yararsız bir hareket olduğunu düşünüyoruz.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kayıtlarımızı plak şirketimiz Arpej Müzik’in kayıt stüdyosunda Burak Matiz ile gerçekleştiriyoruz.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Bir hafta Paraguay’daki yazlığımıza gidip çiftlikte yaşıyoruz. Bu esnada şarkıların son halini verip, stüdyoya giriyoruz demeyi isterdik 😀 Ama normalde Ege bir şarkı yazıp geliyor söz-müzik ve akorlarla, sonra beraber çala çala pişiriyoruz. Son zamanlarda biraz elektronik müziğe kaymamızla beraber Ozan da yeni bestelerin üstüne evde beat/altyapı hazırlayıp gelmeye başladı bakın şöyle mi yapsak diye. Ama sonrasında süreç yine aynı, aynı odaya girip bol bol çalıyoruz. Kayıtlarsa genelde bir veya birkaç gün sürüyor. Önce enstrümanları sonra vokalleri kaydediyoruz. Arpej’in stüdyosunda evimizde hissediyoruz artık, Burak da sağolsun. Burdan kendisine sevgilerimizi iletiyoruz. 😀

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Miks için Orçun Ayata ile çalışıyoruz tekli serisine başladığımızdan beri, Orçun’la da karşılıklı baya yükseliyoruz. O bizim işleri beğeniyor biz onun işleri. Master için ise en son Barış Ergün ile çalıştık Yardım Et şarkısında, duyduklarımızdan gayet memnunuz.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Provalarımızı Şişhane’de Master Studio’da alıyoruz genelde. Ama arada evde toplaşıp da çalıyoruz. Haftada iki gibi ortalamaya vurursak, ama dönemine göre değişiyor tabii.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Biz kullandığımız stüdyolardan gayet memnunuz. Arpej stüdyolarından bahsetmiştik zaten. Prova aldığımız Master Studio’ya da yıllardır gidip geliriz, oranın sahibi Cenk Biner de bir ekipman ihtiyacımız olduğunda vs. hep destek olmuştur sağolsun. Tabii ülkenin ekonomik durumu sebebiyle oluşan olumsuz koşullar da yok değil, ama kökünün müzik sektöründen daha derinlerde olduğunu düşünüyoruz bu tarz problemlerin.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Her yerden yayınlıyoruz ama temel olarak iki platform var.

Spotify:
Spotify’ı çok seviyoruz, hem dinleyenlerin keşfetmesini hem de sanatçıların keşfedilmesini kolaylaştıran ve hızlandıran bir platform olduğuna inanıyoruz.

Youtube:
Youtube biraz daha hızlı yanıp sönen, sanat tüketiminden ziyade vakit geçirmek için kullanılan bir yermiş gibi geliyor.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Yaptığımız şarkıları ve konser vermeyi çok seviyoruz. Olumsuz bulduğumuz tek şey bu işten para kazanmanın bu kadar zor olması sanırım, biraz daha sermayemiz olsa belki paraya çevirmek daha kolay olabilirdi.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Bol bol konser verip müzik yapıp hayatın tadını çıkarmak.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Biz bir sürü müzik yarışmasına başvurduk ama hiçbirinde yarı finale dahi kalamadık. O yüzden iyidir hoştur ama banane diyebiliriz. 😀

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şu ana kadar irili ufaklı birçok sayfa bir bütçe istemeden bizim hakkımızda bir şeyler paylaştı. Müzik yapmayı seven insanlar olduğu gibi müzik hakkında yazmayı çizmeyi seven insanlar da var ülkemizde. Muhakkak bu işi esnaflığa döken mecralar vardır ama zaman içerisinde aradaki farkın okuyanlar tarafından ayırt edildiğine inanıyoruz.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler: Bir tık yorucu olsa da yeni şarkılara-gruplara şans verilmesi, bunu yapan insan sayısı da Spotify sayesinde gün geçtikçe artıyor bizce.

Mekanlar: Daha önce de dediğimiz gibi, kulise daha fazla içki verin ya esirgemeyin bu kadar. 😀

Organizatörler: Sürekli rock/elektronik/caz gibi konseptlerde festivaller yapmak yerine daha spesifik mini festivaller yapılabilir soundu birbirine yakın gruplarla.

Müzisyenler: Muhabbet, sohbet

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Ben (Ege) şu an Kimya Mühendisliği okuyorum, ailemden para almadığım için çalışmam da gerekiyor ve Henkel’de uzun dönem staj yapıyorum. Fazla uyumuyorum. 😀

Ben de (Ozan) Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum ve son bir senedir SOR’UN firmasında Solution Architect olarak çalışıyorum. İki hayatım var gibi, sabahları iş akşamları müzik.

Ben (Berk [b5]) Endüstri Mühendisliği okuyorum, üretim stajındayım ve kalan zamanımda bir şeyler çizip boyuyorum yoga falan gibi antin kuntin şeylerle uğraşıyorum. Kontrbas ve bas gitar çalıyorum zaman kalırsa. :’)

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

facebook.com/PagosBand

instagram.com/pagosband

twitter.com/pagosofficial

youtube.com/channel/pagosband

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

hello@pagosband.com

Yahut Instagram’da @pagosband


Müzik grubunuzla Bir Baba Indie Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Michael Kiwanuka’dan yeni albüm geliyor!
Bir konser videosu öyküsü: “Climb as One, Raise the Bar”

Yazar

Bize Katıl!