BBI Yerli #225 | Nodewave

BBI Yerli

BBI Yerli’nin yeni konuğu, iki yakın arkadaş olan Burak Gezmiş ve Buğra Baran tarafından kurulmuş, indie dance, deep house ve melodic house tarzlarını barındıran Nodewave oluyor. İkilinin batı melodilerini Türkçe sözlerle harmanlandığı müziğine göz atın! 


1. Projenizin adı nedir?
Nodewave

2. Kendinizden ve müzik kariyerinizden kısaca bahseder misiniz?
Nodewave, iki yakın arkadaş Burak Gezmiş ve Buğra Baran tarafından kurulmuş, elektronik dans müziğini Türkçe vokallerle harmanlayarak ülkeye alışılanın dışında bir vizyon katmayı hedefleyen bir oluşumdur. Küçük yaşlardan beri müzikle ilgileniyoruz. Farklı tarzlarda bireysel proje üretim süreçlerimiz oldu. Bir gün eğlenmek için bir araya geldiğimiz de doğaçlama bir şekilde kaydettiğimiz “Alabora” adlı parçamızla beraber bu grubu kurma kararı aldık. Canlı performans odaklı parçalar üretiyoruz.

3. Siz müziğinizi hangi tarz ya da tarzlar içinde tanımlıyorsunuz?
Melodic house, indie dance ve deep house soundumuzun tanımına en uygun tarzlar diyebiliriz. Bu konuda kendimize bir sınır koymadığımız için elektronik dans müziği diye genelleyebiliriz.

4. Üretiminize hangi şehirde devam ediyorsunuz? Yaşadığınız şehrin müziğinize sizce etkisi var mı?
İkimizde İstanbul’da yaşıyor ve çok yakın oturuyoruz. Burası dünyanın en ilham verici şehirlerinden biri. Kaostan beslenebiliyoruz ve negatif ya da pozitif tüm hislerin bizim bir parçamız olduğunun farkındayız. Bu yüzden asla uyumayan bu şehirde her an her yerde yaratıcılığımızı tetikleyecek birçok etkenle iç içeyiz.

5. Müziğini etkileyen gruplar ya da sanatçılar var mıdır?

Bob Moses, Eli & Fur, Monolink, Durante, Stereo MC’s, 

6. Daha önce sahne aldınız mı? Varsa en yakın etkinliğiniz ne zaman?

Dışarıya kapalı özel eventler dışında henüz almadık.

7. Sence ülkemizde sahne almanın zorlukları nelerdir? 

Türkiye’de piyasada en popüler olan tarzları yapmadığınız sürece büyük kitlelere müzik yapma şansınız az oluyor. Bu da birçok sanatçı gibi bizi de negatif etkiliyor. Bizim yapmak istediğimiz tarz biraz daha gece klüplerine ve elektronik festivallere uygun bir sound olduğu için spesifik olarak yaşadığımız sorun, birkaç şarkıyı mixleyerek çalabilen herkesin DJ olarak kabul edilmesi ve bu kişilerin sadece network sayesinde sahne alıyor olması. Müziğe dair bilgi sahibi olmayan insanların sadece çok fazla insan tanımalarından dolayı piyasadaki birçok güzel mekan da çalmaları, bizim gibi bu işin mutfağından gelen ve her aşamasını kendi üreten sanatçıların işini zorlaştırıyor.

 8. Yayınlanmış albüm, kısa çalar veya teklileriniz var mı?
10 Mart 2023 tarihinde ilk çıkışımız olan Alabora adı altında yayınladığımız 3 şarkımız var. 8 Eylül 2023 tarihinde ise Kokteyl adlı teklimiz yayınlandı.

9. Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Genelde besteleri doğaçlama bir şekilde yapıyoruz. Bir araya geliyoruz ve akış bizi nereye götürürse şarkıya dönüşüyor. Projenin gelişim sürecinde ana fikirden kopmadan değişimler yaparak tamamlıyoruz. Çoğu zaman sözler bile ilk kayıtta çıkanlar olarak kalıyor. Her zaman en doğal akışta içimizden geleni beslemeye odaklandık. Dans müziği yaptığımız için genelde Buğra bilgisayarın başında altyapıyı ilerletirken, Burak elinde mikrofon kendini sahnede hayal edip dans ederek freestyle bir şekilde şarkıyı besteliyor. Biz çok yakın arkadaşız ve herhangi birimizin bir fikri ortaya çıktığı anda ikimizde o fikrin üzerine yoğunlaşabiliyoruz. Bu anlamda duygusal çok güzel bir bağ var aramızda. Gerçek dostla ortak olmak kadar haz verici bir şey daha yok.

10. Kayıtlarınızı nerelerde alıyorsunuz ve ses prodüksiyonunda kimlerle çalışıyorsunuz?
Kayıtlarımızı evimizde alıyoruz. Ayrı ayrı ikimizin de evinde stüdyo var. Birbirimize gidip gelerek süreci tamamlıyoruz. Prodüksiyon sürecinde sadece ikimiz varız. Mastering işlemi dışında her şey bize ait.

11. Kendinize ait bir üretim alanınız var mı?

Home stüdyomuz var.

12. Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciden bir beklentimiz hiçbir zaman olmadı. Onlara beklediklerini vermeye daha çok odaklıyız. Ama bir dilek hakkımız olsaydı tüm dinleyicilerin bir şarkıyı ilk defa dinlediğinde geçmişten kulağı alışık olan parçalarla kıyaslama yapmadan bu yeni ve sıra dışı işin tadını çıkarmaya odaklanmaları olurdu.

Mekanların yeni sanatçılara çok daha fazla şans vermesini, sanatçının ne kadar insanı mekana doldurduğu önemli bir nokta olsa da müzik kalitesinin de bir o kadar önemli olduğunu unutmamalarını bekleyebiliriz.

Müzisyenlerden beklediğimiz en önemli şey, müzikte başarı geldiğinde popülerlik geliyor olması gerçeğini egolarına meze yapmamaları. Kendi kişisel benliğini yüceltmek için değil, duygularını ve yaşanmış deneyimlerini insanlara bir hizmet olarak sunmak odaklı müzik yapmaları. Bunu farketmiş insanlarla ortak işler yapmak için çok heyecanlıyız.

Müzik basını gözlemlerimize göre müzikten anlamayan birçok editör tarafından da yönetilebiliyor. Tamamen ticari bir piyasa kafasıyla hareket eden çok oluşum var. Potansiyeli olan sanatçıları çok daha fazla destekler ve yer verirlerse müzikalite de doğru orantılı gelişecektir.

Buğra Baran & Burak Gezmiş

13. Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?
Prodüktörümüz Buğra Baran akustik danışmanlık yapıyor. Sesin ne olduğu, nasıl hareket ettiği, psikolojik açıdan insan üzerindeki etkileri gibi konularda uzman. Bu yüzden mesleği altyapılarımızın kalitesini doğrudan geliştiriyor. Besteci ve vokalimiz Burak Gezmiş seslendirme sanatçısı. Uzun zamandır ses kayıt ve mixing üzerine çalışması ve 24 saatinin çoğunda elinde mikrofon olması da sesinin gelişimi açısından iyi bir avantaj.

14. Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?
Buradayız. https://www.instagram.com/nodewavemusic 

15. Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?
nodewavemusic@gmail.com mail adresimizden ulaşabilirler.

16. Eklemek istediğini bir şeyler var mı?

Tüm dünyayı kasıp kavuran, en büyük festivallerin ana soundunu oluşturan house tabanlı müzik tarzı Türkiye’de de gitgide popüler oluyor. Biz de bu soundun batı hisleriyle sarılı Türkçe vokal versiyonuyla özgün ve iddialı bir grup olduğumuza inanıyoruz. Bunu yaparken asla kendi popülarite ve çıkarlarımız odaklı değil, dinleyicimize bize ayırdığı zaman da alabileceği en büyük keyfi verme odaklıyız. Bizi sahnede gördüğünüz de gerçekten kolektif bir bağ kuracaksınız ve o anı en güzel anlardan biri yapmak için karşınızda olacağız.


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi:

https://www.birbabaindie.com/bbi-yerli

 

Tags: , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Kasabian’ın olaylı sesi Tom Meighan’dan solo albüm: “The Reckoning”
Black Country, New Road: Dostluk, zorluklar ve müzik

Yazar

Bize Katıl!