BBI Yerli #154 | Kaldık Böyle

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Kaldık Böyle

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

20.06.2019

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Ankara

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Oğuzhan Herdi – Müzikler, back vokal

Ozan Erdoğan – Vokal

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Her ikimiz de Rak-ı Plak-i grubunun eski üyeleriyiz. Ozan grubun vokali, ben (Oğuzhan) ise elektro gitaristiydim.

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Indie, Rock, Trap

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Kalabalık Bando, Kendimden Hallice, Suzan Hacigarip, Konuya Fransız, Rak-ı Plak-i

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Grupta iki kişi olduğumuz için herhangi bir yerde sahne almıyoruz. Şarkılarımızı kendi YouTube kanalımız, Dur Biraz Düşüneyim isimli video paylaşım kanalı ve Spotify üzerinden dinleyicilerimizle buluşturmaktayız.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Konser vermediğimiz için kitlemiz bize olan tepkilerini şarkılarımızın altına yazdıkları yorumlardan veya sosyal medya üzerinden iletmektedirler. Genel olarak ayrılık, aşk gibi temalarda dinleyicilerimizin duygularına tercüman olduğumuza dair geri dönüşler alıyoruz.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Yayınlanmış üç tane teklimiz var. Dördüncüsünü ise Nisan 2020’de dinleyicilerimizi beğenisine sunacağız. İlk teklimiz 2019 yılında yayınlanan ‘Efkar’. Genel olarak şarkılarımızın sözlerinde aşk, ayrılık, ihanet gibi temaları işlemekteyiz. Efkar da bu konseptte sözlere sahiptir. Alt yapıyı düzenlerken ise grup olarak ilk beste yapmaya başladığımızda Trap ritmler kullanmak istedik. Bu nedenle ilk iki bestemizde (Efkar ve yine 2019 yılında yayınlanan ‘Sakın Dokunma’) trap ritmler ile türk müziğinden dokunuşlar mevcuttur. Örneğin Efkar’da ara müzikler yaylı tanburla çalınmıştır. Ancak sonrasında daha pop ve rock ritmlerin bestelerimizde daha iyi olacağını düşündüğümüz için son teklimiz ‘İşgal’ daha pop-rock türündedir.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Bestelerimizde Türk müziğinden temaların çok önemli bir yeri vardır. Her bestemizde mutlaka Türk müziğine ait dokunuşlar mevcuttur. Efkar’da yaylı tanbur, Sakın Dokunma’da kullandığımız ritmler ve İşgal’in solosu. Sözlerimizde ise daha önce de belirttiğimiz gibi ayrılık, aşk, ihanet temaları hakimdir.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Uyarlama eserlerin müziğe katkısının çok büyük olduğunu düşünüyoruz. Ancak telif ile ilgili sorunlar bu tür eserlerin yayınlaması konusunda ciddi sorunlar yaratmaktadır. Her bir şarkı müzik dünyasına ait olmalıdır diye düşünüyoruz. Bizim de YouTube kanalımızda ‘Ayrılık Hasreti’ isimli türkünün bir uyarlaması mevcuttur. İlerleyen zamanlarda da daha fazla uyarlama eser yayınlamayı düşünmekteyiz

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Müzik kayıtlarını telefonda yer alan uygulama üzerinden yaptıktan sonra vokal kayıtlarını stüdyoda yapmaktayız.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Şarkıları genelde ben (Oğuzhan) yapıyorum. Altyapıyı düzenledikten sonra Ozan’a yolluyorum. Sonrasında hazır olduğumuzda vokal kayıtları için stüdyoya gidiyoruz.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Mix-mastering için arkadaşımız Samet bize yardımcı olmaktadır. Stüdyo olarak ise Ankara’da ÇSM’yi tercih etmekteyiz. Nisan ayında çıkacak teklimizde mix-mastering için ÇSM’den Mert Samur bize yardımcı oldu.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Çalışmalarımızı daha çok beste yapmak için yapıyoruz. İki kişi olduğumuz için herhangi bir ortam bizim için çalışma ortamı olabiliyor.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

ÇSM’den gayet memnunuz.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Eserlerimizi YouTube kanalları ve Spotify üzerinden yayınlıyoruz. YouTube kanalları bir anda çok fazla dinleyiciye ulaşmak için iyi ancak kendi içerisinden kapalı bir güruh şeklinde olduğu için o kanalı takip etmeyen kişilere ulaşmak zor oluyor. Spotify ise ayrı bir platform. Bazı algoritmaları var eğer o algoritmaya düşerseniz şanslısınız. Ancak böyle bir şansınız olmadığında keşfedilmek biraz daha zor oluyor.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Projemiz ile ilgili olumlu yan iki kişi olduğumuz için müzik üretmemiz çok kolay oluyor. Aynı zamanda müziğimizle ilgili genelde ortak fikirlerimiz olduğu için genelde beste sürecimiz hızlı ilerliyor. Ancak iki kişi olmamız sahne almamız önünde bir engel teşkil etmektedir.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Hem kısa hem de uzun vadede kitlemizin duygularına hitap edecek besteleri üretmeye ve yayınlamaya devam etmeyi hedefliyoruz.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dijital ve basılı müzik basını alanında gördüğümüz bir destek yok. Açıkçası bu alanda destek görmek için ne yapılması gerektiği konusunda bir fikrimiz de yok. Daha önce bir kaç platforma destek amaçlı yazdık ancak olumlu veya olumsuz herhangi bir yanıt alamadık. Bu konuda düşüncemiz müzisyenlerin gelişimi açısından da bu tür platformlara iletilen eserlerle ilgili olumsuz bir kanaat olsa dahi müzisyene iletilmesinin önemli olduğudur.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler: Bizi dinlemeye, dinletmeye devam etsinler. Her türlü eleştirilerini sosyal medya üzerinden mutlaka bize iletsinler.

Mekanlar ve Organizatörler: Herhangi bir beklentimiz yok.

Müzisyenler: Müziğimizle ilgili beğendikleri, beğenmedikleri ne varsa bize iletsinler ki daha iyisini yapmaya çalışalım. Aynı zamanda ortak projelere de kapımız her zaman açık.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Her ikimiz de doktoruz. Ben (Oğuzhan) psikiyatri uzmanıyım, Ozan ise acil hekimi. Mesleğimiz bir araya gelmemiz üzerinde olumsuz etkisi var. Ancak online imkanların artması nedeni ile bu olumsuz durumu rahatlıkla aşabilmekteyiz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

YouTube

Kaldık Böyle @ Instagram

Oğuzhan Erdi @ Instagram

Ozan Erdoğan @ Instagram

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

oguzhan2036@gmail.com veya sosyal medya hesaplarımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi:

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Flying Lotus, Flamagra albümünün enstrümantal versiyonunu yayınlamaya hazırlanıyor
Khruangbin’den albüm müjdecisi yeni single: “Time (You and I)”

Yazar

Bize Katıl!