2010’lardan Albümler #6

Albüm İncelemeleri

Modern Müzik Tarihinden 250 Albüm kitabıyla 19. yüzyıl sonundan günümüze kadar gelen süreçte modern müziğin öyküsünü, albümlerden örneklerle okuyucuya sunan müzisyen ve müzik yazarı Mustafa Şardan, 2010-2019 yılları arasında yayınlanmış hip-hop’tan punk’a, elektronikten indie’ye farklı türleri içinde barındıran, unutulmayan albümleri birbabaindie.com okuyucuları için derliyor.

Her çarşamba, 2010’lardan Albümler ismiyle yayınlanan seride ilk albüm incelemesi 2010-2015, ikinci inceleme ise 2015-2019 yılları arasında yayınlanmış albümler arasından seçiliyor.


NAILS – UNSILENT DEATH (27 EYLÜL 2010)

Albüm kapak çalışması: Billy Benson’a aittir1.

California çıkışlı Nails’in debut albümü, önemli ölçüde Entombed erken dönemden fırlamış European old school death metal ekolü yoğun, boğuk ve uğursuz gitarları ile Melvins’in sludgy gitarlarının aynı potada eritildiği bir gitar sound’ı, yer yer Minor Threat koşturmacası groovy hardcore punk ritimleri ve çoğunlukla Napalm Death’den Barney Greenway öfkesinden aşağı kalır yanı olmayan şekilde nefret kusan vokalleri ile leziz bir powerviolence bulamacı. Yaklaşık 15 dakikalık süresi şaşırtmasın. Çünkü 10 şarkıdan oluşan bu LP, 50 dakikalık kalburüstü bir albümden çok daha fazlasını sunabiliyor. Bu kısa sürede verilen doygunluk hissinin nereden geldiğini grubun vokal/gitaristi Todd Jones’un albümdeki verse ve chorus’ları iki üç kez tekrarlayarak daha uzun süren şarkılar yapabilirdik ama bu momentumu azaltırdı açıklamasından anlamamız yeterli olur2. Fakat bu hissin bir başka nedeni de albüm içindeki tempo ve mod değişimlerinin yarattığı dinamizm. Albüm, Grindcore’dan hardcore punk’a ordan death metal’e sonra tekrar hardcore punk’a uzanan bir tür kısa süreli ve yüksek enerjili yolculuk ağı üzerine inşa edilmiş. Ekstrem ve tehlikeli bir parkur gibi. Sizi balçıklı bir göle sokup ardından eğimli patikada peşinizden kangallar yollarak koşturuyor ve albüm içindeki yer yer orta-tempo death metal yapılarını anımsatan düşüşlerde sizi aşağı o kadar hızlı bırakıyor ki yüzeye çarptığınızda kendinizi çok daha derinlere gömülü buluyorsunuz.

Albümün kayıt tarafına da değinilmeden kesinlikle olmaz. Prodüksiyon tek kelimeyle eldeki müziğin potansiyelini nasıl en yüksek verimde yansıtabilirimin cevabı. Ham ve agresif dokunun en önemli etkenlerinden. Özellikle canlı ve gaddar davul tonları tek kelimeyle şahane. Punk ve yakın türlerde son yıllarda duyduğum en iyilerden.

Jones “Restraint is a big part of our sound.” diyor. Grup için istedikleri sound’a dair belli fikirlerinin olduğunu bu yüzden çok fazla ses deneyerek ve eleyerek 15 dakikalık bir albüm ortaya çıkarmanın yıllar sürdüğünü belirtiyor3.

Jones aynı zamanda IT çalışanıymış ve grubundan iş arkadaşlarına bahsetmediğini söylüyor2. Aralarında hardcore punk, death metal vb. seven birileri varsa çok büyük kötülük yaptığı açık.

Referanslar:

1. www.discogs.com/Nails-Unsilent-Death/release/2209250

2. submergemag.com/tag/interview-with-todd-jones-from-nails/

3. www.rollingstone.com/music/music-features/nails-meet-the-new-angriest-band-in-hardcore-232280/


TYLER, THE CREATOR  –  IGOR (17 Mayıs 2019)

Albüm kapak çalışması: Tyler’ın Igor karakterine büründüğü fotoğrafı ve tasarımı yıllardır birlikte çalıştığı Luis Perez’e aittir. Luis Perez aynı zamanda albümden A BOY IS A GUN*’ın klibini de çekmiştir. Albüm kapağında griyle IGOR yazmaktadır ve altında tüm albümün Tyler Okonma tarafından yazıldığı, kaydedildiği ve düzenlendiği yazar1.

62.Grammy ödüllerinde rap dalında en iyi albüm ödülünü alan Tyler, the Creator’ın şimdiden klasik olarak anılmaya başlamış son albümünün ilginçtir ki – Tyler’ın rap yaptığı zamanlar olsa da – pek de rap albümü olduğu söylenemez. Ödül başka hangi dal altında verilebilirdi ona da emin değilim açıkçası. Türler birbiri içine o kadar girmeye ve birbirini bozup yeni sesler yaratmaya başladı ki artık belki de müziği kategorize etmemek gerekiyordur.

Albüme dönmek gerekirse, bir önceki çalışması Flower Boy ile hiphop’ın yanına entegre ettiği farklı tatlardan sonra bu sefer soul, saykedelia, R&B, funk gibi tatları müziğin odak noktasına koymuş görünüyor. Pürüzlü ve güçlü synth seslerle ile bezeli, IGOR karakteri üzerine yaratılan albüm karıncalanma sesleri eşliğinde ilk şarkı IGOR’S THEME ile bir film veya gösterinin açılışı tadında dinleyiciyi albüme hazırlıyor. Albüm kendinizi gün içinde her defasında başka bir şarkının sözlerini mırıldanırken bulduracak kadar akılda kalıcı, hit kalitesinde şarkılarla dolu. Bu şarkılar albüm boyunca Tyler’ın alter ego’su IGOR ile kendisinin içinde oldukları sorunlu aşk hikayesini anlatıyor. Albüm boyunca komedyen Jerrod Carmichael’ın replikleri hikaye anlatımını yönlendiriyor2. Tyler’ın Helping Hands diye bahsettiği Kanye West, Pharrell, Solange gibi birçok müzisyenin çorbada tuzunun olduğu albümde3 Jack White da son şarkıda gitar çalmıştır fakat Tyler sesini duyamadığı için albümde kredi verilmesini istemediğini belirtmiştir4.

Bu albüm dinledikçe daha da seveceğinizi size hissettiren bir albüm. Uzaktan size doğru gelmekte olan bir silüetin yaklaştıkça belirginleşerek tanıdık gelmeye başlayacağını bilmek gibi.

IGOR sadece bir müzik albümü değil. Şarkıları, sözleri, görselleri, klipleri ile bütün halinde bir sanat projesi.

Referanslar:

1. www.complex.com/music/2019/05/tyler-the-creator-igor-cover-artwork-artist-interviews

2. www.forbes.com/sites/chrislambert/2019/05/21/igor-explained-a-guide-to-the-story-themes-and-devices-of-tyler-the-creators-2019-album/#5e5470c05927

3. twitter.com/tylerthecreator/status/1130168401803042817/photo/1

4. www.youtube.com/watch?v=5pIpVK3Gecg&feature=emb_title

Tags: , , , ,

İlginizi Çekebilir

Müziğe doyuran dizilerde bugün: High Fidelity
BBI Yerli #158 | Şort