Türkçe punk’ın reşat altını Rashit

Oradaydık

“Türkiye punk sahnesinde 25 yılı geride bırakan Rashit, sığınılabilecek daha büyük bir salonun daha geniş bir sahnesi üzerinden herkesi kucaklamak istiyordu.”

Yazı ve videolar: Onursal Yazman

Fotoğraflar: Levan Uzbay (Rashit final fotosu), Merve Makaroni (Rashit performans fotoları), İpek Yılmaz (Saints ‘N’ Sinners ve Sülfür Ensemble), Cem Gaygusuz (Low Sexual Desire)

Geçen kış, ikincisi gerçekleştirilen Laneth Bir Gece’de çalacak gruplar açıklandıktan kısa bir süre sonra, “Telaşa Mahal Yok”u kaydeden Rashit kadrosuyla ilk kez bir araya gelerek grubun konser hazırlığını filme almak üzere Serasker Caddesi 63 numaradaki Vox’a davet edilmiştim.

O gün Kadıköy’deki stüdyoda alınan provanın en yeni figürünün şahsımdan başkası olması beklenemezdi elbette. Ne var ki grup üyelerinden bazıları dile kolay tam 19 yıl sonra ilk kez bir araya geliyordu! Peki, tüm bu “nostalji”ye değecek miydi?

Doksanların başında, Türkiye’de bastırılmış altkültürlerin ürettikleri müzik adına ilklerin yaşandığı dönemde, 1993’te Kadıköy Meydanı’nda kurulmuş bir grup Rashit… Akmar’ı merkez, çevresini de mesken edinerek sayısız demo yayınlayıp elden ele yaydıktan sonra üzerinde bandrol bulunan, yani “yasal yollardan çıkan ilk yerli punk albümü”nü “Telaşa Mahal Yok” adıyla Kod Müzik’ten 1999’da piyasaya sürebilmiş bir grup Rashit…

Sert müzikseverlerin sesi olmak üzere 90’larda fanzin olarak gözünü açan ve 2017’den itibaren yeniden düzenlenmeye başlanan Laneth konserlerinin kendine özgü o “reunion” romantizmi, Rashit ve punk’n’rollcuların yeniden buluşmasına doğru en uygun konsepti sunuyordu kuşkusuz. Nitekim 10 Şubat 2018 gecesi Salon İKSV’de hep bir ağızdan söylenen şarkılar göstermişti ki Rashit’in bu tek konserle yetinmemesi gerekiyordu.

Aylar birbirini kovalıyor, “galiba hiçbir ses çıkmayacak bunlardan” denilmek üzereyken We’re Loud Fest’in 5 Ekim’de verilen ön partisi için bir kez daha toplanacaklar ve bu kez seyirciyle birlikte Muaf Kadıköy’ün sahnesini punk usulü çökerteceklerdi.

Türkiye punk sahnesinde 25 yılı geride bırakan Rashit, sığınılabilecek daha büyük bir salonun daha geniş bir sahnesi üzerinden herkesi kucaklamak istiyordu. Bunun için de IF Performance Hall Beşiktaş çok önceden göze kestirilmiş ve Laneth’teki birleşmeden tam bir yıl sonrasına denk gelecek şekilde 22 Şubat 2019 olarak açıklanmıştı tarih.

We’re Loud Fest’in ön partisinde Rashit ile aynı sahneyi paylaşıp geri dönüş konserini veren Türkiye’nin en eski punk gruplarından Üsküdarlı Low Sexual Desire yine yanlarında olacaktı. Son yılların en heyecan verici sahne şovlarına imza atan doom’n’roll kulvarından Sülfür Ensemble da punk deltasına gürül gürül akacaktı. Beş yıldır yurt içinde tek bir konser vermemiş olan ancak katıldığı uluslararası festivallerde heavy metal bayrağını Türkiye adına dalgalandıran Saints ’N’ Sinners da gecenin “wild card”ını kapmış geliyordu.

“Dinozor”un yaratıcısı Bülent Üstün’ün yanı sıra Aylin Aslım, Özge Fışkın ve Reptilians From Andromeda’dan Aybike Çelik Özbey’in sesleriyle, Athena’dan Turgay Gülaydın ve Manga’dan Özgür Can Öney’in de bagetleriyle katıldığı kutlama gecesinde heyecanını en gizleyemeyen isim Rashit’in “Telaşa Mahal Yok” sonrası döneminin emektar davulcusu Orkun Tunç idi şüphesiz. “Çok Mu Zor”la kapanışı yapılan gecede oluşturulan son karede Gökhan Tunçişler, Bülent Kabaş, Tolga Özbey, Atilla Kırcelli ve Oğuz Taktak ile aile fotoğrafına o da girdi.

Çünkü Rashit, kendisi ve sevenleriyle kucaklaşmak için düzenlemişti kuruluş yıldönümü gecesini.

Ve o sırada dört harika grubun ve sayısız sürprizin ardından bu kez seyirci, “İyi ki doğdun Rashit”i söylemeye başlamıştı bile…

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

BBI Yerli #103 | Stars Like Dust
Shantel: “2006 senesinde İstanbul dünyanın en iyi yeriydi!”

Yazar

Bize Katıl!