Ankaralı doktorlardan tüm yurt personeline açık çağrı

OradaydıkYerli Sahne

Yazı: Onursal Yazman
Kapak: Kaan Koçakoğlu
Fotoğraflar: (1) Seda Açıkoğlu, (2) Dr.Skull, (3) Serkan Tuna

Ülkemizin en eski heavy metal gruplarından Dr.Skull, “25 Yıl Aradan Sonra Tam Kadro Ankara Konseri” sloganıyla 8 Kasım 2019 tarihinde Jolly Joker’da bin 500 biletli hayranıyla buluştuğu geceyi konser filmi olarak hazırlıyor.

16 Mart’ta grubun Instagram hesabından yapılan, Mirage Stüdyoları’nda çekilmiş bir fotoğraf eşliğinde “Yarım kalan bir işimiz vardı da…” mesajlı paylaşımdan sonra dün (31 Mart) konser filmine dair kurgulanmış ilk görüntüler geldi.

Dr.Skull, 60 saniyelik bir teaser sunarken konsere katılanlara yönelik bir de duyuru yaptı:

“8 Kasım 2019 Dr.Skull Ankara konserini sahnenin önünden ya da yanından izleyip cep telefonu veya kamera ile yakın plan görüntü kaydı yaptıysanız, yayımlayacağımız konser videosunda sizin kayıtlarınıza da yer verebiliriz. Konserin tamamı uzaktan ve farklı açılardan kaydedildi. Grup elemanlarının, sizden gelecek kısa yakın çekimleriyle kurguyu tamamlamayı düşünüyoruz. Sizin çektiğiniz video kayıtlarını da kullanmamızı ister ve izin verir iseniz, teknik açıdan uygun görülüp (minimum 1080p) kullanıldığı durumda jenerikte yazılmasını isteyeceğiniz isminiz ile birlikte, şarkı ya da süre kısıtlaması olmaksızın, bize yollayabilirsiniz. Video dosyalarını Google Drive ya da benzeri bir dosya paylaşım sitesine yükleyip linki alperyx@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Teşekkürler.” 

Hacettepeli dört tıp öğrencisi Alper Yarangümeli, Murat Baştepe, Murat Ersöz ve Mustafa Erman‘ın 1985’te Skull adıyla kurduğu, mezuniyetten sonra grubun önüne “Dr.” unvanı ekleyen topluluk art arda çıkardığı üç albümle döneme adeta damgasını vurmuştu. “Wory Zover” (1990) ve “Rools 4 Fools”dan (1992) sonra tamamı Türkçe “Hershey Yolunda!?” (1994) albümünde gruba Kıbrıslı müzisyen Serdar Tuksal dahil olmuştu. Çeyrek asır sonra dahi bu yapıtlar orijinalliklerinden ve dinamizmlerinden hiçbir şey yitirmeden klasik statülerini korumakta.

2016’dan bu yana kendilerine iletilen “tek konserlik de olsa bir reunion” çağrılarına Dr.Skull olumsuz yanıt vermiş, 2017’de Salon İKSV’de düzenlenen “Lanet Bir Gece”nin ilkinde Razor Inc. sahneden “Dr.Razor” adıyla bir “tribute set” çalmıştı. Skull albümlerinin plak ve CD olarak 2019’da basımı ve Hammer Müzik etiketiyle çıkan “Remastered Trilogy” box setinin IF Beşiktaş’ta düzenlenen 24 Ocak 2019 tarihli lansman gecesi ise 8 Kasım 2019 Ankara konserine doğru bir adım daha yaklaşılmasını sağlamıştı.

Laneth Bir Gece konserlerinin 90’lardaki yaratıcısı, Türkiye’nin ilk heavy metal fanzini Laneth‘in kurucusu, Headbang Bookazine‘in genel yayın yönetmeni, Radyo Eksen DJ’lerinden Çağlan Tekil, “Bu konseri yapmak benim zirvem oldu” diye nitelediği 8 Kasım 2019 Dr.Skull buluşmasını şöyle anlatmıştı sosyal medya hesabından:

“Sözün özü, Dr.Skull, kayıtlı döneminden sayarsak 30 yıl sonra bile dinlenebilecek şarkılar yaptı. Günümüz grupları yabancı şirketlerle anlaşıyor olabilir, yurt dışında konserler veriyor da olabilir. Dr.Skull’dan daha fazla konser verdikleri de belli, kayıtlı daha çok albümleri var belki. Ama çoğu başka birine benziyor, kendi özgün soundları yok. Dolayısıyla 30 yılı geçtim belki 10 yıl sonra dinlenmeyecekler bile. Dinlenseler de bu saygınlığa ulaşamayacaklar. Dr.Skull’ın aç yılları bizim şansımız oldu. Eğer imkânları kısıtlı olmasaydı belki de her şey mekanikleşecek, bu kadar tutku dolu çalıp söyleyemeyeceklerdi.

Türk gruplarının bu gerçekle yüzleşmesi lazım. Dr.Skull tutkusu ve konseri onlara yol göstermeli. O konserde olmayanlar çok şey kaçırdı, bir grubum olsa Dr.Skull sevmesem bile o konserde olurdum, ders almak için. Neyi nasıl yaptıklarına bakardım ve insanların onlara bakışlarına.

Ortam fazla kalabalıktı, hava çok sıcaktı. Grup ilk üç parçada soundunu oturtamadı. Peki 1500 kişiden kaçı bunları yazdı? Belki bir elin parmağı kadar kişi. Tüm gruplara bu kadar toleranslı, bu kadar anlayışlı, bu kadar tutku dolu seyirciler dilerim. Bardağın hep dolu tarafını gördüler. Dr.Skull’ı yeniden sahnede görmek her şeyin üstündeydi.

Bu konseri yapmak benim zirvem oldu. Keşke hiç aksaklık yaşanmasaydı:( Hiçbiri grup kaynaklı değildi, Ne kadar profesyonel ve titiz olursanız olun, başkaları işin içindeyse ve işini sizin kadar ciddiye almıyorsa sizin yapacağınız bir şey kalmıyor. Dr.Skull da Dr.Skull seyircisi gibi bardağın dolu tarafını gördü, bunu mesele etmedi.

 
Son olarak; ben organizatör değilim. Sadece hayatım boyunca sevdiğim, tutkunu olduğum gruplara konser yapıyorum. Bu gruplar da hep 80 ve 90’lardan kalma. Zamanında yetersiz ses düzenleriyle, kötü mekanlarda, az insana, beş para almadan çaldılar. Bu konserlerin hemen hepsinde seyirci olarak vardım. Bugün olumsuz şartların hepsini düzgün şekle çevirip onları kendi açımdan onurlandırmaya çalışıyorum.”

Sevgili Çağlan Tekil, 15 Şubat 2020 tarihinde geçirdiği beyin kanaması nedeniyle kaldırıldığı hastanede durumu stabil vaziyette, Skull epiği “Way Home”u yeniden dinleyebilmek için savaşını sürdürüyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Alper Yarangümeli (@dr.skull_official)’in paylaştığı bir gönderi ()

“The Gate of Brandenburg” finali

Ses kaydı ve miks: Ayhan Aydın (Mirage Stüdyoları)

Video edit: Slim Rödrigüez

Kameralar: Onursal Yazman, Gözde Petek Koşmaz, Aydın Yücel Şahin, Cem Devrim Dursun, Slim Rödrigüez

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Can Kazaz’dan müzik sektörü emekçileri için örnek kampanya
Kings of Leon’dan yeni video: “Going Nowhere”

Yazar

Bize Katıl!