BBI Yerli #90 | Renksiz

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Renksiz

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

05.02.2010

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Özlem AKPINAR – Vokal
Arda YİĞİT – Gitar
Göktuğ CANDAN – Bass
Uğur MUTKU – Davul

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Özlem AKPINAR’ın geçmişte Sonus isimli elektronik müzik altyapılı ve Düşsel Melankoli Satırları isimli doom altyapılı projeleri oldu. Ayrıca Let It Flow adlı grubun Meanings albümünde konuk sanatçı olarak yer aldı.
Arda YİĞİT, Anova isimli Ankaralı Hard Rock/Metal grubunun kurucusuydu.

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Indie, Rock

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Redd, Kargo, R.E.M, Şebnem Ferah, Anneke Van Giersbergen, The Civil Wars,

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Ankara: IF, Angel, Dip, Ankara Üniversitesi Şenlikleri
Eskişehir: Zbar, Ares, Eskişehir Üniversite Şenlikleri
İstanbul: Dogzstar, Buddha, 60Metrekare, İTÜ Şenlikleri

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksiler: Çoğu zaman mekanlarda yeterli bilgiye veya tecrübeye sahip tonmaister bulunmuyor. Ayrıca ses sistemlerine yeterince bütçe ayrılmadığını düşünüyoruz.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Organizasyonlarda gruplaşmalar oluştu ki bu çok can sıkıcı. Etkinlikler belli kişilerin ve sanatçıların etrafında dönmeye başladı. Bunun sonucu olarak hem çeşitlilik kalmıyor hem de yeni bir müzik topluğu veya sanatçı kendini tanıtmak için yeni mecra bulmakta zorlanıyor. Organizatörlerin bu anlamda biraz ülke müziğinin geleceğini düşünerek davranmalarını bekliyoruz.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Konserlerimizde çok çeşitli kitlelerden dinleyicilerimizle buluşuyoruz. Lise ve üniversite öğrencileri de oluyor, çalışan genç ve orta yaşlı kesim de. Ama genel bir çerçeve çizmek istersek günlük hayatında müzik dinleyen, müziğe zaman ayıran ve önemseyen, gerçekten kaliteli müzik arayışında olan kitleler konserlerimize geliyor diyebiliriz. Konser sonrası gelen tepkiler de çok güzel. Seyirciyle farklı bir bağ kurduğumuzu söylüyorlar. İlk kez dinlemeye gelen bir çok kişi bize sonraki konserlerden nasıl haberdar olabileceklerini soruyor. Bunu duymak çok güzel.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Eğer bir yardım konseri veya özel bir organizasyon değilse mutlaka ücret alıyoruz. Aldığımız ücreti de müziğimizi devam ettirmek ve daha iyilerini yapmak için kullanacağımızdan içimiz rahat. Ücret yanında bize sağlanan haklar sahne aldığımız yerin mental ve teknik yapısına göre değişmekle birlikte genellikle yetersiz kalıyor.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

5 Kasım 2018 tarihinde “Yenilensin” isimli ilk teklimizi Sarı Ev Müzik Yapım etiketiyle yayınladık. Uzun zamandır konserlerimizde çaldığımız ve kitlemiz tarafından bilinen bir şarkıdır. Bazı şarkılar kaderini kendisi çizer, yayınlanmak ister, kendi yolunu yapar. “Yenilensin” de öyle bir şarkıydı. Bunun dışında albüm hazırlığı içerisindeyiz. Elimizde yayınlanmak için sabırsızlanan bir defter dolusu şarkı daha var.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Müziğimizde deneyselliğe açığız ancak gitar altyapısı üzerine kurulu şarkılar yapıyoruz. Şarkıya istediğini vermek gerektiği düşünüyoruz. Bu sebeple eğer bir şarkı synth veya elektronik enstrumanlar istiyorsa şarkıya onu vermeye çalışıyoruz. Duygu ve ambiyans bizim önceliğimiz.

Şarkı sözlerimiz genellikle bireysel ya da toplumsal sorunları konu alıyor. Değişen yaşam biçimlerimizin bizde bir yabancılaşma duygusu yarattığını ve çıkış yolunu kendi içimizde aramak zorunda olduğumuzu düşünüyoruz. Şarkılarımız da işte bu duygu durumlarından ve düşüncelerden besleniyor.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Günümüzde uyarlama eser, yeni bir grubun kendini duyurmak için zorunluluğu haline gelmiş durumda. Bu konuda çok katı değiliz, elbette uyarlamalar yapılmalı. Batı müziğiyle kıyaslandığında tek sesli olması ile eleştirilen Anadolu Müziğinin bu uyarlamalar sayesinde çok sesliliğe kavuşması ve tarzların birbiri ile iletişime girmesi mutluluk verici bile denilebilir. Ancak bunu yaparken samimi olmak gerek. Eğer “kendimi duyurmak için bunu yapmak zorundayım” diyor ve bu sebeple uyarlama yapıyorsanız samimi duyulmamak gibi bir riski göze alıyorsunuz demektir.

Ayrıca eğer yerli gruplar uyarlama yapmadan kendini duyurmakta zorlanıyorsa bu, ülkemizdeki dinleyicilerin de yeniliğe açık olmadığı veya hiç değilse mesafeli yaklaştığı gibi bir fikri doğuruyor. Bunu el birliğiyle aşmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kayıtlarımızı, birçok başarılı sanatçı ve grubun albümlerine imza atmış olan İstanbul’un en köklü kayıt stüdyolarından Stüdyo 18’de gerçekleştirdik.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Öncelikle ufak çaplı bir ev stüdyosu kurmakla işe başladık. Bu sayede fikirlerimizi veya bestelerimizi ortaya çıktığı anda kaydetme ve bu kayıtlar üzerinde yeni fikirler üretme imkanımız oluyor. Şarkılar belli bir olgunluğa eriştiğinde taslak kaydımızı alıp profesyonel kayıt stüdyosunun kapısını çalıyoruz. Biz bu konuda çok şanslıyız ki Stüdyo 18 ekibi ve Levent Büyük gibi bir ustayla çalışıyoruz. Burada bu konuda tecrübeli uzman kişilerle birlikte kayıt tekniği ve enstrumanlar üzerine yeniden kafa yorup her şey içimize sindiği anda kayda başlıyoruz. Kayıt süreci çok keyifli geçiyor. Şarkılar kayıt esnasında bir çok şey kazanabiliyor veya fazlalıklarından arınabiliyor. Bunu deneyimlemek bizim için heyecan verici. Ancak “bir şarkı bitti” demek genellikle insanların tahmin ettiğinden çok daha uzun bir süreç istiyor.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Levent Büyük ile çalışıyoruz. Kendisi hem vizyonu hem de tecrübesiyle bizim her zaman şarkılarımızı gönül rahatlığıyla emanet ettiğimiz bir üstat.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Provalarımız için ev-stüdyomuzu ve profesyonel prova stüdyolarını kullanıyoruz. Ev stüdyomuz bize her an çalışma imkanı sunuyor.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Eserlerimizi Spotify, Apple Music, Fizy, Deezer, Amazon gibi her türlü dijital müzik platformlarında yayınlıyoruz. SoundCloud gibi platformlar eğer telif kaygısı yoksa yeni bir grubun kendini dinletmesi ve dinleyici tepkilerini ölçmesi açısından çok faydalı. Bu anlamda -eskiler bilir- MySpace de çok önemli bir platformdu ancak zamanla ortadan kayboldu. Umarız SoundCloud da aynı sonla karşılaşmaz. Bu tarz platformlar bizce çok önemli.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Renksiz olarak belli bir kalitede ve tarzlar arası geçişkenliği olan bir müzik yapıyoruz. Bu anlamda doğru yolda olduğumuza inanıyoruz. Bir tarza bağımlı olmamak kitlede böyle bir beklenti oluşturmamak özgür hissettiriyor. Bizim gibi meselelere kafa yoran herkesin müziğimizde kendilerini bulabileceğini düşünüyoruz.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kısa vadede yayınladığımız “Yenilensin” adındaki tekliyi olabildiğince dünleyiciyle buluşturmak istiyoruz. Daha sonra sırada, kaydı mix ve mastering çalışmaları tamamlanmış yayınlamaya hazır bir şarkımız daha var. Bu şarkılar ile ilgili çalışmalarımız biter bitmez konser ve eşzamanlı olarak albüm çalışmalarına başlamayı düşünüyoruz.

Uzun vadede en büyük hedefimiz iyi müzik yapmak ve bunu hayatımız boyunca yapmak. Bizim için en temel hedef bu. Bunu başardığımız sürece müziğimizin bir şekilde yerini bulacağına inancımız tam.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Basılı müzik yayınlarının yok denecek kadar azaldığını hep birlikte deneyimliyoruz. Bu aslında tüm basın dalları için kaçınılmaz bir gelişme. Dijital basının da ilerleyen zamanlarda buna zıt olarak daha da yükseleceğini ve internet etkisiyle de giderek özgürleşeceğini düşünüyoruz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Tüm dijital müzik platformlarında bizi Renksiz olarak bulabilir ve dinleyebilirsiniz.

Ayrıca;
Web: www.renksiz.info
e-Mail: renksiz.band@gmail.com
Facebook: facebook.com/renksizonline
Instagram: instagram.com/renksizonline
Twitter: twitter.com/renksizonline
Youtube: youtube.com/renksiz

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Dinleyicilerimiz bize tüm sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilir.

Menajerlik ve tüm organizasyonlar için:
Tolga AKSU: 05079472910

– – –

Müzik grubunuzla Bir Baba Indie – Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Bir Baba Indie ile Başköşe #2 – Can Kazaz
10 Soru 1 Playlist | Nilipek.

Yazar

Bize Katıl!