ALBÜM | Athena – “Altüst”

Sanatçı İncelemeleri

Konuk Yazar: Eren Karacaoğlu

Athena, 8. stüdyo albümü “ALTÜST”ü yayımladı. One Last Breath albümüne zor ulaşıldığı için, 7. Albüm olarak söz ediliyor bu albümden ama Athena’yı sevenler için One Last Breath’in yerinin de özel olduğunu düşünüyorum. Altüst, Pis’ten 4 yıl sonra yine Pasaj Müzik‘ten ve Mike Nielsen prodüktörlüğünde piyasaya çıktı. Şarkılar canlı olarak Fade Out Stüdyoları’nda kaydedildi. Albümde 13 şarkı var. Athena albümlerinde her zaman başıma gelen“dinledikçe güzelleşme” durumunu bu albümde de yaşıyorum.

“Davet” isimli şarkıyla başlıyor Altüst. Geleneği sürdürüp, en çok dinlenecek şarkıyı birinci sıraya yerleştirecek olursak Davet biraz daha arka sıralarda yer alabilir bana göre. Albümün ilk klibi -daha önce bir cep telefonu şirketinin reklamında kullanılan- Kafama Göre isimli şarkıya çekilecek. Altüst’te en çok dikkatimi çeken müzikal değişiklik, -her ne kadar Hakan’ın aklımıza kazınan sololarından bizi mahrum edecek olsa da- gitarların biraz geri çekilerek, Mehmet Emre Ataker’in çaldığı klavye ve synthesizerın kanatlardan etkili ataklarla gelmesi oldu. Türk Rock müziğinde klavyenin aktif hale getirilmesi, bana göre son zamanlardaki en güzel müzikal dönüşüm. İcra edilen müziği çok daha doygun ve keyifli hale getiriyor. Albümü sırayala dinlediğinizde bir adım öne çıkacak ilk şarkı Yamyam Zurna olacak. Athena’nın Ska’dan biraz uzaklaşıp yakın akrabası Reggae’ye dokunduğu şarkı Yamyam Zurna. Reggae’nin altından başarılı kalkmış Athena bu şarkıda.

Ses Etme’de hissettiğim güzel bir Flört bestesi tınıları, acaba şarkının devamında Ozan Kotra da güzel sesiyle girer mi diye beklememe sebep olduğunu da söyleyebilirim bazı şarkılarda. Birkaç şarkıda özellkle Yaşar Kurt ve Ozan Kotra sesleri kafamdaydı hep. İyi olurdu böyle düetler…

Derken; isminden çok daha güzel bir Athena şarkısı geliyor karşınıza; “Yapma Be Kanka”. Athena’yı yakından dinleyenler iyi bilir ki; abilerimiz “slow” şarkılarda çok başka başarılıdırlar. Bu albümde de Athena güzel “slow”ları için 7 numaralı “Yapma Be Kanka” ve 10 numaralı “Bu Adam Fezadan” ile irtibat kurabilirsiniz.

Albümün sonlarına doğru yaklaşırken hala karşımıza Ozan Kotra veya Yaşar Kurt çıkmasa da, Mazhar Alanson’la karşılaşıyoruz. Mazhar ve Fuat’ın 1974 yılında, Özkan henüz grupta değilken kaydettikleri “Adımız Miskindir Bizim” isimli bir besteleri var. Sözleri Yunus Emre’nin şiirinden alınıyor ve Türküz Türkü Çağırırız albümünde seslendiriliyor. Bu albümde de şarkıyı Gökhan Özoğuz ve Mazhar Alanson birlikte tekrar seslendiriyorlar. Şahsi fikrim; 80’ler öncesi Türkiye daha temizmiş.

“Bela” isimli şarkının en güzel bölümü ise Gökhan’ın kızının, şarkının “önsöz”ünde yer alması olabilir. Altüst’deki şarkı sözlerinde, ağırlıklı ve diğer Athena albümlerindekinden daha fazla “Tek Başına” kalmış, insanlara uyum sağlayamamış, terk eden/edilen, hayal kırıklığı içerisinde hayatını devam ettiren bir adam profili gözümde canlanıyor ve stüdyodaki doğaçlamalardan çok beste çıkmış hissi uyanıyor bende.

Albümün en başarılı bölümlerinden biri ise fotoğrafları. Kapakta renk karşıtlığının bana göre çok başarılı kullanıldığı dev bir dönme dolap var. Bu fotoğraf Emir Sarısaç tarafından Gürcistan’da çekilmiş. Albümü açtığınızda ise sözlerin yazılı olduğu kağıdın arkasında, poster şeklinde, tahminimce Poyrazköy’den çekilmiş bir 3. köprü fotoğrafı var. Yok edilmiş tüm o ağaçları ezerek yükselmiş fakat birleşememiş iki büyük köprü ayağı ve iki ayağın arasında üzgün olduklarını düşündüğüm grup elemanları var. Bir katliam sonrası çaresizlik ve sanatı net görebiliyoruz bu fotoğrafta. Ya da ben görmek istediğimi gördüm.

Gökhan’ın Acun’la çalışmaya başlaması Athena’yla ilgisiz bir durum olsa da grubun ve Gökhan’ın tanınmasında yükselişe neden oldu kuşkusuz. Albüm belki bu sebeplerle daha çok insana ulaşacak ama atlanmaması gerekne bir durum var. Athena bu işi gerçekten iyi yapıyor. Gökhan Özoğuz’u uzun süre Türkiye’deki en iyi söz yazarlarından biri olarak tanımladım. Türkiye’deki müzisyenlerden de bir “rüya grup” oluşturacak olsam, bugüne kadarki Athena elemanlarından birkaç kişi kesinlikle içinde olurdu. Bu yüzden insanları severken/sevmezken medyanın veya toplumun getirmiş olduğu filtrelerden, “efendi çocuk”lardan ziyade kendi tecihlerinizle benimserseniz hem o insanları hak ettiği yere koyar, hem de o insanlarla daha uzun vakit geçirmiş olursunuz. Evde de uygulayabileceğimiz güzel bir diyet.

Albümdeki tüm söz ve besteler belirtilenler hariç, Gökhan Özoğuz ve Hakan Özoğuz’a aittir.

ATHENA

Vokal: Gökhan Özoğuz
Gitar: Hakan Özoğuz
Bas Gitar: Umut Arabacı
Davul: Sinan Tınar
Klavye: Mehmet Emre Ataker

ALTÜST

1. Davet
2. Kafama Göre
3. Üç Lira Bir Anahtar
4. Kaçak
5. Yamyam Zurna
6. Ses Etme
7. Yapma Be Kanka
8. Kalem
9. Parçalanıyoruz
10. Bu Adam Fezadan
11. Tek Başına
12. Adımız Miskindir Bizim
13. Bela
Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

VİDEO | Blonde Redhead’den yeni klip: “The One I Love”
Elif Çağlar Muslu’nun albüm kampanyası üzerine bir eleştiri

Yazar

Bize Katıl!