Coldplay ve A Head Full Of Dreams’e Dair

İncelemeSanatçı İncelemeleri

İlk albümleri Parachutes yayımlandığından beri 16 yıl geçmiş. 16 yılda Coldplay küresel ölçekte kabul gören bir grup haline geldi. Grammy‘den MTV’ye pek çok müzik ödülünü kazanmış dünya çapında 70 milyondan fazla albüm satmış bir İngiliz grubundan bahsediyoruz; The scientist, Trouble, Speed of Sound, Viva la Vida, Paradise vs. gibi pek çok hit. Alternatif rock veya post brit-pop sularda girdiği müzikal yolculuğuna elektro-pop sularda devam ediyor. Aslında grubun tarzını illa kategorize etmek yersiz, diledikleri gibi müzik yapıyorlar.

Debut albümdeki ilk single “Yellow” da kumsaldaki ergen ve sivilceli frontmanden bugüne Chris Martin büyüdü, gelişti, popülerleşti, paralel olarak grubu da. Bu gelişimi hem müzikal olarak hem de hayat tecrübesi olarak görebiliriz. Bugün orta yaşlarındalar ve arayışları sürüyor. Bir önceki albümleri 2014 çıkışlı “Ghost Stories”, Coldplay diskografisi içinde en zayıf halka olarak görülebilir, beklentilerin uzağında kalmış olabilir zira tarz olarak öncüllerinden ayrı yerde duran daha elektronik ve daha ağır ilerleyen bir yapıdaydı. Bir bakıma Chris Martin’in solo albümü hissiyatı verdi dinleyicilere. Albüm yapısına hiç uymayan ve diğer şarkılar arasında eğreti duran, muhtemelen prodüktör yönlendirmesiyle single olarak servis edilen “A Sky Full of Stars” ise Coldplay fanlarına soğuk duş etkisi yaratmış bir pop disko şarkısıydı. REM’in Reveal albümündeki “Imitation of Life” işlevselliği görmekteydi. Bunda şaşılacak bir şey yok Coldplay müziği son yıllarda içerisinde gittikçe elektronik pop öğeler barındırıyor, yetmiyor popüler figürler de albümde yer alıyor. Bakınız Rihanna, Beyonce, vs… Acaba Coldplay‘de U2’nun pop albümünde düştüğü ruh haline mi düştü dersiniz? Chris Martin eşi Gwyneth Patrow’dan ayrıldıktan sonra epey farklı ruh hallerine düştüğü kesin. Yeni albüm çalışmalarında tanıdık bir isim “Mevlana” da huzuru bulması bunun en canlı örneği.

Yeni albüm “A Head Full Of Dreams” e dönersek grup öncelikle kaliteli pop müzik vaat ettiği söylenebilir. Albümün prodüksiyonu son dönemde pop müziği etkisi altına alan İskandinav Stargate ekibine ait. Stargate gruba ve albüme çeşitli zenginlikler katmış. Albüme Noel Gallagher, Beyonce,  Tove LoKhatia Buniatishvili, Merry Clayton hatta Barack Obama bile destek vermiş. Pop, rock, R&B etkileri hakim albümde. Şarkı sözlerindeyse melekler ve mucizeler yer alıyor. Felsefe olarak da “Hayatın muhteşem çılgınca dizayn edilmiş bir yer” olduğu benimsenmiş. İlk single “Adventure Of A Lifetime” hareketli cıvıl cıvıl yapısıyla sizi içine alıyor. İkinci single “Birds” de radio friendly bir şarkı ve aynı canlılığı hissetmek mümkün, sanki bize yazı müjdeliyor. “Everglow” sözlerinin derinliği ile favorilerimden. Beyonce destekli “Hymn For The Weekend” yine ön plana çıkan bir şarkı. Tove lo ile düet “Fun” da oldukça naif. “Army Of One” ve “Colour Spectrum” da bir Coldplay albümü dinlediğinizi hissettiren iyi şarkılar.

Son tahlilde “A Head Full Of Dreams” genel olarak Coldplay sevenleri memnun edecek, erken dönem – muhafazakar Coldplay seven kitleye eski günleri özletecek, grubun dünyadaki popülaritesini sürdürecek, diskografide en iyilerden biri olmasa da ortalamanın üzerinde bir albüm. Asıl soru bundan sonra ne yapacakları? Çünkü Coldplay gittkçe bir pop grubu haline dönüşüyor. Elbette bahsettiğimiz boyband hali değil… Ancak Chris Martin için bu albüm bişeylerin tamamlanması anlamına geliyor. Belki de son Coldplay albümü….

Renkler, pozitif hisler, yükselme… Chris Martin üzerindeki ölü toprağı atmış gözüküyor, peki ya Coldplay?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Riverside Gitaristi Piotr Grudziński Hayatını Kaybetti!
ALBÜM | Suede – “Night Thoughts”

Yazar

Bize Katıl!