2010’lardan Albümler #46

Albüm İncelemeleri

Modern Müzik Tarihinden 250 Albüm kitabıyla 19. yüzyıl sonundan günümüze kadar gelen süreçte modern müziğin öyküsünü, albümlerden örneklerle okuyucuya sunan müzisyen ve müzik yazarı Mustafa Şardan, 2010-2019 yılları arasında yayınlanmış hip-hop’tan punk’a, elektronikten indie’ye farklı türleri içinde barındıran, unutulmayan albümleri birbabaindie.com okuyucuları için derliyor.

Her çarşamba, 2010’lardan Albümler ismiyle yayınlanan seride ilk albüm incelemesi 2010-2015, ikinci inceleme ise 2015-2019 yılları arasında yayınlanmış albümler arasından seçiliyor.


WAVVES – KING OF THE BEACH (13 TEMMUZ 2010)

Albüm kapak çalışması: Kelly Seagraves ve Margaret Graves’e aittir1. Resmi çizilen kedi gruptan Nathan Williams’ın kedisidir2.

İlk iki albümüyle lo-fi ve noise’un şatafatlı dünyasına dalan California’dan garage punk üçlüsü Wavves, üçüncü albümü King of the Beach ile surf, indie ve saykedelia’yı işin içine sokarak güneşin üzerimizdeki deniz tuzunu parlattığındaki ferahlık hissini ve deniz tuzunun da genzimizi yaktığındaki acı tatlı duyguyu aynı anda veriyor. Bu tanımlardan ve piyasaya çıkış tarihinden yola çıkarak albümün tam bir yaz albümü olduğu kolaylıkla iddia edilebilir fakat aynı zamanda eğlenceli, enerjik ve optimist havasıyla soğuk günlerin geride bırakıldığı bahar dönemine giriş modu taşıdığı da gayet söylenebilir.

Pop ile punk’ın ortasında harika bir denge kuran fakat pop-punk olmayan bu albüm, üzerinde çok fazla konuşamadığınız, sadece beyninizde oluşan <çok güzel> kutucuğuyla her anın keyfini çıkardığınız albümlerden. Gürültünün içine yerleştirilen bu müthiş yazılmış hit şarkılar, kendini saykedelik katmanlar ve karışık ses süzmeleri içine hapsederek, mükemmelliği sizle arasına bir miktar mesafe koyarak deneyimlemenizi istiyor. Prodüktörlüğünü – Modest Mouse’ın albümlerini de kaydeden – Dennis Herring’in yaptığı albüm için Nathan Williams, tamamen farklı bir şey yapmayı istediğinden ve bu amaçla stüdyoya girmese de tek isteğinin yapabilecekleri en iyi albümü yapmak olduğundan söz etmekte. Ona göre çoğu müzisyen insanların sevdiği şekilde devam etmeyi tercih ediyor fakat bu hayli sıkıcı3.

Plajda öğle güneşinin dik dik baktığı saatlerin en ideal eşlikçisi bu albüm, güneşli bir bahar günü esen serin rüzgarları da ısıtan bir etkiye sahip. Barındırdığı çeşit çeşit sos ve kokularla, ağza takılıp gitmek bilmeyen melodileri kışçı bir post punk’ı veya black metalci’yi bile güzel havaların bağımlısı yapacak güçte.

Referanslar:

1. https://www.discogs.com/Wavves-King-Of-The-Beach/release/2386283

2. https://exclaim.ca/music/article/best_coast_explain_influence_of_snacks_cat

3. https://pitchfork.com/news/38682-wavves-nathan-williams-talks-new-album-king-of-the-beach/


HER’S – SONGS OF HER’S (12 MAYIS 2017)

Albüm kapak çalışması: Kimin tasarımı olduğuna dair bilgi bulunmamaktadır. Grubun bir üyesi veya plak şirketi Heist Or Hit Records tarafından yapılmış olması mümkün.

Liverpool’dan indie pop/rock ikilisi Her’s, debut’su Songs of Her’s ile indie dünyasının umut vaad eden isimleri arasına kolaylıkla girmişti. Indie müziğin düşüşe geçtiği bir dönemde, indie’nin yukarıdan aşağı doğru ilerleyen yürüyen merdivenlerini tersine çıkan bir gruptu adeta. Bu çıkış maalesef Arizona’da meydana gelen trajik bir hadise ile son buldu. Grubun ABD turu sırasında, 27 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen trafik kazası sonucunda 20’lerinin ortasındaki gitar/vokal Stephen Fitzpatrick ve bas/vokal Audun Laading ile tur menajerleri Trevor Engelbrektson hayatını kaybetti ve grup geriye artık dinlemekten korkulan şarkılarını bıraktı. Bazı şarkıları insan dinlemeye korkar çünkü karşılaşacağı kusursuz duygusallığa hazır hissetmez, kendini korumaya alır. Her’s’ün buruk, hafif hareketli ve naif şarkıları acı bir gerçeklikle birleşince işte böyle bir etki doğurdu fakat bu muhtemelen grubun dinleyicilerinden isteyeceği son şey olurdu. Şu an bir şekilde dünya ile bağlantıya geçip röportaj yapabilseler söyleyecekleri şey bizi korkarak değil neşe ile dinleyin demek olurdu.

Dalgalı gitarları ve yumuşak tınılarıyla müziğinde bazen romantizmi, bazen kasveti bazen de eğlenceyi hakim kılan grup, slacker rock’tan bedroom pop’a uzanan bir çizgi üstünde dinleyiciyi samimiyet ve doğallıkla tavlamakta. Grup 2019’da gerçekleştirilen bir röportajda grubun bir tür kaçış olduğundan söz etmekte ve bu kaçıştan it’s zoning out to dreamy love songs or entering some kind of fantasy world diye bahsetmekte1.

Grubun dünyadan ayrılışının 2. yıl dönümünde yazdığım bu yazıyı siz de What Once Was performanslarıyla noktalayabilirsiniz2.

Huzur içinde uyumaları dileğiyle.

Referanslar:

1. https://wnur.org/in-memoriam-a-conversation-with-hers/

2. https://www.youtube.com/watch?v=O-B-BBwfAWU

Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Alternatif sahnenin yeni ismi Alper Kayihan’dan yeni video: “Yıldızlara”
Angel Olsen’dan yeni bir box-set geliyor