2010’lardan Albümler #25

Albüm İncelemeleri

Modern Müzik Tarihinden 250 Albüm kitabıyla 19. yüzyıl sonundan günümüze kadar gelen süreçte modern müziğin öyküsünü, albümlerden örneklerle okuyucuya sunan müzisyen ve müzik yazarı Mustafa Şardan, 2010-2019 yılları arasında yayınlanmış hip-hop’tan punk’a, elektronikten indie’ye farklı türleri içinde barındıran, unutulmayan albümleri birbabaindie.com okuyucuları için derliyor.

Her çarşamba, 2010’lardan Albümler ismiyle yayınlanan seride ilk albüm incelemesi 2010-2015, ikinci inceleme ise 2015-2019 yılları arasında yayınlanmış albümler arasından seçiliyor.


tricot – T H E (2 EKİM 2013)

Albüm kapak çalışması: Fotoğraflar Keita Nakada’ya, tasarım ise Masaru Nakagawa’ya aittir1.

Finansal sebeplerden gitmeye çekinilen ve henüz çok taze vize uygulamasıyla gitme motivasyonunu daha da düşüren Japonya’nın Kyoto kentinten tricot, benim 2020 model aşırı lüks son albümleri Makkuro ile varlığından haberdar olduğum ve kısa sürede dünyanın en başarılı math rock gruplarından olduğunu idrak ettiğim bir oluşum. Fakat tricot’un tuzağına düşüren şey youtube’daki konser videoları. Muazzam performans sergiliyorlar ve seyircilerle empati kurduğumda güzel bir detay daha var: Hiç kimsede telefon yok çünkü vokal/gitar Ikkyu Nakajima konserlerde fotoğraf ve video çekmenin yasak olduğunu belirtiyor2.

Avrupa ve Kuzey Amerika’da birçok festivalde çalan grup, ilk albümleri T H E ile math rock’ın geometrik karmaşasını, punk’ın agresifliğini/hızını ve alternative rock’ın naifliğini birleştiriyor. Kompleks ve sert bestelerin üzerine eklenen pürüzsüz ve gökyüzü maviliğinde ferah vokaller kusursuz bir tezatlık ve sonuç olarak denge yaratmış. Bu açılardan grup ne kadar math-rock diye anılsa ve Battles, Don Caballero, Hella2 gibi grupları etkilenim noktalarından saysa da kendilerine göre onlar sadece rock hatta jumbled rock3. İlk önce beste üzerine yoğunlaşan (buna kimse şaşırmaz sanırım) ve sonra üzerine sözleri eklediklerini belirten grup, albümde kendi kişisel tecrübelerinden portakal suyuna alternatif isimler bulmalarına kadar çok farklı konularda sözler yazmışlar. Açıkçası Japonca sözlerin anlaşılmaması bir eksiklik yaratmıyor çünkü ustalıkla kurgulanmış beste yapıları ve Nakajima’nın meleksi sesi zaten bir de sözlerin neden bahsettiğine alan bırakmıyor.

Sinir bozucu bir klişeleştirme olacak ama görünüşe göre Uzak Doğulular sadece matematiğin kendisinde değil rock’ında da iyi.

Referanslar:

1. https://www.discogs.com/tricot-T-H-E/release/5286080

2. https://www.nme.com/blogs/nme-radar/meet-japanese-rock-three-piece-tricot-and-watch-their-stylish-new-video-for-e-18213

3. https://japanvibe.net/jumbled-rock-diversity-an-interview-with-tricot-2016-03/

4 https://www.thefader.com/2015/10/24/tricot-gen-f-interview


AGAINST ALL LOGIC  –  2012 – 2017 (17 ŞUBAT 2018)

Albüm kapak çalışması: Jena Myung’a aittir1.

2020’nin belki de en iyi albümü Cenizas’ı yayınlayan ve öncesinde de Space Is Only Noise başta olmak üzere birbirinden leziz solo albümleri ve Darkside gibi projeleriyle 2010’lara damga vuran Şili asıllı Amerikalı müzisyen Nicolas Jaar, ben bir işin içindeysem kaliteli ve heyecan vericidir ve bunu beğeneceksin demektir formülünü bir kez daha doğruladığı solo albümünü bu kez Against All Logic adı altında yayınlayarak ilk AAL albümüne imza atıyor. Jaar’ın gerçekten de on parmağında on marifet var. Kendi adıyla çıkardığı albümlerde ruhun derinliklerindeki gizemleri bulmaya çalışırken, Darkside ile karanlıkta huzurla oturmayı öğretebiliyordu. AAL ile öğreniyorum ki bir de deep house’ın biraz hareket ettiren, biraz gevşeten halini üstün beceriyle sergileyebiliyor.

1 saat 6 dakikalık 2012-2017 albümü en basit tabirle muazzam dans parçalarıyla bezeli. Albümün adından tahmin edilebileceği üzere Jaar’ın beş yıllık bir dönemde yaptığı house etkisi baskın parçaları içeriyor. Grupların veya müzisyenlerin iki yılda bir albüm yapıp 40 dakikalık materyal sundukları düşünüldüğünde, Jaar sanki bu beş yıllık dönemde aslında üç albüm yayınlayıp en iyi şarkıları 2012-2017 başlığı altında toplamış gibi. Earworm özelliğindeki şarkılar bir araya gelip best of albüm yaratmışlar desem abartmış olmam. Soul ve dans çerçevesinde vokal sample’ları, funky rifler, çeşitli ses efektleri, denemeler ve albümden favorim olan peşinden sürükleten görkemli synth’leri ile yeme de yanında yat dedirten cinsten bir çalışma.

Dans etmek için illa festivallere veya mekanlara ihtiyaç olmadığını gösteren Against All Logic, araba kullanırken veya kanepede uzanırken bile beyninin içinde dans ederek eğlenebileceğini söylüyor.

Referanslar:

1. https://walkerart.org/magazine/uncovered-001-young-fathers-against-all-logic-total-control

Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Stevie Wonder yeni label’ıyla iki yeni parçasını yayınladı
John Frusciante’nin Maya albümünden yeni teklisi yayında