BBI YERLİ #46 | “YÜRÜME MESAFESİ”

BBI Yerli


Projenizin adı nedir?

Yürüme Mesafesi

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

07.07.2016

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Antalya

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Tanju Duran – Gitar, Vokal
Niyazi Türkyılmaz – Bas Gitar

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Indie, Rock

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Son Feci Bisiklet, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Yok Öyle Kararlı Şeyler…

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Henüz bir yerde sahne almış değiliz. Yaptığımız besteleri ev ortamında kayıt ettik. Şu an 4 tane oldu. Kısa bir süre sonra umuyoruz ki sahneler de başlayacaktır.  

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

İlk 3 şarkıyı “Dudakları Güzel Kadın” ismiyle albüm olarak 2016 Kasım ayında yayınladık. 2017 Ocak’ta ise “Yoruldum” adlı bir single yayınladık.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Ölüm, hüzün, umutsuzluk gibi konulardan bahsediyoruz.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kendi eserlerini dinletememe ya da sahne verilmeme endişesinden değil grup sevdiği için, sevdiği şarkıları kendi sesiyle söylemeli bazen. Tabii eğer söylemezse de bu onların kararı olacaktır ama biz sahne esnasında sevdiğimiz şarkıları çalar ve söyleriz diye düşünüyorum zaman zaman. Sahne verilmeme ve ya kendi eserlerini dinletememe gibi endişeler yüzünden farklı şeylere yöneliyorsanız bir miktar taviz veriyorsunuz samimiyetinizden ve ya müzik yapmaktaki misyonunuzdan.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Bir arkadaşımızın evinde, odasında kurduğu (ve ya kurmaya çalıştığı) stüdyoda.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Arkadaşım müzik öğretmeni. Evli ve küçük bir çocuğu var. Evinde bir odaya da kendi imkanlarıyla küçük bir stüdyo yaptı. Her zaman müsait olmuyor maalesef. Kimi zaman misafirler oluyor, kimi zamansa çocuğu hastaneye götürüyor. Belli bi zaman kararlaştırıyoruz (ki büyük ihtimal planda olmayan işler devreye girer ve bu zaman ertelenir) ve o zaman gitarları alıp gidiyoruz.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Miks ve mastering’i home stüdyosu olan arkadaşımla beraber yapıyoruz. O teknik olarak daha fazla şey biliyor bu konuda. Ama tabii kendisinin enstrümanı bağlama, biz ise farklı bir müziği icra ediyoruz. Anlatmaya çalıştığımız şeylerde zorlandığımız oluyor elbette. En büyük problem ise istediğimiz gitar tonlarını tam  olarak bulamamız. Elimizde iyi bir processor’ümüz de yok şu anlık. (Henüz alamadık ama kısa bir sürede alacağız diye umuyorum)

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Evde çalışıyoruz. Kendi odalarımız var.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Soundcloud, Youtube, Facebook, Twitter… Ayrıca online bir sözleşme yaptık bir şirketle ve bu şirket Spotify, iTunes gibi platformlara şarkıları dağıtıyor. Umuyorum birkaç farklı kişiye de bu sayede sesimizi duyurabiliyoruzdur. Gördüğümüz kadarıyla Youtube, Facebook gibi platformlarda eğer bir miktar gücünüz yoksa kimseye ulaşamıyorsunuz maalesef. Kayıtlarınızı siz ve arkadaşlarınız dinliyor sadece. En azından bizimkisi öyle oluyor gibi şimdilik.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Not defterimizde biriken sözleri, yarım yamalak yapılan besteleri düzenliyor ve kayıt ediyoruz ve dinlerken “bizden” bişeyler dinlediğimizi hissediyoruz. Bu sanırım en güzeli. Ama ekipman yetersizliği, İyi bir stüdyoda kayıtlarınızı gerçekleştirmiyor olmanız ve miks, mastering aşamasını işinin ehli insanlarla yapmıyor olmanız ise tam olarak kafanızdakini yansıtamamanıza sebep oluyor. 

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kısa vadeli plan; daimi bir davulcu bulup birkaç mekanda sahne almak denilebilir. Uzun vadede ise umuyorum ki kayıtlarımız çok daha fazla insana ulaşır ve bir miktar hislerimizi paylaşan insanlardan geri dönüşler almak çok güzel olur.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Müzik yarışmaları hakkında bir şey düşünmedik. Bilmiyorum. Hayır herhangi bi yarışmaya katılmadık.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Müzik basınının bizden haberi yok. Bizi bilmiyorlar. Yeni sesler keşfetmek için, müzik dünyasında ne gibi şeyler olduğunu öğrenmek için güzel elbette.

Sırasıyla, Dinleyici – Mekanlar – Organizatörler – Müzisyenler ve Diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyici bizce aramalı. Kendi hislerine, düşüncelerine tercüman olmuş, dünyanın başka bir ucunda da olsa müzisyenler vardır mutlaka. Dinleyicinin, Yeni bir şey söyleyen ve ve ya his olarak samimi şarkıları dinlemesini isteriz.
Mekanlar konusunda, etrafta bir hayli duyuyoruz. Mekan sahipleri en az şu kadar insan getirirseniz sizi çıkartırız sahneye diyorlarmış ya da gittiğiniz zaman Facebook’ta grubunuzun sayfasının kaç beğenisi var diye soruyolarmış. Eğer böyleyseniz böyle olmayın diyelim onlara.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Birimiz yüksek lisans yapıyor, tez aşamasında. Onun dışında okulu bitirmiş, bir miktar aylak insanlarız. Okuyoruz, müzik yapıyoruz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

facebook.com/yurumemesafesi

youtube.com/channel/UCTML

twitter.com/mesafesi

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

mesafesi@mail.com adresine e-mail atmak yeterli olur. Ama Facebook ve ya Twitter sayfalarına atılan mesajlarla da bize ulaşabilirler.

Kendinize sormak istediğiniz bir soru var mı? Cevabıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

Ben Tanju.
Üniversitedeyken bir arkadaşımla ev tutacaktık. Emlakçının bir tanesine girdik ve orada sandalyede oturuyordum. Adam bir tane evi bize tanıtırken ana caddeye “yürüme mesafesi” dedi. Daha önce bu tabiri çok duymuştum elbette ama o an için fazlasıyla dikkatimi çekti. Emlakçı anlatmaya devam etti ama ben dalıp gittiğimi hatırlıyorum. Yürüme Mesafesi. Kime göre? Neye göre? Farklı insanlar aynı mesafeyi farklı zamanlarda yürürler. Ayrıca eğer zaman kısıtınız yoksa ve ayağınızın altında bir kara parçası mevcutsa her yer Yürüme Mesafesi. Bu tabirin ne kadar göreceli olduğunu düşündüm ve daha sonra bunu hayata benzettiğimi hatırlıyorum. Hayatında herkesin kafasında yaşadığını ve göreceli olduğunu düşündüm. Emlakçıdan çıktık ve adamla birlikte bir eve doğru bakmak için yola çıktık ama ben hala bu tabiri düşündüm. Daha sonra, her ne kadar izafi de olsa genel olarak bu tabirin “kısalığı” ifade etmek için kullanıldığını düşündüm. Hatta kullanılmadan önce “hemen” ifadesini kullanırlar. “Şurdan çıkınca hemen yürüme mesafesi” gibi. Bu yönüyle de hayata benziyordu. Hayat da. Sonuç olarak Yürüme Mesafesi’ni sevdim. Çıkardım not defterimi ve yazdım. Yürüme Mesafesi. Gün gelip bir müzik grubu kurmuş ve ona isim ararken aklıma geldi. Koyduk gitti.

Tags: , , , ,

İlginizi Çekebilir

Midlake, Franz Ferdinand, Travis, Band of Horses, Grandaddy Üyelerinden Oluşan BNQT’ten Yeni Single
BBOM Koşan Kaplumbağa Anaokulu Dayanışma Konseri 2 Şubat’ta

Yazar

Bize Katıl!