BBI YERLİ #45 | “MERLYN”

BBI Yerli



Projenizin adı nedir?

Merlyn

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.01.2005

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul/Kadıköy

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Muratcan Tüzer – Vokal
Emre Metin Bilginer – Gitar
Armağan Dergin – Bas
Burak Günsür – Davul

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Grupta herkes şu anda müzikal açıdan sadece Merlyn için emek sarf ediyor.

Grubunuzun tarzı nedir?

Indie, Blues, Rock, Pure Rock, Temiz Türkçe Rock, Saf Rock

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Spotify’da varız fakat çok yeni giriş yaptığımızdan oradaki benzerlikler sizi yanıltabilir. Bu benzetmeyi zamanla dinleyicilerimizin yapması taraftarıyız.

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

10 yılı aşkın bir süredir çeşitli birçok mekanda sahne aldık. Kadıköy Shaft Club, Taksim Ağaç Ev, Hard Rock Cafe, Beyoğlu Hayal Kahvesi, Eskişehir 222 Park bunlardan sadece bazıları.

Sahne aldığınız mekanlarda “Mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Mekanların genellikle müzisyen olduğunuzu unutup para karşılığında çalıştırdığı işçi muamele yapması en büyük problemlerden biri. Ayrıca işletmedeki tüm görevlilerin (garson, güvenlik ..vb) daha özenli seçilmesi ya da daha özenli eğitilmesi gerekli. Müşteri ve gruba davranıştan giyime kadar bu konuda kat edilmesi gereken çok mesafe var.

Sahne aldığınız mekanlarda “Teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

En büyük problem mekanların elindeki ekipmanı kullanabilecek kalifiye eleman olmamasından ya da sağlanan bu ekipmanın orada çalacak müzisyenin ihtiyaçlarına göre belirlenmemesinden kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra sahne ekipmanları, özellikle sahne içi ses sistemi ve davul, bakımsız olarak uzun süre kullanılıyor. Aylarca aynı probleme sahip ekipmanlarla çalmak zorunda kaldık. Mekan işletmecilerinin müzik için yatırımlarını artırması gerekli.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Bazı isimlerin az sayıdaki festivali domine etmesinden ötürü yeni grupların büyük sahnelerde çalma deneyimini çok zor yakaladığını söyleyebiliriz.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Çeşitli üniversite festivallerinde sahne aldık. Maalesef ülkemizde festival sayısı gün geçtikçe azalmakta. Örneğin geçen sene sahne alacağımız fakat iptal edilen festivaller oldu. Festival kültürünün gelişmesi için festival sayısının artması gerekli.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Geçtiğimiz seneler boyunca mütevazi bir dinleyici kitlemiz oluştu. Bu kitlenin içinde 18 yaşından 60 yaşına kadar bir çok farklı zevke ve mesleğe sahip kişiler bulunmakta. Fakat şimdiye kadar konser aktivitesinden çok bar programı ağırlıklı gittiğimiz için çaldığımız mekanın kendi kitlesi ile harmanlanmış bir dinleyici kitlesi ile karşılaşmaktayız.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Cüzi miktarlarda ödemeler yapılıyor. Fakat grubun prova, ekipman, vs gibi giderlerini göz önüne aldığınızda ödenen bu ücretler sembolik anlamdan öteye geçemiyor.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

20 Ocak 2017 Cuma günü 8 şarkılık ilk albümümüz “Ayağa Kalk” OnAir etiketiyle tüm dijital platformlar ve müzik platformlarda yayınlandı.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Yaptığımız işi tanımlamadık. Sadece güzel tınılar, güzel fikirler, bunları duygusal açıdan temsil eden uygun sözler ve tabii ki iyi bir düzenleme. Özellikle bestelerimizi sahnede kayıt tadında çalabilmek adına stüdyo provalarımıza devam ediyoruz. Aramıza klavyeci arkadaşımız Cem da katıldı. Sound derinliğini ve çeşitliliğini tam yansıtabilmek adına önemli bir katkı sağlayacak.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şu an kendi şarkılarımızı çalacağımız için çok heyecanlıyız. Cover çalmak kötü bir şey değil fakat artık bununla tanınmak istemiyoruz. Tek albümlü grup olmamızdan ötürü repertuarımız halihazırda hala cover çalmamızı gerektiriyor. O yüzden dert etmiyoruz. Fakat öncelik kendi bestelerimiz. Zamanla mecburiyetten ötürü değil keyif alarak kendi tarzımızın yansıdığı özgün cover’lar ortaya koymayı arzu ediyoruz.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Albümümüzü Stüdyo 18 çatısı altında kaydettik.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Aslında aklımızda öncelikle “single” fikri vardı fakat prodüktörümüz Levent Büyük ile kayıt görüşmeleri yaparken başka bestelerimizin de olduğundan kendisine bahsettiğimizde albüm fikri daha sıcak geldi. Albüm sayesinde kendi hikayemizi dinleyicilere daha net bir biçimde aktardığımızı düşünüyoruz.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Miks ve Mastering konusunda Türkiye’de alanında en iyilerinden olduğunu inandığımız prodüktör Levent Büyük ile Stüdyo 18 çatısı altında çalıştık. Gerek kayıt, gerek miks, gerekse de mastering konusunda deneyimlerini grubumuzun müziğini çok iyi analiz ederek aktardı. Gelecekte de bu beraberliği sürdürmek niyetindeyiz.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Haftada en az 2 gün stüdyo provası yapıyoruz. Bazı günler hep birlikte olmasa da ev çalışması yaptığımız da oluyor.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Prova ve kayıt stüdyoları son senelerde oldukça gelişim kaydetti. Gayet yeterli prova stüdyoları bulunmakta. Fakat kayıt söz konusu ise ekipman kadar kayıt teknisyeni ve prodüktör büyük öneme sahip. Bu konuda seçici olunması şart. Biz Stüdyo 18’de Levent Büyük prodüktörlüğünde ve kayıt teknisyeni Çağdaş Şenel’in desteği ile kayıtlarımızı tamamladığımız için çok doğru bir seçim yaptığımızı düşünüyoruz.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Spotify, Apple Music, Fizy gibi birçok platformda albümümüz yayınlandı fakat henüz bu mecralar için olumlu veya olumsuz geri bildirim yapmamız için oldukça erken zira albümümüz sadece 3 gün evvel (20.01.2017) yayınlandı.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Çok eski arkadaş olduğumuzdan ve bir de artık yetişkin insanlar olduğumuzdan. Oluşan küçük sorunuları büyümeden rasyonel yollarla çözüyoruz. Aramızda demokratik bir ilişki var. Çok dara düşmedikçe alınan kararlarda “oy birliği” gözetiyoruz. Zaten 4 kişiyiz; yapacağımız bir işte her birimizin rızasının alınması yaptığımız işi motive kılmak açısından önemli.
Grubun gelecekteki yerini biraz da sektörün durumu belirleyecek. Belirtildiği gibi Merlyn üretmeye devam edecek.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Ülkemizin içinde bulunduğu durumu göz önüne alırsak buna yanıt vermek oldukça zor fakat biz üretmeye ve ürettiklerimizi yayınlamaya devam edeceğiz. Bu işte devamlılığın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Grubumuzu bu noktaya taşımamız da aslında bir yerde devamlılığımız sayesinde oldu. O yüzden zaman içinde bu sektörde yer edineceğimizi düşünüyoruz.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Evet katıldık ve bundan sonra da katılmayı düşünmüyoruz. Çünkü ülkemizde yarışma değerlendirme kriterlerinin yapılan işin kalitesi ya da önceden belirlenen kriterlerin ne kadar başarılı yerine getirildiği üzerinden değil şahsi bağlantılarınızın gücü üzerinden oluştuğuna inanıyoruz. Ayrıca müziğin sahnede ya da herhangi bir platformda yarış haline getirilmesine sıcak bakmıyoruz. Müzik insanlar tarafından farklı yorumlanabilir. İnsanlar müziğin farklı tınılarını beğenebilir.
1. Hard Rock Rising yarışmasında Türkiye ayağında online oylamayı 1. olarak tamamlamıştık.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sizin portalınız gibi birçok “no-name” sanatçıyı destekleyen mecrayı takip ediyoruz. Maalesef piyasada bazı isimlerin kartelleşmesi gibi bir durum söz konusu. Yeni çıkan bir grup olarak kendinize bu piyasada yer bulmanız çok zor. Belli bir noktaya gelene kadar da fikri dinlenen yazar ve blog’lar yeni çıkan isimlerle ilgilenmiyorlar ne yazık ki.

Sırasıyla, Dinleyici – Mekanlar – Organizatörler – Müzisyenler ve Diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyicilerden en büyük beklentimiz şarkılarımıza ulaşıp dinleyerek onların yaşantılarına dokunmamıza izin vermeleri. Mekan ve organizatörlerden sanatını icra eden tüm müzisyenlere eşit mesafede yaklaşmalarını temenni ediyoruz.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Evet, grupta dördümüz de müzik dışında mesleklere sahibiz. Hepimizin iş temposu çok yoğun olmasına karşın özellikle son 1.5 yılda aramızda geliştirdiğimiz disiplinli sistem sayesinde ne müziği ne de kendi bireysel işlerimizi aksatmıyoruz. Gerektiğinde birbirimizin yükünü çekiyoruz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

www.merlynonline.com
facebook.com/merlynonline
instagram.com/merlynonline
twitter.com/merlynonline
youtube.com/c/merlynonline

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Konser organizasyonları için menajerimiz:
Burçin Özdemir
burcin.ozdemir@gmail.com

Medya iletişimi için:
TCC Plus İletişim Danışmanlığı
gulenay@tccplus.com
info@tccplus.com

Kendinize sormak istediğiniz bir soru var mı? Cevabıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

“Merlyn müzik camiasında hatırı sayılır bir yere geldiğinde, duygusal ve davranış biçimi olarak başladığı yerden ne kadar uzaklaşır?”
Merlyn ne kadar profesyonelleşirse profesyonelleşsin, içerisindeki amatör ruhu asla kaybetmeyecek bir grup yapısına sahip. Dördümüzün de bu konuda çok hassas olduğunu söyleyebiliriz.

Tags: , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Zorlu PSM’de Şubat ayı Lokalize Hareketleri
Real Estate’ten Yeni Albüm Duyurusu ve Yeni Video Geldi

Yazar

Bize Katıl!