Reptilians’ın ev videosu “Footages From Hell” ile dünyada cehennem turu

İstanbullu garage punk grubu Reptilians From Andromeda geçtiğimiz günlerde “Footages From Hell” adını verdiği bir video günce yayımladı.

“Reptilians Home Video presents” notuyla Youtube üzerinden 20 ve 28 Şubat tarihlerinde bölümler halinde sunulan “video diary” için, serüvenin başından beri bağlı oldukları DIY (do-it-yourself) yaklaşımından sapılmadan “kendin yap sahnesinde daha önce inşa edilmemiş tarzdaki bir evin ziyarete açılması” benzetmesinde bulunmak yanlış olmaz.

2013’te Solar Chaos lakabıyla kurulduktan dört yıl kadar sonra Reptilians From Andromeda adıyla ilk konserini verip tam anlamıyla bir gruba evrildiğinden bu yana; diskografisine 2 uzun çalar, 8 kısa çalar, 1 derleme, birkaç split single, hatırı sayılır sayıda video klip ve ucu açık boyutta bootleg görüntü sığdırmasını bilen RFA, Footages From Hell ile daha önce denenmemiş, denenmişse de bu topraklar üzerinde henüz gün yüzü görmemiş bir formatta, ufkunu ve tutkusunu sevenleriyle genişleterek kaostan gün ışığına çıkmasını yine bilmiş.

Toplam süresi 106 dakikayı bulan, uluslararası röportajlar nedeniyle baskın dili İngilizce olan ve Türkçe söyleşiler sırasında altyazı desteği sunulan video güncede, yurtdışı konser görüntülerinin yanı sıra RFA’nın daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış üç şarkısı “Sadistic Narcissistic”, “Twin Flames” ve “Stand or Fall” da yer alıyor.

Tamamı “in-house”, yani “ev yapımı üretim” olan prodüksiyonda en büyük yeri, Reptilians From Andromeda’ya dünyanın farklı semalarından ulaştırılan video mesajlar ile yurtiçi simalardan gelen yorumlar, anlatılan anılar ve gönderilen dilekler tutuyor.

California, Hawaii, Nevada, New York gibi ABD’nin birbirine oldukça uzak ve hiç benzemeyen eyaletlerinden, Arjantin ve Brezilya gibi Latin Amarika ülkelerinden, dünyanın bambaşka diyarları Avustralya, Japonya ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nden, punk’ın Avrupa’daki çıkış merkezi İngiltere’den, kıtanın önemli alternatif müzik sahnelerini barındıran Fransa ve Polonya’dan, ve pek tabii RFA’nın turladığı Almanya, Belçika, Hollanda, İspanya ve Yunanistan’dan yağdırılan mesajlar grubun küresel ağıyla tanışmak için bulunmaz bir fırsat sunuyor.

Footages From Hell’in birinci bölümünde yer alan “muradına ermişler”den kameranın karşısına ilk olarak sahnelerin emektar müzik yazarı Murat Beşer geçiyor. “Uzun ömürlü olmayacaklarını sanıyordum, zaman içerisinde yanıldım” itirafıyla başlıyor mesajına Beşer. “Çok ciddi bir inançları var ve bunu bir stil topluluğu olarak B-sınıfı filmler, çizgi romanlar, garaj müziği ve hatta lo-fi ile eklektik bir sentezde sundular” diye anlatıyor yanılgısının nedenlerinden sadece birini irdelerken. “Eleman değişikliklerine karşın alternatif sahnenin en çalışkan, en üretken ve en istikrarlı topluluklarından biri” diye nitelediği Reptilians’ı son uzun çalar Must Be Destroyed üzerinden de “taşlar yerine oturdu” şeklinde özetliyor Murat Beşer.

BaBa ZuLA ve ZeN‘den Murat Ertel, grubun kurucuları Özbey çifti Tolga ve Aybike‘ye ek olarak mevcut kadrodan Kerim Gönencer ve Onat Hafız ile de arkadaş olduğunun altını özellikle çiziyor mesajında: “Onlara inanıyorum. Dürüstler, oldukları gibiler. Bu çok önemli. Müzikte çok önemli bir şey dürüst ve gerçekten kendin olabilmek… Bunu başarabiliyorlar.”

Karga Bar‘ın emekçilerinden ve Kargart sahnesinin içerik direktörlerinden Murat Mrt Seçkin, grubun, estetik olarak kendisini nasıl tavladığını, görsel-işitsel ve düşünsel izdüşümde ne şekilde ortak ilgi alanlarına sahip olduklarından bahisle başlıyor aktarımına. Ancak, kişisel tercihlerden ve zevklerden daha da önemlisi alternatif ve bağımsız sahnenin en görmüş geçirmiş tanıklarından biri konumundaki Mrt, RFA’nın tüm uğraşılarında, merch’ten turnelere kadar her şeyle tek başlarına ilgilendiklerinin çok yakın bir gözlemcisi olarak, “müziklerini seversiniz sevmezsiniz o ayrı mesele, fakat ortada çok güzel bir emek olduğu da bir gerçek bence” düşüncesine eşlik eden o zarif üslubuyla kendi bakış açısından yaklaşıyor konuya.

Bağımsız sahnenin “tam bağımsız” ve “seri üretken” nitelemelerini sonuna dek hak eden, New Wave of Moda taraflarından Stiff & The Denizens‘ın beyni Steve Wiles şifreli ve maskeli video mesajıyla Footages From Hell’e renk katıyor.

Müzik yazarı ve radyo programcısı Naim Dilmener, Rashit’in ve RFA’nın kurucusu-öncüsü Tolga Özbey’e atfen “müziğimiz için büyük bir şans, hatta bence en büyük ikramiye” diye başlıyor gönderdiği mesaja. Açık Radyo mikrofonlarından “Naim Dilmeneler ile Dünya Dönüyor”da Reptilians’ı ağırladığı 10 Şubat 2018 tarihli bölümün kısa görüntülerinden hemen önce, “Reptilians From Andromeda… Hakikaten bu gezegenden değil gibiler. Andromeda’dan ya da biraz daha uzak yerlerden. Çünkü, punk rock diye özetleyeceğimiz bir müziği layıkıyla yerine getiriyor ve bu konuda bütün dünya, özellikle Avrupa, haklarını teslim ediyor. Yolları daima açık olsun…” diye noktalıyor dileklerini.

Aynı günün gecesinde Açık Radyo’nun Tophane’deki stüdyosundan çıkıp Şişhane’deki Salon İKSV‘ye tırmandığımızda, geçtiğimiz yıl 7 Nisan’da yitirdiğimiz sevgili dostumuz Çağlan Tekil‘in özel davetiyle Laneth Bir Gece 2‘nin açılışını yapan “The Godfather of Turkish Punk” lakaplı ve aynı isimli derlemesi raflarda henüz yerini almış Tünay Akdeniz ile karşılaşıyoruz. Laneth Bir Gece’yi saymazsak, son konserini 1975’te Erkin Koray’ın önünde vermiş olan, madenciler ve işçiler şehri Karabük’ten engin tecrübe ve zenginlik kaynağı Tünay Ağabey, Türkiye’de “punk rock” terimini kullanan ilk müzisyen kimliğiyle Andromeda’ya gönderdiği sesli mesajında, “rock müziğin dahi tu kaka gösterildiği ortamlarda punk yapmak çok daha özveri isteyen bir olay” diyerek yarım asırdır aslında pek de değişen bir şey olmadığını tek cümlede özetliyor.

İkinci bölümde surf müziğin ülkemizdeki yılmaz temsilcisi Robotat‘ın gitaristi Devrim Salgut‘a konuk oluyoruz. Kamera önü hali ile sahnedeki duruşu arasında hiçbir fark göremediğimiz Salgut’un hemen yanında boy gösteren güzeller güzeli gitarını alıp bizi uçurmasını bekliyoruz tabii ama o bize Reptilians From Andromeda ile paylaştıkları ilk sahne deneyiminden ve yakın tarihli ama bir o kadar da uzak gibi duran nice “canlı anı”dan bahsederek başka bir sörfe çıkarıyor.

Karga‘nın ve Kadıköy‘ün sembol isimlerinden müzik yazarı ve radyo programcısı Tayfun Polat, her ne kadar Datça’ya yerleşmiş olsa da yakından takip etmeyi sürdürdüğü alternatif sahnenin merakla beklediğini düşündüğüm bu video demecinde, ilk başlarda bazı aksiliklerle karşılaşmış olmalarına rağmen Türkiye’de en çok konser veren yeraltı figürlerinden biri haline gelmeyi başaran RFA’nın, 2020 sonbaharında çıkan ikinci albümü Must Be Destroyed ile birlikte “artık Tolga ve Aybike’nin projesi olmaktan çıkıp dört başı mamur bir grup haline” dönüştüğünü anlatıyor. Deneyimli müzik insanı, “esas olarak bundan sonra yapacaklarıyla ilgili heyecanlandığımı söyleyebilirim” vurgusuyla da beklentileri ne kadar yüksek tuttuğunun sinyalini veriyor.

The Mobbers grubunun vokalisti ve gitaristi Merih Özkan ise, “Reptilians From Andromeda’nın ilk dönem hiti Come On Babe’i ilk duyduğumda ‘işte birlikte çalmak istediğim grup bu’ dediğimi anımsıyorum” sözleriyle video günceye underground sahneden katılıyor.

İkinci bölümün sonuna doğru ise Reptilians From Andromeda ile birlikte çalmış müzisyenlerin bir kısmıyla hasret giderme fırsatı buluyoruz… Grubun ilk live davulcusu Taylan Turan ile ilk basçısı Merve Ertuğrul, davulcu eksikliğinde bagetleri eline alan ve tüm konser setini iki misli hızla çalan Alper Erkut, bas gitarist takviyesi gerektiğinde düşünmeden yardıma koşan Tolga’nın ilk grubu Rashit’ten eski dost Bülent Kabaş, Dialogues For Monkeys dönemi diyebileceğimiz yıllara tekabül eden süreçte “ilk yurtdışı turnemi RFA ile deneyimledim” diyen davulcu Orkun Bagatur, ve RFA henüz bir duo iken davulları sorun çıkarmadan çalan sanal grup üyesi Johnny The Tramp.

Bu yazıyı kareleriyle tamamlayan, sürüngenleri Avrupa’da yalnız bırakmayan konser fotoğrafçısı Mehmet Taylaner de video güncenin en samimi portrelerinden biri olarak göze çarpıyor.

Ülkeler, şehirler ve irili ufaklı birbirinden farklı mekânlar dahilinde Reptilians’a ve kendin yap sahnesine yıllardır görsel içerik sağlayan fotoğrafçılar ve videocular da unutulmamış “Cehennemden Görüntüler”de.

End credits ile birlikte sonraki ilk maceraya kadar Onat, Kerim, Tolga ve Aybike, gezegenin üzerine kalın bir gaz tabakası gibi çöken pandemi atmosferinde Andromeda’ya, evine zorunlu dönüş yapıyor.


FOOTAGES FROM HELL – Bölüm 1 ve Bölüm 2 – Youtube bağlantıları:

Tags: , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Godspeed You! Black Emperor’dan yeni albüm geliyor!
2010’lardan Albümler #42

Yazar

Bize Katıl!