BBI Yerli #94 | Metaphorine

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Metaphorine

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

30.08.2018

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Reza Fereidooni – Gitar, Mix & Mastering, Producing

Tuba Öz – Vokal, Söz yazarı

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Post-Rock, Experimental

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

The Cranberries, Garbage, Nothing But Thieves, Stewen Wilson, Songs: Ohia

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Bizim salondan çıkmadık henüz.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste.

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Bu sene yayınlanmış bir tekli ve canlı performansımız var. Teklimiz Metaphorine, grubun adını taşıyan parça, 3 metrekarelik bir odada 1 günde kaydedildi. Canlı parçamız 100 ise sözleri yazıldıktan sonraki gün video kaydedilirken doğaçlama tamamlandı.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Herkesin olmalı denen genre kavramını asla benimseyemeyen iki insanız, çok şükür. Çünkü müziğin bir çok türünü yapmayı ve tek bir çiçek beslemektense, üstün genetik yeteneklerimizle müziğin DNA’sıyla oynamayı ve çok meyveli bir ağaç yetiştirmeyi hedefliyoruz. Albümde elbette gitardan vazgeçmeden rock müziğin her türlü köşesinde deneyler yapılıyor olacak. Bu yüzden temelde müziğin belli bir türünden çok kendisini ve değişebilitesini dinletmek istiyoruz.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kendi bestelerimizi icra etmekten yana olmakla birlikte, en sevdiğimiz ve yine DNA’sını değiştirdiğimiz cover eserleri de bizi de yansıttığı sürece seslendirmekten çekinmiyoruz. Ancak 1 ya da 2, çünkü kendi bestelerimizi tesis etmek kadar hiçbir şey iyi hissettirmeyecektir muhakkak.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Minik bir hostelin staff odasında, home studio ekipmanlarıyla kaydedildi Metaphorine, canlı performans 100’da ise, 3 dostumuzun iPhone’ları kullanıldı, biri vokal, biri gitar, biri video için. Teşekkürler Steve Jobs, dandiğinden de olsa kaydımızı almamızı sağladı.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Şarkı yaptığımız zaman, amaç edindiğimiz zaman, sadece 1-2 günde bir şeyler çıkarabildiğimizi gördük. Çünkü başlayınca üzerinde çalışmaktan kendimizi 2 saniye bile alamıyoruz ve bir şekilde bitirene kadar çürüyerek devam devam devam ediyoruz denemeye. Bağımlılık gibi bir durum haline geldi bizde üretmek, ancak bir daha ne zaman yapacağımız hiç belli olmuyor. Düzenli çalışmaya alışmak gerek belki.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Reza Fereidooni.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Hostelde çalışırken Reza’nın odasındaki home studio ekipmanını kullanır 2-3 m2’lik odada da olsa kayıt alırdık, ancak ikimiz birlikte kovulduktan sonra ev tutmak için tüm ekipmanları sattık ve gitarlarımızla kaldık. Ekipmanları satarak da bir şey elde edemeyince Reza Eskişehir’e taşınmak zorunda kaldı, 2 ay sonra her şey bitti diye düşünürken bir anlık bir kararla ve birkaç şanslı olay dizisiyle yakın dostlarımla arabaya atlayıp Reza’yı geri getirdik ve aynı gece şarkıyı yazdım. Ertesi gün ise söyleyip kaydettik.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Saatlik ücretler pahalı, (Bahçeşehir’de 20 lira ama gel sor ekipmanları) İstanbul’un içindeysen ve iyi bir performans arayışındaysan en az 40 lira puf. Neden müzik *yapmak* bu kadar pahalı?

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Şu an Youtube ve Soundcloud‘tayız ve mutluyuz.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Olumlu olduğum noktalar beni ve Reza’yı inanılmaz iyileştirmesi. Çünkü ikimiz de zor hayatlar yaşadık ve kesinlikle hem tecrübelerimizi hem de o tecrübelerin kazanılma evrelerindeki travmaları bir noktada iyileştirmemizi sağlıyor. Reza 19 yaşında olmasına rağmen hem devleti İran’la, hem de Türkiye’ye geldiğinden beri Türkiye’yle sorunlar yaşıyor. 3 yıldır ailesinden kimseyi görememesine rağmen hala devlet işlemlerinde iyiye bir hareket göstermedi, hatta bunun da üzerine sınır dışı edilme noktasına geldi. Ben ise yıllardır müzik yapmaya çalışıp her ne şekilde olursa olsun engel olunmaya çalışılıp, destek olunmayıp kendi inançları doğrultusunda kontrol altında tutulmaya çalışırken, kendi emeğimle aldığım bir takım enstrumanlarım daha öğrenemeden çöpe atıldı, asla ders alamadım, stüdyoya gitmek için evden kaçtım 16 yaşında 🙂 ve dahası. Bunları iyileştiren ancak bu durumlar içerisinde de çok kolay yapılabilen bir şey değil müzik. Bu yüzden hem olumlu hem olumsuz tarafının çıkış noktası aynı.

https://www.youtube.com/watch?v=PBJey9t5x3E

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Hayatta kalmak ve müzik yapmak, müzikle hayatta kalabilirken müzik yapmak. Hayatta kalmak için müzik yapmak. Bu işte para yok, fazlasında da gözümüz yok. Hayatta kalsak yeter, ikimiz de yeterinde köpek gibi çalıştık zaten. Müziğe hizmet etmeyi tercih ettiğimizi anladığımız noktada tüm bu çabalara giriştik, biz zaten bir şekilde gelir sahibi olsak ve hayatta kalabilsek müziği küçük odalarda yapıyorduk zaten.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Müzik basınının iyiye gittiğini düşünüyorum. Underrated müzisyenlere, amatörlere bu kadar destek verildiğini bilmiyordum. Üstelik bir kaç radyodan da iyi yanıt aldık ve bu bizi çok mutlu etti. İlgi olması ve ilgiyi karşılayacak platformlar olması, müzik isteyen insanlar olması inanılmaz güzel. Havadaki ses dalgalarının bile kıymetini bilmek gerek.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciden beklentimiz her enstrümanı tek tek dinlesin ve her ayrıntıyı tek tek gözlemlesinler. Şeytan/tanrı ayrıntıda gizlidir. Mekanlardan beklentimiz, iş hayatında yeterince stres yaşamış iki genç olarak, güler yüzlü olsunlar ve adalet terazileri doğru çalışsın, fazlasına gerek yok zaten hiçbir şeyin. Organizatörlerden de beklentimiz aynı sanırım, onlar çok insanla muhattap olduğu için yoruluyorlardır çokça, herşeye rağmen herkes yaptığı işte kendini ararsa bizde de kendilerini bulacaklar ve şunlar şöyle olmalı demeye gerek kalmayacak kimse için, onlar bize, biz de onlara karışmayalım. Müzisyenlerden beklentimizse, biz müzisyen değiliz, üretmeyi seven ve ürettiği kadar varolan insanlarız – herkes gibi -. Bu yüzden bizi eleştirin, hatalarımızı görün, kendinizden bir şeyler katın, ama içimize bakın.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Reza’ya çalışma izni çıkaran bir yürekli işveren çıkmadığı sürece işsiz olacak ne yazıkki. Ben ise hem okuyorum hem de eczanede çalışıyorum; birinin elinin ekmek tutması gerek ne de olsa. Bir kaç dostumuz da yardım ediyor ve Reza’nın barınması için de büyük fedakarlıklar yapan dostlarımıza tekrar teşekkür ediyoruz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram’da Metaphorineofficial olarak geçiyoruz, Facebook’ta da Metaphorine ismiyle bir sayfamız var.

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Tuba Özbaş, yani benle iletişim kurabilirsiniz, Reza’nın türkçesi çok iyi değil bu yüzden genelde İngilizce iletişim kuruyor bilenlerle, kendini daha iyi ifade edebildiği için. Benim mail adresim ise: tubaozbas@gmail.com

Kendinize sormak istediğiniz bir soru var mı? Cevabıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

“Bu hayatta amacımız ne?”

Yaptıklarımızla var olmak, üretmek, ürettiğimiz kadar varolmak, kendimiz için ve yapabileceklerimiz için varolmak, bu cevabı veremeseydik ikimiz de hayatta olmazdık, muhtemelen. Ve hayatta olmamızın tek nedeni de yeni şeyler üretebilecek olmamız, hakikaten.


Müzik grubunuzla Bir Baba Indie – Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Coachella 2019’da yer alacak tüm isimler açıklandı
Yavuz Çetin’in “Satılık” albümü plak olarak yayınlandı

Yazar

Bize Katıl!