BBI Yerli #213 | Nihal

BBI Yerli
BBI Yerli serisinin 213. konuğu, Yalan parçasıyla dikkat çeken Nihal oldu.

Grubunuzun / solo projenizin adı nedir?

Nihal

Grubunuzun / solo projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.01.2022

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Istanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Nihal – Vokal, Aranje, Mix
Umut Gülday – Mastering
Utku Coşkun – Gitar

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Dance & EDM, Electronic, Singer & Songwriter, Indie, Synth pop

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Depeche Mode, Purple Disco Machine, Amy Winehouse, Tame Impala

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

2017 yılında “Love and Sex” adında bir tekli çıkardım, müzisyen arkadaşım Mustafa Erdoğdu ile deneysel şeyler denediğimiz bir çalışmaydı diyebilirim.

 

Daha sonra başka tarzları denediğim ortak çalışmalar ve cover paylaşımlarım oldu.

2022’de yayınladığım “Yalan” isimli teklimi, güncel olarak kendimi geliştirmekle birlikte müziğimi ortaya koyacağım bir sürecin, kendimce yeniden başlangıcı olarak sayabiliriz.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Genelde parçalarımda yaptığım, ses dünyasının türlü türlü ihtimallerinden faydalanarak döngüler oluşturmak, vokalin ve synthesizer’ın öne çıktığı kompozisyonlar yapmaya çalışmak şeklinde. Parçalarda kullandığım sözlerde, genelde önceden yazdığım şiirlerden ya da o an odaklandığım bir ruh halinden feyz alıyorum. Konu olarak kullandığım temayı, -aşk vb gibi- sadece alegorik olarak kullanarak, onun altında başka duyguları ve konuları ifade ettiğim olabiliyor. 

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Daha önceki kayıtlarımı stüdyoda gerçekleştirmekle beraber, son 1-2 senedir, prodüksiyon anlamında kendimi geliştirmeye çalıştığım için çoğunlukla kendi evimde bir kayıt sürecine giriyorum.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Kayıtları gerçekleştirirken aranjmanın son hali ortaya çıkmış olduğundan, mevcut aranjmandan daha ötesine ilham veren son küçük dokunuşları sıklıkla yaparım.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Son tekli çalışmamda miks bana, mastering ise ses mühendisi arkadaşım Umut Gülday’a ait.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Kısıtlı zamanın esiri olduğumuz, duygusal tüketimin de yoğun olduğu dönemdeyiz. Böyle bir zamanda da dinleyeyiciler de, çok fazla çıkan şarkı ve sanatçılar içinde kendisine sıklıkla sunulana ve gözünün önünde olana daha çok şans verebiliyor. Bu durumda kendi müziğini duyurmak adına sanatçının zaten ortaya koyduğu kişisel çabaları dışında, basın ve organizatörlere düşebilecek kısımda belirtmek istediğim, yeni-farklı sanatçı ve gruplara, özgün çalışmalara ve performanslara, organizasyonlarda ve basında daha geniş yer vermelerini bekliyorum. Son zamanlarda bunun geliştirilmeye çalıştığını görüyorum, bu durum kendim için ve dinleyici olarak müzik keşiflerimde beni memnun ediyor.
Mekanlar açısından bakarsak, onlardan beklenenin müzisyenleri destekleyen ve müzik ekiplerini suistimal etmeyen bir tarafta yer alması gerektiği. Bir mekanın işletmesinde canlı müzik kavramı ile yürütme söz konusuysa ses sistemi ile ilgili altyapıya da en başta önem verilmeli.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

İktisat mezunu ve hayatında o yönde iş tecrübeleri olan biri olarak 2017’den itibaren hayatımı müzik yaparak sürdürmeye karar verdim. Yine bu yöne uygun olarak müzik eğitimime 2020’de İtü Miam’da başladım.
Düzenli olarak sahne aldığım, alternatif, jazz, soul, blues tarzlarında müzik yaptığım bir duo projem var.
Tam zamanlı olarak sahne almanın ve bunu hayatının bütününde üstlenmenin artılarını da ve eksilerini de derinlemesine yaşamış biri olarak, ilhamlarımı ve müzik üreticiliğine dair heveslerimi dış dünyanın yıldırıcı hallerinden izole tutmaya çalışıyorum. Yeni kompozisyonlar ortaya koymak ve dolu dolu sahneler geçirmek beni canlı tutuyor.
Ayrıca bazen bireysel, bazen de kollektif olarak performans yaptığım bir live elektronik projem var.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Instagram
Spotify
Youtube
Facebook 

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

nihalmusicmail@gmail.com

Tags: , ,

İlginizi Çekebilir

King Gizzard & The Lizard Wizard üç yeni albüm duyurdu
Björk ”Atopos” adlı yeni şarkısını yayınladı

Yazar

Bize Katıl!