BBI Yerli #201 | Cemal Bilge Özşar

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Cemal Bilge Özşar

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

05.12.2017

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Bursa

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Vokal, Beste, Aranje, Söz – Cemal Bilge Özşar
Gitar – Jack Haigh
Davul – Nicola Dadamo
Mix & Master – Kadir Süzgün 

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Cemal Bilge Özşar’ın çevirisiyle Romalı filozof Lucius Annaeus Seneca’nın “Yaşamın Kısalığı Üzerine” ve “Öfke Üzerine” isimli 2000 yıllık metinleri ilk kez Türkçe olarak yayımlandı. Bu metinler İstanbul ve Hacettepe gibi üniversitelerde ders kitabı olarak kullanılıp daha sonra İş Bankası ve Kafka Yayınları gibi büyük yayınevleri tarafından da yayımlandılar.

Jack Haigh, 17 yıllık gitar tecrübesi olan profesyonel bir kayıt müzisyeni, Fiverr’da 250’den fazla kayıt almış ve bu işi profesyonelce yapmaya devam ediyor.
Nicola Dadamo da Fiverr’da yaklaşık 600 profesyonel davul kaydını çalıştığı müzisyenlerin onayını kazanarak tamamlamış ve mesleğine halen devam etmekte.

Kadir Süzgün, Türkiye’nin en ünlü animasyon yapımı olan tüm “Kral Şakir” film ve dizilerinin müziklerinin bestecisi, aynı zamanda ünlü isimlerden bağımsız sanatçılara kadar sayısız müzisyenin şarkılarının mix ve master’ında imzası var. Beste, prodüksiyon, mix ve master işlerine halen devam etmekte.

Grubunuzun tarzı nedir?

Singer & Songwriter, Indie, Soundtrack

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Vulpes Dharma, Can Bora Tanzer, Akın Sevgör

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Projem korona sürecinde aktif hale geldiğinden henüz bu projeyle çıktığım bir sahne bulunmuyor.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” veya “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Artıları: Ankara’nın seyircisinin genelde hep iyi olması.

Eksileri: Monitör yetersizliği çok sık karşılaşılan bir sorun.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Rock, pop, metalden ziyade daha farklı müzik tarzlarında, ya da bu tarzları içeren bir konseptte birleşen birkaç grubun sırayla sahneye çıktığı, gerek büyük gerek küçük kapsamda daha çok organizasyon yapılabilir. Böylece bir grubun tanınması için illa mor ve ötesi ya da Duman çalması gerekmez, ya da kendi bestelerini konserde rastgele bir dinleyiciye beğendirme kaygısıyla yapmaz. Bu konsept ve müzik tarzını beğenen dinleyiciler gelir, organizasyonda sahne alan grupların dinleyicileri de diğer grupları tanımış olur. Eğer üretilen müzik ve sahnede işleniş şekli iyiyse de hem müzisyenler hem de seyirciler için sonunda ezberden uzak, daha özgün ve keyifli bir etkinlik olur. Bunun hali hazırda yapılan bir şey olduğunu biliyorum, yalnızca daha fazla yapılabileceğini düşünüyorum.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Seyirci olarak yer almıştım, en büyük sorun elbette hijyendi.

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

19 Şubat’ta Vulpes Dharma ile beraber yaptığımız şarkımız “Uzansam” yayınlandı, tarzımızı harmanlayabildiğimiz, içimize sinen ve beğenilen bir parça oldu. Yeni teklim “Soluklan” ise 10 Nisan’da yayınlandı. Soluklan, akustik ve orkestral elementlere elektronik ritimlerin ve falsetto vokallerin eşlik ettiği bir eser. Gitarını İngiliz gitarist Jack Haigh, davullarını İtalyan baterist Nicola Dadamo kaydetti, mix ve masterı ise Kadir Süzgün’ün imzasını taşıyor. Beste, aranje ve vokalleri bana ait.

Sözlerin dinleyici için ifade ettiği anlam ile bana ifade ettiği anlamın eş değer olduğunu düşünüyorum, bu yüzden epey üstü kapalı yazdım. Her ne kadar şarkıdaki çoğu dize benim için birden fazla anlama sahip olsa da, genel olarak ilhamımı aldığım kitap George Orwell’in “Nefes Almak İçin” adlı eseridir. Şarkının isminde de kitaba bir gönderme var.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Orkestral öğeler benim için çok önemli. Bunun yanı sıra zannediyorum şarkılarım başka bir Türkçe şarkıda büyük olasılıkla daha önce hiç duymadığınız, çocuk korolarını andıran ekolu tiz vokallere sahip. Akustik ve orkestral aranjeleri elektronik ritimlerle süslemek de çoğu zaman ister istemez yaptığım bir şey, şarkılarıma dönüp bakınca bunu kendimi tutamayıp hemen her seferinde yaptığımı görüyorum.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Tüm şarkılarımı laptopum, ses kartım ve mikrofonumdan oluşan temel ekipmanımla ya odamda ya da evimin salonunda kaydediyorum.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Kadir Süzgün

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Ya odamda ya da evimin salonunda, laptop, ses kartı ve mikrofonumdan oluşan ekipmanımla çalışıyorum. Haftada en az birkaç sefer oturup beste çalışmaları yapıyorum. Kimi zaman da yalnızca gitar ile.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Elimde epey beste var ve her ne kadar tarz olarak ortak bir kümeleri olsa da, çoğunlukla epey farklılar. Kendi ismim ile müzik yayınlamaya devam edeceğim, bunun yanı sıra farklı bir konseptte müzik yayınlayacağım alternatif bir sanatçı hesabı başlatmayı planlıyorum.

Müzik konusunda atılan her adım koşulları bir ölçüde değiştirdiğinden uzun vadeli hedef belirlemek çok zor.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Aslında müzik basınından epey memnunum, gayet kibar, destekleyici ve hevesliler. Ünlü müzisyenler yeni müzisyenleri tanıtma konusunda biraz daha aktif olabilir, belki onlara ayırdıkları playlist’lerini aktif olarak tanıtabilir ve güncelleyebilirler. Hemen her şeyin aşırı pahalılandığı ülkemizde de genç müzisyenlerin önündeki en büyük engellerden biri prodüksiyon maliyeti. Durumu olan, ünlü müzisyenler ve büyük stüdyolar gençleri bu maliyetten kurtarma yolunda biraz daha aktif olabilirler diye düşünüyorum. Herkes para kazanmaya çalışıyor farkındayım, yine de çok büyük isim ve markaların gençlere verebileceği en ufak fırsatların bile mucizevi sonuçlar yaratabileceğine inanıyorum.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Öğrenciliğin ve müzisyenliğin yanı sıra kitap çevirmenliği yapıyorum. Yukarıdaki yanıtımda yazdığım gibi iki felsefe kitabının çevirmenliğini yaptım. Böyle değerli metinlerin Türkçe’ye kazandırılmasına ve tanınmasına vesile olmak mutluluk verici.

Hacettepe Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı son sınıf öğrencisiyim. Keyif aldığım, eğitiminden ve hocalarından çok memnun olduğum bir bölüm. Benim için en kritik özelliklerinden biri de tıp, hukuk gibi bölümlerin tersine bana müzikle de uğraşmam için uygun zaman bırakabilmesi.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Spotify, Youtube, Apple Music ve Deezer’dan “Cemal Bilge Özşar” ismiyle müziklerime ulaşabilirsiniz. Instagram ve Twitter hesaplarım: @cemalbilgeozsar

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Mail adresimden ulaşabilirler: cbilge18@gmail.com

Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

2021 yılında benim için çok kıymetli olan daha bir çok tekli yayınlamayı planlıyorum. Son teklim “Soluklan”ı beğenen herkesi beni Spotify, Youtube ya da Instagram’dan takip etmeye davet ediyorum. Umarım bu yıl çıkaracağım sonraki eserler de Türkçe müzik için taze bir renk olur.


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi:

https://www.birbabaindie.com/bbi-yerli

Tags: , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Ekho’nun yeni teklisi ”Maçka Parkı” yayında
Ars Longa’nın yeni teklisi “Antakya FM” yayında

Yazar

Bize Katıl!