BBI Yerli #197 | Emin Gök

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Emin Gök

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

05.03.2021

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Bu teklimde müzisyen ve prodüktör rolüyle yer alan tek kişi benim. Projemin yakında yayınlanacak diğer parçalarında ise Eve Biōn ve bir iki sürpriz sanatçının daha katkısı var. Müziğin ötesinde, projemin görsellerini ve diğer interdisipliner ögelerini kurgulamakta, sanatçı Cem Altınöz ve Silvana Soriano’nun büyük emeği oldu. Proje hazır olduktan sonra ise, özellikle yayınlanma sürecinde, öncelikle İdil Meşe ve Oceanvs Orientalis, Kanto Records çatısı altından bana büyük destek oluyorlar.

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Gelecek teklimde yer alan Eve Biōn’un inanılmaz bir albümü çıktı geçen sene. Gerçekten seçici bir insan olarak söylüyorum, güçlü bir proje, çok güçlü.

Grubunuzun tarzı nedir?

Electronic

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Nicolas Jaar, Bonobo, Oceanvs Orientalis

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Müzik hayatıma averaj blues gitaristi olarak başladım. Kadıköy’de, Taksim’de, kenarda köşede kalmış barlarda ilk sahne deneyimlerimi yaşadım. Daha sonra farklı enstrümanları tadıp, farklı bir açıdan yaratım sürecine odaklandıkça, ben de değiştim, kitlem de, çalışmak isteyen mekanlar da. Koronavirüs döneminde, Mart 2021’de tam olarak başlattığım solo projem dahilinde hiç sahne almadım. Çok yakında, kısıtlamalar çok zorlayıcı seviyelere yeniden çıkmaz ise, sahne ile yeniden ve bu sefer çok daha farklı bir biçimde buluşuyorum.

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Tekli / Bataille’s Will / 05.03.2021

Emin Gök’ün tinsellik ve erotisizm arasında mekik dokuyan stili, şehvetli saksafon sampleları, ham ve içi dışına sığmayan Afro perküsyonlar, animalistik synthler, gerçek Vodou seremonileri ve felsefik söyleşilerden alınan kayıtlarla bezeli Bataille’s Will’de vücut buluyor. Sanatçının yakın gelecekte tanışacağımız, geniş kapsamlı disiplinlerarası projesinin bir parçası olan şarkı, sanatla ilişkinizi tekrar sorgulamaya, erotik ve kutsal olana Fransız düşünür Bataille’ın açısıyla bakmaya teşvik eden bir çağrı.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Herkes gibi benim de bir proje boyunca tekrar tekrar elimin gittiği soundlar, enstrümanlar veya efektler olsa da, müzik hayatımın şu noktasında, kullandığım o seslerin toplumda yarattığı etki ve çağrışımlar, kurabileceği sembolik bağlar daha çok ön plana çıkıyor benim için. Yani sorunuzun iki farklı boyutta cevabı var: Afrika ve Akdeniz kültürlerinden aşırdığım perküsyonlar, samplelardan kopardığım, kesip biçtiğim son derece seksi saksafon lickleri, kullandığım field recordingler bu projede en çok önem arz eden tasarımsal ögeler. Daha da önemli olan yaşatmaya çalıştığım “aşkınlık” hissiyatı. Harekete geçirmeye çalıştığım dürtüsellik. Bu soyut kavramlar yeni şeyler değil tabi ki elektronik janr içinde ama tasarımsal olarak bu kavramları dürüstlükle, çıplaklıkla ortaya koyan çok fazla eser de olduğu söylenemez. Burada anlatmaya, daha doğrusu aktarmaya/hissettirmeye çalıştığım şey bu.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kendi stüdyom var. Ama imkanlarını aşan bir isteğim olduğunda Babajım’a giderim genellikle.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Neredeyse her gün bir şeyler besteliyorum veya kaydediyorum. Kayıt yapmanın binbir türlü yolu var. Teknik olarak konuşmuyorum. Bazen bir melodi ile gitarda on katmanlı bir loop döndürüp içinden ayıkladığım elementleri bir sene sonra kayıt ortamına aktarıyorum, zamanın ve hafızamın testine tabir tutuyorum bir nebze. Bu sadece bir melodi değil, benim için anlamlı bir melodi kurgulamak adına faydalı oluyor. Ama hiçbir şey düşünmeden sabah ilk iş bir kayıt seansına dalmak ve saf bir bakışla zevkimin götürdüğü yere gitmek de çok ilginç sonuçlar doğuruyor bazen. Hayatımın o anki durumundan, bulunduğum fiziksel koşullardan çok, kendini farklı yollardan gösteren bu gündeliklik hali, benim kayıt sürecimi/deneyimlerimi oluşturuyor. Mesela Bataille’s Will, Outrider isimli bir sene kadar belki saatlerce üzerinde uğraştığım bir kompozisyonu, bir saat içinde tanınmayacak hale getirmem, yeniden düzenlemem ile ortaya çıktı bu gündelik süreç içinde.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Yıllarca yaptığım bir çok tarz müzikte bir çok farklı mühendisle çalıştım. Mastering için bir şey diyemesem de, miks için söyleyebileceğim tek şey, neredeyse konuşup çalışacağınız her müzisyen/prodüktör/mühendis’in ufak veya büyük bir katkısı olabilse bile, o eseri son haline yaratıcısından daha başarılı bir şekilde kimsenin getirebileceğine inanmıyorum. Bu nedenle, çalıştığınız veya fikir aldığınız insan ile devamlı ve utanmaksızın revizyonlar yapmak ve her şeyi sorgulayıp tartışabilmek önemli. Bu gerçek sabır işi gibi geliyor bana. Bu noktada dostum Yiğit Soner ile çok güzel bir iletişimimiz var, aynı şekilde Mau5trap sanatçısı Dom Kane ile de.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Kayıt ile ilgili sorunun cevabında detaylandırdığım gibi, gündelik olarak, kendi stüdyomda çalışıyorum.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Uzun vadeli hedefler bir şeyler yaratmamı zorlaştırdı hep. Her gün, mümkünse yaratıcı bir süreç aracılığıyla, güzel iletişimler kurmayı hedefliyorum. Birazcık daha ufka çevirirsem bakışımı, 2021 bitmeden bu teklimin de önemli bir parçası olduğu, dünyanın her tarafından farklı disiplinlerden artistlerle kurgulamaya devam ettiğim, George Bataille’ın ‘Erotisizm’ kavramı üzerinden kurguladığımız deneyimi bir sergi formatına sokup fiziksel bir alan işgal etmek, mümkünse dünyanın birkaç şehrinde.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Biraz geniş bir soru ve bana kalırsa lokal sahne ile global sahne için çok farklı şeyler söylenebilir. Bence bu saydığınız elementleri içeren müzikal ekosistem işleyebileceği gibi işliyor. Benim sanatçı olarak bir şey beklememin pek bir anlamı yok. Müziğinizle, tarzınızla, fikirlerinizle ulaşabilirseniz birilerine, zaten bu ekosistemin içine kenetlenebilirsiniz. Bir beklentim varsa, ki iletişimde olduğum çoğu sanatçı aynı fikirde, hükümet kanadından bu ekosistemin düzgün işleyebilmesi için teşvik, ya da en kötü bu sisteme köstek olmamaları beklentisi diyebilirim.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Akademisyen olma hayalinde Psikoloji/Felsefe alanlarında uzmanlaşırken, terk edip müzik hayatına tam zamanlı girdim bu yıl itibari ile.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

https://www.instagram.com/s.emin.gok

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Sosyal medya üzerinden gerekli tüm bilgilere ulaşabilecekleri gibi, şuanki projemi çatısı altında yürüttüğüm Kanto Records üzerinden de iletişime geçebilirler.


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi:

https://www.birbabaindie.com/bbi-yerli

 

Tags: , , , ,

İlginizi Çekebilir

Lana Del Rey’den bir yeni albüm müjdesi daha!
Warpaint’ten Gang of Four yorumu geldi

Yazar

Bize Katıl!