BBI Yerli #178 | Giray Songül

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Giray Songül

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.01.2013

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Ankara

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Gençliğimde birçok grupta çalmış olsam da özellikle 2011 yılında katıldığım Star Akademi yarışmasından sonra kariyerime solo olarak devam etmekteyim.

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

2011 yılında StarTV de yayınlanan jüriliğini Ajda Pekkan, Sertab Erener, Ertuğrul Özkök ve Samsun Demir’in yaptığı Star Akademi yarışması finalinde 50% halk oyu alarak birinci oldum.

Grubunuzun tarzı nedir?

Dance & EDM, Deep House, Hip hop, Rap, House, Pop, R&B

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Ezhel, Gazapizm, Bedük, Daft Punk

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Üniversitedeki çaldığım gruplarda Ankara’daki neredeyse her sahnede konser verdim. Star Akademi yarışmasından sonra da Sertab Erener ile Harbiye’de konser verme fırsatı buldum.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” veya “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Bugüne kadar sahne aldığım mekanlarda en büyük sorunlar genelde mekan sahiplerinin sunduğu olanaklar ile alakalıydı. Ticari antlaşmalar özellikle tanınmış biri değilseniz oldukça kötü bir standarda sahip. Mekan sahipleri burada konuya oldukça ticari olarak bakıyorlar ve harcamalarınız düşünülünce neredeyse zar zor kar ediyorsunuz. Onun dışında bazı mekanlarda ses sistemleri oldukça eski ve ses mühendisi canlı mixinizi yaparken sizden çok az geri bildirim alabiliyor. Yine bu durumlar da tamamen tanınmışlığınızla alakalı olarak değişebiliyor.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

İletişim eksikliği genelde yaşanan sorunların en büyüğü diye düşünüyorum. Organizasyon şirketi size haber vermeden sizin markanızı etkileyecek değişiklikler yapabiliyor ve size haber vermeyebiliyor. Burada organizasyon şirketlerinin biraz daha anlayışlı olması gerekiyor.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Lise ve üniversite festivallerinde birçok sahne aldım. Aynı zamanda Zeytinli Rock Fest gibi alternatif rock sahnelerinde de bulundum. Büyük sahneler genç yeteneklerin deneyim kazanması için çok önemli artı olarak genelde daha iyi ses sistemleri ile çalma şansı buluyorsunuz.

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

İlk profesyonel teklimi 2015 yılında ‘Sonu Aynı’ isimli parça ile yapmıştım ve ardından müziğe uzun bir ara verdim. 2020 yılında yeni müzik tarzımı duyurmak için 22 Ekim’de ‘Ben Geceyim’ şarkısını klibi ile yayınladık. Şu ana kadar oldukça iyi yorumlar aldık. Bundan sonra da yine güzel şarkılar yayınlamaya devam edeceğim.

 

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Eskiden daha pop ve özellikle yavaş (slow) parçalar yapıyordum. Yeni tarzımda artık daha ritmik ve içerisinde rap, hiphop ve EDM ögeleri barındıran bir tarz yakalamaya çalışıyorum.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kayıtlarımı kendi ev stüdyomda alıyorum.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Özellikle besteleme aşamasının bir başlangıç ve sonunun olmaması gerektiğine inananlardanım. Bazen bir besteyi bitirmek birkaç yıl bile alabiliyor. Dolayısıyla sürekli olarak boş zamanlarda yeni sesler ve melodiler denemek, eskileri alıp geliştirmek bence bu konudaki en iyi strateji. Daha sonrasında da şarkılar arasından en iyileri seçip detaylı prodüksiyona giriyoruz.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Eskiden başka isimlerle çalıştıysam da artık kendim yapmayı tercih ediyorum. Bu konuda tüm şarkıyı güftesinden mastering’ine kadar yapan az kişiden biriyim. Mix ve mastering de mükemmel işler çıkardığımı düşünmüyorum ancak bu işler diğer her işte olduğu gibi yaptıkça gelişiyor ve eğer sizin bu konuda bir yeteneğiniz varsa bence en erken vakitte başlamak ve sürekli geliştirmek en iyi yöntem. Tabii zamanınız da varsa…

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Kendi ev stüdyomda her gün mutlaka müziğe zaman ayırmaya gayret gösteriyorum.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Şu anda hazırda yaklaşık 5-6 adet bitmiş parçamız var. Bunları belli aralıklar ile piyasaya tekli olarak süreceğim. Tabi bu süreçte yeni şarkılar da gelecektir. Farklı bir tarz yaratmaya çalışıyorum, Türkiye’de örnekleri çok olmayan. Bu tarzı dinleyenlerine doğru bir şekilde sunabilmek ve sonrasında konserlerde aynı duygularda buluşmak en büyük isteğim.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyicilerin sevdikleri müzisyenlere sahip çıkması çok önemli. Günümüzde müzik yapmak ve yaymak çok basit, dolayısıyla yapan çok kişi var. İşini kaliteli yapan ve müziğini sevdiğiniz insanları etrafınıza sosyal medya vb. yöntemlerle yayın ki bu kişiler o müziği yapmaya devam edebilsinler. Bu konuda o büyük tüketici alışkanlıklarımızdan biraz uzaklaşmamız gerekiyor.

Mekanların ve organizatörlerin de yeni seslere daha fazla fırsat vermeleri gerekli.

Son olarak bir de yapımcı ve dağıtıcılar var ki onlarla ilgili kitap yazabilirim sanırım. Günümüzde sadece müziğinizi yaymak için bütün haklarını sizden alan yapımcılar türemiş durumda ve bir gram da satış pazarlama yapmıyorlar. Genç müzisyenler de sırf daha fazla kitleye ulaşabilmek için bu kişilerle anlaşıyor. Bu durum çok tehlikeli ve gençlerin bu tarz durumlardan kaçınmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Siz müziğinizi kaliteli bir şekilde yapmaya ve sahipliğini korumaya devam edin. Kaliteli işler kendini belli edecektir.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Ben aslında girişimciyim. Uzun yıllardır farklı alanlarda yazılımlar geliştiriyorum ve daha sonrasında bunları piyasaya sunuyorum. Hatta bunlardan bazıları da yine müzikle alakalı. Dengeyi kurmak için zamanınızı çok iyi yönetmeniz gerekiyor ve disiplinli olmalısınız. Eğer başaramazsanız hem müzik kısmı hem diğer işleriniz bitmemiş projelerle dolup taşıyor.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

https://giraysongul.com/

https://www.instagram.com/giray_songul/

https://www.youtube.com/c/GiraySongul

https://www.facebook.com/giraysongulfansite

https://twitter.com/Giray123

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

https://giraysongul.com‘daki iletişim formundan veya info@giraysongul.com adresine e-posta göndererek ulaşabilirler.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Ben müzisyenliği girişimcilikle aynı kefeye koyuyorum. Şarkılarım da duygularımın ürünleri. Bu açıdan baktığımızda diğer kalan her şey; satış pazarlama, üretim, dağıtım aslında aynı. Asıl kimliğim girişimci olduğu için müzisyenlik bana çok uyuyor. Diğer müzisyen arkadaşlara da aynı bakış açısıyla yaklaşmalarını öneririm. Örneğin E-posta listesi oluşturup aktif olarak kullanan az sayıda müzisyenden biriyim. (giraysongul.com adresinden üye olabilirsiniz.) Bu ve bunun gibi start-up kültüründen gelen yöntemler yayılmak adına müzisyenlere çok yardımcı olacaktır.


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi: https://www.birbabaindie.com/bbi-yerli

Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Berkun Oya’nın yeni dizisi “Bir Başkadır” için geri sayım başladı
Arcade Fire’ın “Generation A” adlı yeni parçası yayında

Yazar

Bize Katıl!