BBI YERLİ #1 | “Otomatik Pilot”

BBI Yerli

Grubunuzun Adı?
Otomatik Pilot

Grubunuz doğum tarihi ve doğum yeri?
1 Mayıs 2013

Grubunuzun tarzı?
Türkçe sözlü indie rock.

Grup üyeleri kimlerden oluşuyor ve görevleri nelerdir?
Emre Kalafatlar – Vokal, gitar
Ufuk Işık – Vokal, bas gitar
Mustafa Alper Ergin – Gitar
Cem Pilevneli – Davul

Grup üyelerinin bireysel veya başka projeleri var mı?
Hayır.

Grubunuzla aktif olarak sahne alıyor musunuz?
Hayır.

Grubunuzun en yakın bulduğunuz sahne hangisi? Neden?
19. Roxy Müzik Günleri’nde finalde sahne aldık.

Grubunuzu sahneye taşımak için uğraşlarınızdan ve hangi aşamada olduğundan bahseder misiniz?
Türkçe sözlerle kendi müziğimizi yapmaya başlamadan önce (ki o zaman grubun adı Artists&Scientists’ti) cover repertuarımızla birçok sahnede çalma imkanımız oldu. Ancak beste yapmaya başladıktan sonra sahne konusuna bir süre ara vermek zorunda kaldık. Çünkü sahneyi dolduracak kadar sayıda beste yapmak, cover repertuar hazırlamanın kolaycılığıyla karşılaştırıldığında oldukça zor. Bu yüzden şu anda tek uğraşımız bir sahne programını dolduracak kadar besteyi tamamlamak üzerine. Artık yeteri kadar bestemiz var ve bunların düzenlemelerini bitirmeye çalışıyoruz.

Grubunuzun hedef kitlesi var mıdır?
15-35 yaş arası indie/indie rock dinleyen herkes.

Grubunuza yönelik kehanette bulunabilir misiniz? Sahne almaya başladıktan sonra nerelere geleceğini tahmin ediyorsunuz?
Roxy Müzik Günleri’nde en iyi davulcu dışında herhangi bir ödül alamadık. Jürinin filtresine takılmış olsak da, sahneden indikten sonraki günlerde hem sadece izleyici olarak gelenlerden, hem de finale kalan diğer gruplardan oldukça olumlu tepkiler aldık. Bu bizim ciddi anlamda ilk kez görücüye çıkmamızdı ve aldığımız tepkiler doğru yolda olduğumuzu göstermesi açısından bizim için çok önemliydi. Buradan yola çıkarak kısa vadede iyi bir festival grubu olacağımızı, sonrasındaysa özellikle bu tür içerisinde Türkiye’nin akla gelen ilk gruplarından olacağımızı umuyor ve tahmin ediyoruz.

Grubunuz bir beste grubuysa ve mekanlar ya da organizatörler sizden cover çalmanızı isterse ne tepki verirsiniz?
İlk olarak bir cover grubu olarak doğduğumuz için cover çalmakla ilgili bir sorunumuz yok. Cover’lara kendi yorumumuzu katabildiğimiz ve yanında bestelerimizi de çalabildiğimiz sürece olumsuz bir tepki vermeyiz.

Grubunuzun sahne programı hazır ise sonraki aşamada mekanlara ulaşmak için hangi yolları izlediniz? Bu uğraşlarınız başarıya ulaştı mı?
Henüz hazır değil ama hazır olmak üzere.

Grubun kaç adet bestesi var? Bu bestelerin kaç tanesi yarın konser olsa çalınabilir düzeyde?
12 tane var. 7 tane çalabilecek durumdayız.

Grubun müziği ve sözleri tasarımsal olarak neyi ifade ediyor?
Yine cover grubu temelli olduğumuz için elimizden geldiğince dance floor friendly şarkılar yapmaya çalışıyoruz. Ancak beste yaparken içinde bulunduğumuz duygusal durum her zaman buna el vermediği için gayet duygusal temelli şarkılarımız da var.

Genel olarak gitar temelli bir müziğimiz var. Solo gitar çoğunlukla ikinci bir vokal gibi altyapıda önemli yer tutuyor. Bazı şarkılarda bazen gitarlara destek olarak, bazense şarkıyı taşıyacak derecede klavye kullanıyoruz.

İki vokalli bir grup olduğumuz için şarkı içerisinde sürekli birbirimize destek oluyor, zaman zaman da aynı şarkı içerisinde paslaşarak şarkı söylüyoruz.

Elimizden geldiğince yalın ve günlük dile yakın sözler yazmaya çalışıyoruz. Belli belirsiz imgeler kullanmaktan, anlaşılmayacak hikayeler anlatmaktan kaçınıyoruz.

Vokal melodileri bizim için çok önemli. Bütün altyapısı çıkarılıp atıldığında geriye kalan vokal kısmıyla var olabilecek şarkılar yazmaya çalışıyoruz. Ancak bunu yaparken yine tanıdıklık hissine ve akılda kalıcılığa fazlaca önem veriyoruz. Bu yüzden şarkı içinde kullandığımız vokal melodileri ve gitar riff’leri, üzerine en çok kafa yorduğumuz yerler.

Sözde de, yazılan melodilerde de yalın olmaya çalışırken şarkıların düzenlemesinde ve örgüsünde mümkün olduğunca çeşitlilik yaratmaya çalışıyoruz. Özellikle yeni bestelerimizde riff’ler ve melodiler konusunda hiçbir şekilde cimri davranmıyor, şarkının ruhundan kopmayacak ama dinleyene de farklı tatlar verecek şekilde şarkı örgüleri oluşturmaya çalışıyoruz.

Grubun Cover çalmaya bakış açısı nedir? Cover hakkında çalıyorsa olsun ya da olmasın bakış açısı nedir?
Şu anda cover’ı sadece eğlence amaçlı çalıyoruz. Cover’ın, orijinal kaydın üzerine az da olsa yorum katılarak çalınmasından yanayız. Emek ne kadar fazlaysa tatmini de o kadar fazla oluyor. Bu yüzden bizim için

Beste > Yorum katılmış cover > Düz cover

Grubun kaydettiği single, ep veya albüm var mı? Varsa bu kayıt aşamalarında yaşadıklarından kısaca bahsedebilir misiniz?
Kuleyle Dertleşmeler isminde 4 şarkılık bir EP’miz var. Mükemmel bir kayıt olmasa da bizim için ilk ciddiye yakın kayıt denemesiydi. Kayıt aşamasına geldiğimizde, kafamızda olanla kayıtta ortaya çıkan şarkı ve kayıtta ortaya çıkanla canlı olarak çalınabilecek şarkı arasındaki farkı görme şansımız oldu. Bunun da sonradan yaptığımız bestelerin üretim sürecine fazlaca etkisi oldu.

Grubun prova ve kayıt stüdyolarında genel olarak karşılaştığı olumsuz şeyler nelerdir? Prova ve kayıt stüdyolarından beklentileri nelerdir?
Müziğe ilk başladığımız zamanlarda gittiğimiz ve şu sıralar nadiren gitmek zorunda kaldığımız stüdyolarda en çok yakındığımız şey havalandırma ve akustik. Ancak 100 provamızdan 99’unu çok sevdiğimiz bir stüdyoda yapıyoruz ve Avrupa Yakası’ndan ulaşımı dışında bu stüdyoda hiçbir sorun göremiyoruz. Reklam olmayacaksa Stüdyo 18‘de çalışıyoruz.

Grubun (sırasıyla Dinleyici – Mekanlar – Organizatörler – Müzisyenler – Diğer) kişi/kişilerden beklentileri nelerdir?

  • Dinleyici: Sosyal medyada grubun sayfasını beğenmeleri ya da grupla ilgili herhangi bir paylaşımda bulunmaları tanınmamız için çok yardımcı olacaktır.
  • Mekanlar: Herkesin bildiği birkaç mekan dışında, amatör seviyedeki grupların besteleriyle kendilerini ifade edebilecekleri sahne yok denecek kadar az. Roxy, Peyote ve türevlerinin artmasını diliyoruz.
  • Organizatörler: Büyük etkinliklerde alternatif sahneler zaten kuruluyor. Bu yüzden organizatörlere teşekkür borçluyuz. Ancak bu tür etkinliklerin sayısı yılda birkaçı geçmiyor ve normal olarak zaten belli bir tanınmışlık seviyesinin üzerindeki gruplar bu sahnelerde yer alma şansı buluyorlar.

Grubun müzik blogları ve yazarları üzerindeki izlenimleri nelerdir? Müzik blogları ve yazarlarına olumlu/olumsuz eleştirileri nelerdir?
n/a

Grubunuzla daha önce müzik yarışmalarına katıldınız mı? Genel hatlarıyla müzik yarışmalarına bakış açınız nedir?
Şu ana kadar Radyo Boğaziçi Battle of Bands ve Roxy Müzik Günleri olmak üzere iki yarışmaya katıldık ve ikisinde de finalist olduk. Maalesef davulcumuz burada olmadığı için Battle of Bands’de sahne alamadık. Bu yarışmalar grupları motive etmesi, yürüdüklerin yolun doğruluğunu göstermesi ve tanımadıkları insanların tepkilerini ölçebilmeleri açısından çok önemliler.

Grubunuzun olumsuz bulduğunuz yanları nelerdir? Bu olumsuzlukları içeriden/dışarıdan ise çözüm önerileriniz nelerdir?

En olumsuz bulduğumuz yanımız sözlerle müzik arasında uyum konusu olabilir. Yaptığımız müziğin formuna uyacak şekilde Türkçe söz yazmak konusunda zaman zaman zorluk çekiyoruz ve bu konuda bazı yorumlar da alıyoruz. Üzerine daha fazla eğilmemiz gereken bir konu bu.

Grubunuzun olumlu bulduğunu yanları nelerdir? Grubunuzun müzik dünyasındaki yeri ilerleyen yıllarda ne olmalı?

Genel olarak dünya müziğine müthiş katkılarımız olmayabilir. Türkiye’de yapılan grup müziği standardının oldukça dışındayız ancak bu standardın tanımına yeni bir ekleme yapabileceğimizi düşünüyoruz. Uzun süre cover yaptığımız için bu türün yurtdışındaki örneklerine oldukça hakimiz. Bunları güzel bir şekilde harmanlayıp, üzerine kendi kişiliğimizi ekleyip, Türkçe sözle başarılı bir şekilde üretime dökebildiğimizi düşünüyoruz.
Bunun haricinde canlı performansımızın kayıttaki performasımızın çok üzerinde olduğu genellikle aldığımız yorumlar arasında. Sahne duruşumuzun iyi olduğunu düşünüyoruz.

Grubunuzla konser, albüm veya herhangi bir şey ile ilgili kiminle, nasıl bağlantıya geçilmeli?
emrekalafatlar@gmail.com

Grubunuzun sosyal medya hesapları ve e-posta hesabı nedir?

Son olarak hangi sorunun size sorulmasını isterdiniz?
Türkiye’den hangi gruba benziyorsunuz?

– – –

Müzik grubunuzla Bir Baba Indie – Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okumanız yeterli. 

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , ,

İlginizi Çekebilir

BBI YERLİ #2 | “Zımba Yok Beyler​”
Foals’tan yeni albüm, yeni single: “What Went Down”

Yazar

Bize Katıl!