RÖPORTAJ | “Hayat çok güzel ve kısa, bunu kaçırma! DALGANABAK”

Röportaj

Grubunuzun hikayesini öğrenebilir miyiz?

İsmini Sadri Alışık’ın Ofsayt Osman filmindeki gariban ve delikanlı sokak insanının, hayatta ters giden şeylerin karşısında göbek atıp eğlenebilmesi ile ”Dalgana bak” diyebilmesi ile bilinen bu karakterin felsefesinden almıştır. Herkesin ve her rengin geçtiği yer olan sokak ise hikayemizin tam olarak başladığı yerdir.

Müziğinizi tanımlamanızı istesek? 

Yaşamın tek bir renkten ibaret olmadığı bilinci üzerine kurduğumuz bir müzikal yolculuğumuz var. Hayatın içinde olan her tarzın, stilin ve rengin müziğimizi de beslemesi çok hoşumuza gidiyor. Ülkemizde ve dünyada severek dinlenen birçok  müzik tarzını Dalganabak besteleri içinde kullanıyoruz. Böylece ortaya herkese tanıdık gelen fakat yepyeni bir şey çıkmış oluyor.

Şarkılarınızı bestelerken nasıl bir yol izliyorsunuz?
Ozan Tura: “Göl manzaralı evimin verandasında oturup…” diye başlamak isterdim cümleye ama gerçekle hiçbir alakası olmayacaktı.
Biz gerçeğin peşindeyiz. Yazmak için yaşamak lazım. Bu yüzden hayatın peşindeyiz. Toplumumuzdaki “kadın” kavramını, komşuluk ilişkilerimizi, ekmek telaşlarımızı konu aldığımız müziğimizle insanlara bir hatırlatma yapıyoruz. Etrafta bizi mutsuz edecek birçok şey olsa da hayat çok güzel ve kısa. Bunu kaçırma. Dalganabak.
Müzikte doğu ve batı sentezi yapabilmek sağlam bir müzikal altyapı gerektiriyor. Bu temeli nasıl oluşturdunuz?
Ozan Tura olarak, akademik ve alaylı müzik piyasasında birçok farklı projede yer aldım ve alıyorum. Dalganabak ismini koyduğum günden itibaren en dikkat ettiğim şey, alaylı ve okullu müzisyenlerin bir arada müzik yapabilecekleri ortamı sağlayabilmek. Dalganabak’ta bu ortam sağlanmış durumda olduğu için okulun öğrettikleriyle hayatın öğrettikleri çok güzel harmanlanabiliyor.Farklı enstrümanlar kullanmanız yaptığınız müziğin türüyle mi alakalı yoksa yalnızca müzikte çeşitliliği mi tercih ediyorsunuz?

Evet müzikte çeşitliliği tercih ediyor oluşumuz doğrudur. Çünkü yaptığımız müziğin de tek bir tarzı yok.

Etkilendiğiniz ve örnek aldığınız müzisyenler kimler, playlistinizi hangi isimler dolduruyor?

Genellikle kendi bestelerimizi çalmayı tercih ediyoruz ama playlistimizde; Gesi Bağları’ndan Astor Piazzola’ya, Zuhal Olcay “İyisin”den enstrümantal balkan şarkılara ve eskilerden Vaya Con Dios “Ney na na na” ya uzanan bir cover kuşağımız da var.

Kendinizi ve kafanızdaki müziği tamamen yansıtabildiğinizi düşünüyor musunuz?

Keşke kendimizi bilecek ama gerçekten bilecek ve özümüzü kavrayabilecek mertebeye ulaşabilsek ama henüz sadece aynayız. Olanı gösteriyoruz.

Bir hedef kitleniz var mı, yaptığınız müzikle neyi hedefliyorsunuz?
Bizim hedef kitlemiz de beslendiğimiz şey de aynı. İçinde var olan ve olmayan her şeyiyle yaşam.
Hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirebildiniz?2013 yılında Bodrum Kültür Sanat Festivali’nin ana grubuyduk ve sezon boyunca binlerce insana müzik yaptık. 2014-2015 sezonunda İstanbul, Mersin, Adana, İzmir, Didim, Kabak ve Olimpos’ta konserler verdik. 2016 Zeytinli Rock Festivali’ne davet edildik ve Dalganabak severler ile buluştuk. Demo albümlerimiz dışında, ülke çapındaki ilk albümümüzün de kayıtları bitti ve çıkış şarkımızın klibi çekiliyor. Sofar İstanbul’a konuk olduk ve pek yakında buradan yayınlanacak videomuza da ulaşabileceksiniz. Bunlar güzel hedeflerdi ve gerçekleşti. Yurt dışından şimdilik sürpriz birkaç festival bağlantımız var. Hedefimiz, sahnede veya sokakta, müziğin yapılabileceği her  yerde insanı insana müziğimizle anlatmak ve tabi bol bol eğlenmek. Bu arada bizi bu etkinlikler için giydiren sanatçı gözler Zeynep Yenge Vintage‘e ve fotoğraflarımızı, videolarımızı çeken Lorcaist‘ten Görkem Atlar‘a çok teşekkürler demeden geçemeyeceğiz.

Müziğiniz bu aşamaya gelene kadar, sizi mental olarak en çok zorlayan  şey neydi?

Sabretmek.

Neden sokak müzisyenliği?
Sokak müziği, hiç kimseye ait olmayan bir yerde, hiç kimseye ait olmayan bir zamanı paylaşma heyecanıdır.
Sokakta yalnızca kendi bestelerinizi mi çalıyorsunuz yoksa cover çalışmalarınızda var mı ?
Sokakta beste ve cover çalıyoruz. Bazen sokaktaki sesleri taklit ederek tamamen oracıkta doğaçlama besteler yapmayı da çok seviyoruz.
Sokak müzisyenleri ne gibi zorluklarla karşılaşıyorlar?
Sokak müzisyenliğinin meslek olarak görülmediği ülkemizde bu konu henüz sistemleştirilmemiştir. İstanbul’da metro ve vapurlarda olan müzik uygulamaları sokak müziğine de uyarlanabilirse belki şehirlerin gürültüsü, güzel müziğin içerisinde kaybolur.
Sizce bir sokak müzisyenini, sahnede performans göstermeye iten nedir?

Sokak, daha sürprizli anları yakalamanın yeriyken sahne, sadece sizi izlemek için gelen insanlarla buluştuğunuz misafir ağırlama seremonisi gibidir. İkisinin de güzellikleri ayrı.

Son zamanlarda sokak müzisyenliğinin devlet kontrolünde olduğu projeler karşımıza çıkıyor, bu projeler hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bu işten anlayan bilir kişilerden oluşan bir kurul karşısında, yeterlilik seviyeleri belirlenen müzisyenlere müzik yapacakları yer ve saatlerin verilmesi birçok ülkede uygulanan projelerdendir. Umarız ki bu konunun üzerine gidilir.

Aktif olarak sahne alıyor musunuz?
Evet aktif olarak sahne alıyoruz. Konser ve etkinliklerimizi sayfa ve gruplarımızda duyuruyoruz.

Kemik bir dinleyici kitlesi oluşturabildiniz mi? Dinleyici ile aranızdaki enerji müziğinize ne şekilde yansıyor?
Sokaktan, vapurdan ve internet videolarımızdan bizi takip eden ve her konserimize gelen çok eğlenceli insanlar var. Albüm öncesi böyle bir kitle edinebilmiş olmamız doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Seyirciyle kurulan bağ konser performansının yüzde 80’ini etkiler. Bizi ilk defa izleyenlerin suratlarındaki şok ifadesini ve kendilerini müziğimizin ruhuna teslim edip, bizi daha önceden izleyenlerle dans etmelerini sahneden seyretmek çok güzel bir duygu.

Sahne almak istediğiniz uluslararası projeler, sokaklarında müzik yapmak istediğiniz başka ülkeler var mı?

Az önce de dediğimiz gibi birkaç uluslararası festival bağlantımız var. Bu yaz için görüşüyoruz. Sonrasında da Avrupa müzik turu yapmayı çok isteriz.

Son olarak, yeni bir projeniz, albüm, single gibi bir çalışmanız olacak mı? Varsa bunlardan bahseder misiniz?

6 şarkıdan oluşan ilk EP Albümümüze Arpej Müzik etiketiyle çok yakında tüm sosyal müzik platformlarından ulaşabileceksiniz. Sonrasında çıkacak teklimiz ve ikinci albüm bestelerimiz de hazır. Sabretmeyi öğrenip, vakti geldiğinde paylaşacağız. Dalganabak.

www.dalganabak.net
facebook.com/dalganabak.music
instagram.com/dalganabak_
twitter.com/dalganabak_
youtube.com/channel/dalganabak

Tags: , ,

İlginizi Çekebilir

BİR BABA INDIE MIX | “Nisan 2017”
Melody’s Echo Chamber ses verdi: “Cross My Heart”

Yazar

Bize Katıl!