2010’lardan Albümler #1

Albüm İncelemeleri

Modern Müzik Tarihinden 250 Albüm kitabıyla 19. yüzyıl sonundan günümüze kadar gelen süreçte modern müziğin öyküsünü, albümlerden örneklerle okuyucuya sunan müzisyen ve müzik yazarı Mustafa Şardan, 2010-2019 yılları arasında yayınlanmış hip-hop’tan punk’a, elektronikten indie’ye farklı türleri içinde barındıran, unutulmayan albümleri bundan sonra birbabaindie.com okuyucuları için derleyecek.

Her çarşamba, 2010’lardan Albümler ismiyle yayınlanacak seride bir albüm incelemesi 2010-2015, ikinci inceleme ise 2015-2019 yılları arasında yayınlanmış albümler arasından seçilecek.

İlk olarak PJ Harvey‘in 2011 yılı çıkışlı Let England Shake ve IDLES‘in 2018 yılında yayınladığı Joy (As An Act of Resistance) albümlerini tekrardan hatırlayıp dinlemek için hemen aşağıya!

Bir Baba Indie


PJ HARVEY // LET ENGLAND SHAKE – 14 ŞUBAT 2011

Albüm kapak çalışması: Michelle Henning’in tasarımıdır. PJ Harvey müzik için fotoğrafının yeterli olmayacağını belirtmiştir1.

Mercury Prize ödüllü Let England Shake, PJ Harvey’in merkezindeki savaş temasıyla hayli destansı ve görkemli bir iş çıkardığı, bana göre en yaratıcı haline tanıklık edilen albümü. Harvey, Guardian Music ile yaptığı röportajında (2011)2 savaşlara çok üzüldüğünden ve savaşların kendisini derinden etkilediğinden bahsediyor. 2008 yılında söz yazarlığında teknik olarak böyle bir konsepte girmeye hazır olduğuna karar veriyor ve içindeki ani hislerle Let England Shake’i yazmaya başladığından bahsediyor. Albüm çalışmalarında ilk 2 yıl tamamen sözler üzerine yoğunlaşan sanatçı, bu sürecin ardından müziğin beste tarafını üretim kanalına sokuyor. Albüm yapımına kronolojik bir perspektiften bakarsak müziğin ilk katmanı Harvey’in sözler ve basit melodilerle birleştirdiği singer/songwriter ekseninde. İkinci katmanda Harvey çoklu insan sesleri kullanarak müziğini bir tür topluluk ritmine dönüştürürek müziğindeki folk ögeyi oluşturuyor. Indie folk kıvamına gelen albüm çeşitli enstrümanların müziği büyütmesiyle işin sonunda art rock diyebileceğimiz formata bürünüyor. Albüm kaydı için kilise tercih ediliyor. Yüzyıllarca savaşlarda kutsal mabetlere sığınan halklar düşünüldüğünde bu albümü Harvey’in sözlerinden ortak acılara dönüştürebilmek ve bu zengin altyapıyı hak ettiği şekilde sunabilmek için ortam seçiminde daha iyi bir fikir aklıma gelmiyor.

Referanslar:

1. https://www.dazeddigital.com/music/article/9551/1/pj-harvey-returns

2. https://www.youtube.com/watch?v=VuAsVxdrsBc


IDLES  //  JOY (AS AN  ACT OF RESISTANCE) – 31 AĞUSTOS 2018

Albüm kapak çalışması: Joe Talbot’nun awkwardfamilyphotos adlı Instagram hesabında gördüğü – 68 yılındaki bir düğünden kavga içeren – fotoğraf1

For a long time, we’ve been ignored and told too fat, too old, too stupid and too ugly. Now we are being told too good… too nice… Well, this is for the critics: Of course I cater for the haters: Eat shit!*.

Bu sözler grubun vokali Joe Talbot’nın 2019 Glastonbury konserinde grup I’m Scum’ı çalmadan hemen önce sarf ettiği sözler. IDLES’ın yıllar içindeki yükselişinin ve zor zamanlarda pes etmeyişinin mükafatı ve etkileyici bir dışavurumu. Kâle alınmayan bir grup için ilham verici ve ders niteliğinde başarı öyküsü. Bu öykünün en büyük mimarlarından biri de adadaki punk müzik geleneğine yakışır tutumuyla o geleneğe son yıllardaki en büyük katkıyı yapan grubun ikinci albümü Joy (As an Act of Resistance). Gitarist Bowen’a göre ilk albüm yaşadıkları olumsuz olaylardan ileri gelirken, ikinci albüm olumlu tecrübelerin üzerine inşa edilmiş durumda2. Bunu daha iyi ifade etmek gerekirse Joy’da grup olumsuzluklara daha optimist yaklaşıyor ve dinleyiciye bu şekilde yansıtıyor. Bu farklılığı albüm isimlerinden de fark etmek mümkün (Brutalism & Joy). İlk albümde bir tür patlama yaratarak nefret kusan grubun bu sefer en çok kullandığı kelime Love. Sorunlarla keyif alarak, mutlulukla başa çıkma derdinde. Bunun için Talbot’a göre o bir Trojan Horse3. İnsanları kültürel anlamda etkilemek için saldırmak zorunda olduğunu düşünüyor. Grubun 2019 yılını önemli adaylıklar ve ödüllerle geçirdiğini düşünürsek belki de albüm Brexit referandumundan önce çıksa oylar üzerinde bile bir etkisi bile olabilirdi. Kısacası sosyal ve politik meseleleri beynimize çiviyle çakan gümbür gümbür tavizsiz, sinirli punk.

Referanslar

1. https://www.clashmusic.com/features/in-conversation-idles

2. Shout Loud TV ile röportaj (2018, Ağustos)

3. https://diymag.com/2017/10/12/idles-brutalism-debut-interview-foo-fighters-2017

Çeviri:

* “Uzun süre boyunca görmezden gelindik ve çok şişko, çok yaşlı, çok salak ve çok çirkin olduğumuz söylendi. Şimdi ise çok iyi olduğumuz söyleniyor. O zaman bu eleştirenlere gelsin: Tabii ki nefret edenlere hitap ediyorum: Bok yiyin!“.

Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

The Killers’ın yeni albümünden ikinci single: “Fire In Bone”
Beton Orman’ın yeni toplama albümü “Dubwise Anatolia” yayında