Cazzip Project: Hikayeler ve Besteler İç İçe

HaberYeni ÇıkanlarYerli Sahne

Aslı Özer (piyano), Erhan Ertetik (bas gitar) ve Ertuğrul Biber’den (davul) oluşan İstanbullu caz fusion trio’su Cazzip Project’in ilk albümü “Stories”, TMC etiketiyle yayınlandı. 21. İstanbul Caz Festivali Genç Caz yarışması galibi Cazzip Project’in ilk albümündeki her parçanın ayrı bir hikayesi bulunuyor. Çok bölümlü ve değişken ritmli parçalardan oluşmasıyla dikkat çeken “Stories” albümü, ismini bu hikayelerden alıyor.

Cem Çatık prodüktörlüğünde Bubinga Records’ta kaydedilen albüm beş yıl süren bir çalışmanın ürünü. Kayıt ve mix Cem Çatık’ın, mastering ise Pieter Snapper’ın (Babajim İstanbul Studios & Mastering) elinden çıkmış. Cazzip Project’in etkilendiği müzisyen ve oluşumlar arasında Hiromi Uehara, Avishai Cohen, Esbjorn Svensson Trio, Chick Corea Elektric Band ve Gogo Penguin isimlerine rastlıyoruz.

İlk bakışta Nazlı Şahin’in imzasını taşıyan kapak tasarımıyla ilgi çeken albüm kesinlikle etraflı bir dinlemeyi hak ediyor. Albümde yer alan 6 parçanın da hikayeleriyle birlikte elimize ulaşan “Stories”i dinlerken siz de parçaların hikayelerini okumayı ihmal etmeyin. Bugünlerde iyiden iyiye yüzünü göstermekte olan ilkbahara çok yakışan hikayeler de bulacaksınız.

Cazzip Project

6 Beste & 6 Hikaye = “Stories”

7 Motions: Parçanın özelliği, 7 farklı bölümden ve değişken ritimlerden oluşması. Aslı Özer, her bölümü farklı bir ruh hali ve hissiyatla bir  yılda bestelemiş. Dolayısıyla parçayı dinlerken her bölümde farklı bir hikayeyi dinliyorsunuz. Hızlı ve dinamik bir yapıya sahip olan parça, Ertuğrul Biber ve Erhan Ertetik’in düzenlemeleriyle son halini almış. Bu nedenle adı, “7 Motions”.

Rainbow: Grubun albüm kaydına girmeden çok kısa bir zaman önce, prova esnasında besteledikleri bir parça. Bestedeki akor ve tuşeler, sert yağmur damlalarını andırdığı ve aslında karanlık bir ruh halini yansıtırken bestenin sonunda yumuşayan tuşesi ile fırtına sonrası ortaya çıkan gökkuşağını anlattığı için adı “Rainbow”. “En sert fırtınalardan sonra bile, en göz alıcı renkleriyle gökkuşağı belirir.” mesajını taşıyor.

H.I.P: Bu parça da grubun prova esnasında besteledikleri bir parça. İlk defa rhodes sound’unu kullanarak bir beste yapmışlar. Aslı Özer parçayı dinlerken Erhan Ertetik’e, “Bu parça bana elleri cebinde (handsin the pocket), yolda karşısına çıkanlarla şakalaşarak yürüyen, eğlenceli bir adamı anımsatıyor.” demesi sonucu Erhan’ın, “O zaman parçanın adı hands in the pocket olsun” yorumuna karşılık adını almış. Hands in the Pocket adı uzun olduğundan, grup zaman içinde parçayı “H.I.P”  olarak çağırmaya başlamış. Hip; aynı zamanda İngilizce’de “tarz sahibi kişi” demek.

Blue Days: 7/8’lik, yine çok bölümü ama derin hissiyatı olan bir beste. “7 Motions”la birlikte çalması en zor olan parça. Ritim ve hissiyat çok fazla değişiyor. Parçanın başı derin ve hüzünlü başlayıp sonu hareketli olduğundan, parçanın bestecisi Aslı, adını ne Black (karanlık) ne de Bright (aydınlık) Days koyalım istemiş. Arada bir renk olsun; Blue…

Spring Breeze: Hikaye anlatır gibi, baharı coşkuyla karşılayan ama kıştan da tam çıkamamış bir ruh halini yansıtıyor. Güneşi görürsün, hava sıcak zannedersin ama dışarı çıkınca üşürsün; Spring Breeze”  bu duygu karışıklığının yansıdığı durumu anlatıyor…

Mine: Solo piyano bir parça. “Mine”, Aslı Özer’in 2015 yılında kanserden kaybettiği teyzesi Mine’ye ithafen yazılmış. Albümdeki tüm parçaların adı İngilizce olduğundan, insanlar bestenin adının İngilizce “benim” anlamına geldiğini zannediyor. Aslında “Mine”; içinde sürpriz ve özel bir anlama sahip…

www.cazzipproject.com

https://www.facebook.com/cazzipproject

https://twitter.com/cazzipproject

https://instagram.com/cazzipproject

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

XJAZZ Festival’ın programı açıklandı!
In Hoodies’in Yeni EP’si “Circling The Cage” Yayında!

Yazar

Bize Katıl!