BBI Yerli #177 | Çağrı Yıldırım

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Çağrı Yıldırım

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

10.12.2019

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Erzurum

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

2019 – Müptezelin Sitemi (Single)

2020 – Kimsin (EP)

2020 – İki Nota  (Single)

2020 – Yolun Sonunda (Albüm)

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Singer & Songwriter, Indie.

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Micah P Hinson, Yaşar Kurt, Alp Tanata, Dolu Kadehi Ters Tut, Adamlar (Yani çok benzediğimizi söylemem ama sanırım bunlar olabilir)

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Kendimi tanıtmak adına birkaç kez rock barlarda bestelerimi seslendirdim. Üzgünüm ki çok sahne alamadım.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” veya “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Çıktığım mekanları baz alırsam gönüllü olarak oralarda bulunduğum için hoş karşılandığımı söyleyebilirim. Herhangi bir ücret talebim olmadığı için ekonomik olarak herhangi bir yorum yapmam yanlış olur. Çok fazla sahne yüzü görmediğim içinde bu küçük tecrübelerden genellemeler çıkaramıyorum. Ama istinasız her çıktığım yerde beni garip hissettiren dinleyici kitlesiyidi. Çünkü insanlara bestekar olduğumu söylememe rağmen ana akım şarkıları cover’lamamı istiyorlar. Çoğu dinleyicinin pek orjinal işlere hevesinin olmadığını düşünüyorum, keşfetmekten çok halihazırda bilinen (eğlendirme) garantili şarkıları istiyorlar.

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

2019 ‘’Müptezelin Sitemi’’ Single dijital platformlara ilk defa çıktığım parçamdır. Önceden de birçok kayıt alıp youtube kanalımda paylaşıyordum ama yavaş yavaş yol yordam öğrendikçe parçalarımı dijital platformlara taşıdım. Bu konuda bu parça benim ilk göz ağrımdır. 2020 ‘’Kimsin’’ benim yayınlanmış ilk EP albümüm. Biraz koyu bir renkte. Müzikler ve sözler de yer yer koyu. Oldukça öznel bir dille derdimi anlattığımı söyleyebilirim. Bu anlaşılma adına bana biraz engel olsa da kendimi kendimce ifade etmekten mutluyum. 2020 ‘’İki Nota’’ 2 eski bestemden oluşuyor. Kaybedilenler ve İçine Attın. Bu parçaları çok seviyordum ve onları tekrardan kayda alarak insanlara sunmak istedim. Onları bir başlarına bırakmak içime sinmedi ve yeni bir hayat verdim. Single, 2020 ‘’Yolunda Sonunda’’ Albüm Bu albümle beraber öznel dilimden vazgeçerek insanların beni anlayabilecekleri melodilere ve kelimelere ağırlık verdim. Nihayetinde amacım anlaşılmak. Şarkılarımın tonu yine koyu fakat diğerlerine nazaran farklı koyulukta. Eski koyu  tarzımın son izlerimi de taşıyor olmasından dolayı ismi ”Yolun Sonunda”.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Varoluş. Sanırım şarkılarımdaki sözlerin en temelinde bu yatıyor. Şarkılar üretmemin nihai amacı var olabilmek. Ben öldükten sonra arkamda onlar kalacaklar ve beni hatırlamak isteyenler için bir fırsat olacaklar. Tüm şarkılarım kendimden, dünyamdan biraz zamanlar var olduğuma dair kanıtlarım. Ben bir gün ölsem dahi derdimi anlatmaya devam edebileceğim.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Hepsini kendi kurduğum ev stüdyomda kayıt alına aldım. Ev stüdyosu dediysem de usb ses kartım, mikrofonum ve de gitarım. Diğer enstrümanları Daw’lar sayesinde çalıp, kayda aldım.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Gün içinde aklıma gelen şarkı sözlerini, melodileri kayıt altına alıyorum. Bazen ise bir anda gelen ilhamla kayda oturuyorum. Çoğu zaman spontane bir şekilde kayıt alıyorum. Kayıt deneyimlerim benim en çok sinir krizi geçirmeye yaklaştığım anlar. İmkanlarımın çok iyi olduğunu söyleyemem. Kayda geçmeden önce kafamda bir şeyler oluşturuyorum. Lakin gitar kayıt kalitesi, vokal kayıt kalitesi düşündüğüm gibi olmayabiliyor. Elimdekilerle en iyisini yapmaya çabalıyorum. Hatta ”Müptezelin Sitemi” ,”Kimsin Ep Albüm” de dahi bulunan bazı şarkıların vokal kayıtlarını akıllı telefonumla aldığımı itiraf edebilirim. İmkanlarıma, ekipman yetersizliğime sitem edip köşeye çekilmeyi seçmiyorum çünkü bir mucizeyle hiçbir şeye sahip olmayacağımın bilincindeyim. Madem bu yolu bu şartlarda kabul ettim, o zaman elimden gelenin en iyisi yapmalıyım diyerek kendimi motive edip kayda devam ediyorum.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Bireysel bir şekilde ürettiğim ve kayıt ettiğim için bunları da ben üstleniyorum. Mix ve mastering konusunda her bir parçada kendimi daha çok geliştiriyorum. Birilerine bu konuda bağımlı kalmaktansa kendi başıma halletmeyi seviyorum ve daha özgür hissediyorum. Daha çok yolum olduğunun farkındayım lakin şu an için bu durumdan memnunum.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Çalışmalarımı kendi odamda yapıyorum. Annem ve kardeşimle kaldığım bir evin kendime ait olan bir odasında. Neredeyse her günümü müzik üzerine bir şeyler yaparak geçiyorum. Arada motivasyonumu kaybettiğim oluyor ve işleri sarkıtıyorum lakin genel olarak müzik odaklı yaşıyorum.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kısa vadeli hedeflerimin arasında yeni bir albüm çalışması var. Bunun yanında kendi kitlemi bulma arayışımın parçası olan tanıtımlar. Uzun vadeleri hedeflerim tam olarak net değil. Geleceği çok fazla ön göremiyorum. Özellikle pandemi sürecinde neyin nasıl olacağı hakkında bir fikrim yok.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler, müzik basını ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyicilerden: Ana akımda yer bulamayan, kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışan müzisyenlere kulak vermeleri isterim. Bu isteği hem kendi adıma hem de tanıdığım, duyduğum müzisyenler adına sunuyorum. Farklı müzik tarzlarına karşı meraklı olmalarını, zevklerine uymayan müzikleri kötü diye adlandırmamalarını. Belki de en önemlisi beste yapan kişilere/gruplara şans vermelerini. Bana göre ki bunlar benim fikirlerim (genelleme değildir) Ülkemizde büyük bir cover müzik sevgisi olduğunu düşünüyorum ama cover’ların çoğunun tekdüze. Herhangi bir yaratıcı dokunuş olmayan cover’ların üstlerde olduğunu görüyorum. Bunun yerine cover dahi olsa en azından kendinden bir şeyler katabilmiş müzisyenlerin cover’larına ilgi gösterilmesini dilerdim.

Mekanlardan: Mekanlar ve dinleyiciler arasında oldukça kuvvetli bir ilişki var. Mekanlar dinleyicilere göre kendilerini düzenliyor, programlarını ona göre belirliyorlar. Aslında dinleyicilerdeki değişimin onları da etkileyeceğini düşünüyorum. Mekanlar bugün farklı türlerde müzik yapan müzisyenlere sahne veriyorsa bunu yine dinleyiciler sebebiyle gerçekleştiriyor. Bunların dışında mekanların müzisyenlerin emeklerinin karşılığı vermelerini dileyebilirim. Herhangi bir bahaneye sığınarak müzisyenlerin emekleri harcanamaz.

Organizatörlerden: Mekanlar ve dinleyiciler arasındaki ilişkiyle benzer olduğunu düşünmekteyim ama daha fazlasını diyemem çünkü herhangi bir deneyimim olmadı. Bu yüzden bilmediğim bir konu hakkında konuşmamam gerekiyor.

Müzisyenlerden: Müzisyenlerin birbirlerine destek olmasını dilerim. Evet hepiniz bu piyasada aslında gizli rakipler olabiliyoruz. Sahne kapmaca dahi oynayabiliyoruz. Lakin pandemi gibi bir olay karşısında hepimiz harcanıyoruz. Bu yüzden birbirimize destek olmamız, birbirimizi motive etmemiz gerekiyor. Özellikle ana akımın dışında kalmış müzisyenlerin bunu yapması şart. Daha şanslı olanlar yani ana akıma girmiş olanlar altta kalmış müzisyenlere tecrübelerini, nasıl yol izlemeleri gerektiğini aktarabilir., onları tanıtabilir, sahnelerinde yer verebilirler. Bir zamanlar altta oldukları dönemleri hatırlayıp onlarla empati kurabilirler. Elbette hayat bir tahterevalli Bertolt Brecht’in şiirinde de olduğu gibi ”Yukardakiler durabiliyorlar orada, sırf ötekiler durduğundan aşağıda” Orada herkes için yer yok ama en azından birileri için bir umut olabilirler. Aslında bu konuda konuşulacak çok şey var, o yüzden burada bırakıyorum.

Müzik Basınından: Bugün aslında her şey tamamıyla tanıtımlardan, reklamlardan oluşuyor. Müziğinizin kalitesi, özgünlüğü bunlar artık çok fazla önemli değil. Dinlenmeniz ve kitlenizi bulmanın tek yolu iyi bir tanıtım imkanına sahip olmanız. Çok yetenekli müzisyenlerin kaybolup gidiyor belki fırsat verilse dünyaya damgasını vuracak kişiler bunlar ama ne yazık ki unutulup gidiyor. Bazıları ise şanslı oluyor kendilerini tanıtabildikleri, kitlelerine ulaşabildikleri için. Realist olursak müzik sektörü böyle bir şey. Medyanın müzik sektörü üzerindeki etkisi neredeyse her şey olabiliyor. O yüzden medyanın başını çeken kişilerin bu müzisyenlere fırsat vermesi gerekiyor. Gerçekten bir farklılık, özgünlük sunanlara kucak açması gerekiyor. Hep aynı yolun yolcularıyla devam etmektense farklılıklara yer vermesi gerekiyor. Eğer bunu yapmazlarsa müzisyenler aynılaşıyor, sırf adının duyulması için kimliksizleşmeye başlıyorlar. Müzik medyası tek bir renk yerine bir çok rengi ön plana koyarsa, işte o zaman rengarenk bir müzik listemiz olur, sahnelerimiz olur. Herkesin aradığını bulduğu bir müzik sektörü olur.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Aynı zamanda ben bir psikolojik danışmanım ama şu an mesleğimi icra etmiyorum. Günümü çoğunlukla müzikle geçiriyorum. Bu sektörde tutunmanın yollarını arıyorum. Tamamıyla kendimi buna adadım ama bunun ne kadar süreceğini bilmiyorum.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

Youtube: https://www.youtube.com/yildirimusic

Instagram: https://www.instagram.com/yildirimusic/

Twitter: https://twitter.com/yildirimusic

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Mail: yildirimusic@gmail.com

Instagram: https://www.instagram.com/yildirimusic

Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Bağımsız olarak başladığım müzik serüvenime halen bağımsız ve hür bir şekilde devam ediyorum. Hayatımın son anına kadar da bu müzik dilini konuşmayı ve onun hakkında daha fazla bilgiye kavuşmayı arzu ediyorum. Herhangi bir şey üretmenin (bu ne olursa olsun) kutsallığına inanıyorum. Ölümden sonra geride bırakılan izleri önemsiyorum. Üretmemin nihai amaçlarından biri de öldükten sonra benden, dünyamdan kısacası yaşadığım zamandan bir şeyler bırakmak. Beni yeni keşfeden kişiler, kim olursa olsunlar benim varlığıma bir anlam katarlar ve belki ben de onlara.


Müzik grubunuzla/projenizle BBI Yerli projesine katılmak için detaylı bilgi: https://www.birbabaindie.com/bbi-yerli

 

Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Arctic Monkeys’ten yeni bir konser albümü geliyor
Belle and Sebastian’dan duble albüm geliyor!

Yazar

Bize Katıl!