BBI Yerli #101 | Hasan Azze

BBI Yerli

Projenizin adı nedir?

Hasan Azze

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

01.04.2016

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Antalya

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Levent Ziya Şarkış – Davul
Sertuğ Yazan – Gitar
Alper Yılmaz – Klavye
Özcan Karakoç – Saksafon, Klarnet
Erkut Kaymaz – Bas Gitar

Projenizde yer alan müzisyenlerin geçmişte veya devam eden başka projeleri var mı?

Sertuğ Yazan – Tortular (Solo Albüm)

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Singer & Songwriter, Hip hop, Indie, Pop, R&B

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Ozbi, Şanışer

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Antalya, İstanbul, Yalova, Ankara, Tekirdağ, Bartın, Kütahya, Aydın gibi çeşitli şehirlerdeki farklı konser salonları ve kültür merkezlerinde sahneler.

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Akustik düzenleme, işi bilen bir ses mühendisi, müzisyene saygı.

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksikler: Çoğu mekanda olduğu gibi ekipman yetersizlikleri, mekanların akustik düzenlemesinin yetersizlikleri, ışık sistemlerinin olmayışı ya da yetersizliği.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Organizasyonların en büyük sorunlarından birisi öncelikli olarak gerektiği gibi ve yeterli reklam bütçesi ayrılmamasıdır. Bundan hariç olarak menajerin müzisyenlerin ve ses teknisyenlerinin hakkından çok fazla pay alması. Organizasyonlar içerisinde bir diğer sorun da ”kapıya çalma” diye tabir edilen ücret paylaşımıdır. Müzisyen için çok kötü bir durumdur.

Daha önce festivallerde yer aldınız mı? Bu deneyimlerinizi kısaca anlatır mısınız?

Hayır, festivallerde yer almadım.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Konserlerimize gelen yaş grubu ortalama 20-35 yaş kadın ve erkek gruplardan oluşuyor. Konser sonrasındaki tepkiler genellikle olumlu yönde oluyor.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Sahne alınan mekanlarda genelde ücret durumu değişiklik gösteriyor. Bu mekanın popülaritesine göre azalıp çoğalıyor. Daha iyi mekanlarda sahneye çıkma imkanı bulduğumuzda biraz para kazanacağız diye düşünürken tam tersi var olan hakkımızı da alamıyoruz. Çünkü o mekan isim yapmış bir mekan ve seni tanıyan kimse yoksa o sana imkan sağlamış oluyor. Yapılan emeğin ya da işin hiç bir önemi yokmuş muamelesi görüyoruz. En kötüsü de kapıya çalınan mekanlar. Sizin dışınızdaki herhangi bir durumdan dolayı mekana kimse gelmezse siz işini yapsanız da paranızı alamıyorsunuz.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste, Uyarlama (cover)

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

2016 yılının Nisan ayında Kürar isimli 7 şarkılık bir yasal albümümüz var. Onun dışında 2018 yılında yayınlanan Kimisi Özledim Diyemez ve Olmadı isimli 2 teklimiz bulunuyor. 2019 yılının Ocak ayında ise Terzi isimli bir tekli daha yayınladık.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Projemizde felsefi ve edebi ögeler yer alıyor genelde. Şarkılarımız insanların kendilerinden bir parça bulmasına gayret edilerek yapılıyor. Hayatı ya da anlatılan konuyu farklı bir bakış açısı ile göstermeyi de hedeflediğimiz şarkılarımız var. Olabildiğince canlı elementler ancak bazı projelerin gereği elektronik elementler de projelerimizde kullanılıyor.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cover projeler genelde gelen dinleyiciyi kazanmak adına bir acil durum butonu gibi görünüyor. Sizin şarkılarınızın hepsini bilmese de herkesin diline pelesenk olmuş şarkıları söyleyerek onları kazanma yolu gibi görünüyor. Ben genelde bestelerimi okuma taraftarıyım. Ancak sizi hiç tanımayan bir insanın da konserinize geldiğinde kendi bildiği bir şeylerden bir parça bulması gerekiyor. Bu dinleyiciyle sanatçı arasındaki bağı ısıtıp sıkılaştırıyor.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kayıtlarımın bir kısmını kendi evimde kaydettim. Bazı projelerimi de İstanbul’daki çeşitli profesyonel stüdyolarda kaydettim.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Genelde şarkıları kendi ev stüdyomda bestelemeyi tercih ediyorum. Hatta pilot kayıtları bile kendi evimde kaydetme taraftarıyım. Şarkı şekil alıp son hale gelme durumundayken canlı çalınacak ve ev stüdyomun yeterli gelmediği durumlarda profesyonel stüdyolara gidip müzisyen arkadaşlarımdan yardım alıyorum. Onlar şarkılarımıza güzel dokunuşlarda bulunuyorlar. Kendim bir ses mühendisi olduğum için de şarkıların ham kayıtlarını alıp evimde mix ve mastering yapıp dinleyiciye sunuyorum.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Kendim bir ses mühendisi olduğum için genelde kendi şarkılarımı kendim mix’liyorum. Ancak bazı işin içinden çıkamadığım durumlarda arkadaşım ve meslektaşım olan bazı ses mühendislerinden yardım alıyorum. Çünkü besteden başlayıp aranjeye ve ardından mastering’e kadar giden süreçte her adımda siz olduğunuzda bazen bakış açınızı kaybedebiliyorsunuz. Şarkıya çok alışılabiliyor. Bazı hatalar gözden kaçabiliyor. Tüm prodüksiyon işlemlerini yaptığım projelerin son haline gelene kadar bir başka kulak tarafından dinlenmesi taraftarıyım ve öyle de yapıyorum.

Provalarınız için kendinize ait bir çalışma ortamınız var mı? Çalışmalarınızı ne kadar sıklıkla sürdürüyorsunuz?

Provalar için şu an Antalya’da bir stüdyo inşa etmekteyim. Ekibimizle alakalı bir kaç oyuncu değişikliği olacak gibi görünüyor. Kemik kadromuzu koruyarak yeni ekip üyelerini dahil edip en kısa sürede çalışmalara başlayacağız. Genel olarak en kötü haftada 1 kere bir araya gelip çalıyoruz. Kendi şarkılarımız dışında zaten çoğu zaman ev stüdyomda farklı projeler için bir araya geliyoruz.

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Her şehre ve her bütçeye lazım. Çünkü stüdyolar içerisine harcanan maliyete ve vizyona göre fiyat farklılıkları gösteriyor. Tabiki de her bütçeye ve amaca hizmet için farklı stüdyolar da var.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Eserlerimi tüm dijital platformlarda yayınlıyorum. Genellikle en çok reaksiyon alınan platformlar Spotify ve Youtube. Youtube genel olarak ülkemizde video sitesi değil müzik sitesi olarak kullanılıyor ve arka planda çalışmıyor. Streaming kalitesi olarak çok kötü. Spotify yaklaşım ve vizyon olarak bana samimi ve güzel geliyor. Ancak bir Tidal kalitesi de yok. Belki önümüzdeki zamanlarda bunun için bir çalışma olabilir.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Projemin yeteri kadar insanlara ulaşmadığını düşünüyorum. Olumlu olarak da ulaştığımız kişilerden güzel reaksiyon alıyoruz.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Kısa vadede önümde 2 single projem 1 klip projem var. Amacım 2019 yılında en kötü ihtimalle her ay 1 şarkı ya da klip vermek. Uzun vadede birbirinden çok farklı sound ve türlerde albüm/şarkı üretmeyi düşünüyorum.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Müzik yarışmalarını pek sıcak ve samimi bulmuyorum. Hiç müzik yarışmasına katılmadım.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Müzik basını konusunda genelde dijitalleşen çağımızda yeteri kadar olmasına rağmen yeterli desteği görmüyoruz. Ancak son teklimi yayınladığım OnAir Sahne platformu çok başarılı çalışıyor.

Sırasıyla, dinleyici – mekanlar – organizatörler – müzisyenler ve diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyiciler: Sadece dinleyici gözünden şarkılarımıza yorum yapsınlar örneğin sevdim ya da sevmedim gibi. Bunun dışındaki teknik ve gereksiz detayların bir önemi yok. Mekanlar: Önce güzel bir akustik düzenleme yaptırsınlar önce kendileri sonra gelen misafirleri sonra müzisyenler için. Bir de müzisyene değer versinler haklarını ortada koymasınlar. Organizatörler ve Menajerler: Adil iş yapsınlar ve herkes kazansın. Herkes hakkı kadarını alsın. Azı ya da fazlasını değil.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Müzik dışında aslında şu an asıl mesleğim ses mühendisliği. Aslında her an müziğin içinde olsam da başkalarının işlerini yapmaktan bazen kendime şarkı yapmaya zaman bulamıyorum. Bu da bazen beni müzikten ve dinleyicilerimden uzaklaştırıyor. Bu dengeyi artık daha doğru kuracağıma inanıyorum.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

youtube.com/hasanazze
facebook.com/hasanazze
twitter.com/hasanazze
instagram.com/hasan.azze

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

Tüm sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirler. Sosyal medyalarımızda bizimle iletişime geçebilecekleri telefon numaraları mevcut.


Müzik grubunuzla Bir Baba Indie Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

10 Soru 1 Playlist | Tayfun Polat
Lalalar’ın ilk şarkısı “İsyanlar” yayında!

Yazar

Bize Katıl!